Litavimo chemija

Baigėsi mano naturali kanifolija, tai nutariau pabandyti kiek toksiškesnius kiniškus variantus. Iš kinų užsisakiau kiek pigios litavimo pastos (po ~1USD švirkštukas), dar biški žalių dažų ir jau Lietuvoje, vietinėje pardauotuvėje, už daug pinigų paėmiau Lenkiškos litavomo pastos.

litavimo chemija
Iš kairės į dešinę: švirkštukas į kurį pritraukiau pastos iš kitos talpos, trys vienodi kiniški švirkštukai su pasta, žali UV kietėjantys dažai, Lenkiška pasta ir senai susenusi lydmetalio pasta (ta kur litavimo pastos suspensijoje kabo mikro alavo rutuliukai). Ta SMD pastą pirkau labai senai, jau daug metų kaip negalioja, bet gaila išmesti. Ją pirkau, kai testavau BGA trafaretus.

O dabar kiek paveiksliukų iš dažų panaudojimo. Šiaip, dažai turi kietieti nuo UV šviesos, bet jie nuo piktųjų UV nesukietėjo, kitų po ranka neturiu. Gal ir blogi papuolė, pinigus kinas grąžino. Tačiau istorija kam jie reikalingi.

Sakusim, turim plokštę su pažeistai takeliais. Čia, beja, kitas mano eksperimentas, UAB Trikdis produktas, signalizacijos siustuvas T7 (T72). Mane jis sudomino pradžiai tuo, kad ant jo stovi ATMEGA16 čipas. O pakeliui pasimatė, kad stovi Texas Instruments LMX2335 PLL mikroschema su VCO ir viskuom ko reikia eksperimentams.
litavimo chemija

Čia šiaip, ne taip, ant snarglių sutvarkėm takelius, tačiau jie vos vos laikosi. Todėl nutariau uždažyti. Aišku galima užlakuoti, tačiau mano turimas lakas uždžiuvo, o kito neturiu. O kiniški dažai kaip tik tam skirti.
litavimo chemija

Čia uždažyta jau…
litavimo chemija
Tačiau niekšingi dažai nesukietėjo nuo trumpųjų bangų ultravioletinės šviesos. Tikriausiai labiau reikalingos ilgesnės bangos, gal net “back light” ar mėlyna šviesa. Tačiau tokios po ranka neturiu. Gal sukietės nuo paprastos baltos šviesos iš senų liuminiscencinių lempučių… tiesa, paspinduliavus ~10 minučių, pagaliau sukietėjo, bet kažkodėl matinis paviršius.

6 replies on “Litavimo chemija”

  1. Bajeris, po ranka kaip tik turiu irgi Trikdis T7 siūstuvą eksperimentams…
    Turiu ir kanifolijos, kokius 10, gal 20 kg. Galėčiau kokį saulės akmenį pasiūlyt, bet tik Klaipėdoje.

  2. Tai kad šeštadienį taip gražiai saulė švietė… nebūtų ji padėjus? Kažkur skaičiau, kad „biedni“ dažytojai šituos dažus taip ir doroja, padeda saulutėj plokštes pagulėt.

  3. Aš tai naudoju Multifix gelnį fliusą, Lemonoj virš 20 eur., bet užtenka ilgam. Lituoja super, ir su karštu oru labai gerai prilituoja, greit neišsilaksto, neiššsigarina. O plokštėm spalvint neteko markeriu specialių naudot?

  4. Aš naudojau aukšto slėgio gyvsidabrio lempas… jos UV duoda belekiek. Dėl kaitrinių… nu nežinau, kažkurios halogeninės su kvarciniais korpusais gal ir duoda. O paprastai tai nelabai, per maža temperatūra.

  5. Kaikurios kaitrinės lempos tikrai duoda UV spindulių. Taigi iš kur atsirado dantų technikoje pavadinimas “helio plombos” – plombavimo medžiagos kietinimui buvo naudojamas UV prožektoriukas, kurio viduje buvo mažytė halogeninė lemputė su reflektorium, dalinai užpildyta helio dujomis. Tik tos lemputės buvo labai jautrios maitinimo įtampos svyravimams, gi dirbo ant ribos ir kainuodavo žvėriškai daug – apie 100-130 lt prieš kokius 15 metų.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *