Rastinukas

Jau visko mačiau išmesto, jau prie daug ko pripratau, bet visdėlto retokai atsitinka, kad išmestu old skūlinę techniką. Šį kartą tai buvo Pioneer A-757 ar A-717, ar panašus garso stiprintuvas. Tiksliau pusė jo. Tačiau aš pamačiau trafukus ir negalėjau leisti juos sugadinti. Nes teoriškai, mano garso stiprintuvui reikia normalaus maitinimo šaltinio. Visa bėda, kad šis donorinis stiprintuvas ar tik ne 800W ima iš tinklo. Dėl to transformatoriai milžiniški ir labai sunkūs. Dar kita bėda, kad trafai du. Aš nežinau ar tilps į mano stiprintuvo korpusą. O ir stiprintuvas tada svers virš 19 kilogramų…

A-757 pioneer parts
Taip atrodo maitblokis su savo sub-šasi. Viršuje su transformatoriai ir du kondensatoriai, “rusyje” lygintuvas ir stabilizatorius pradiniam stiprintuvui. Beja dar nugvelbiau kolonėlių gnybtus, nes jie tikrai žymiai stipresni ir geresni už esamus.

A-757 pioneer parts
Prabangus, “custom made”, ELNA kondensatorius. Nieko specifinio- 22000uF x 63V, du vienetai, po vieną kiekvienam “railui”.

A-757 pioneer parts
Taip atrodo “rusys”.

A-757 pioneer parts
Beveik viskas sujungta old-skuline, “wire wrap” technologija. Tiesa, kai kur, tas wire-wrap prilituotas. Kiek sudomino diodai- jie paprasti, mažiukai. Galinguose kiniškuose stiprintuvuose buvo tilteliniai moduliai su aliuminio korpusu ir prisukti prie aušintuvo. Čia nieko panašaus- paprasti diodai, kogero Nihon inter Electronics Corporation, 30DF2 (200V, 2…3A) [30DF2FC-2].

A-757 pioneer parts
Trafai turi skirtingus numerius ir skirtingų spalvų laidus. Kas per nesamonė? Nors pagal schemą transformatoriai identiški.

A-757 pioneer parts
Už tai koks trafo viršus…

Beja, šnekant apie schemą. Va jos gabaliukas kuris mane domina, tiesa schema biški neatinka tikrovės, gal skiriasi revisijos (Mark I, Mark II ir panašiai):
A-757 power supply pioneer schematics circuit diagram
Trafai atrodo kaip ir vienodi. Beja, kam taip prabangiai rašyti- Casted Power transformer. Juk nėra nieko čia baisaus, kad trafas užlietas epoksidke. Nes čia ne aukšta įtampa. Epoksidkė čia tik tinkama šilumai nuvesti į lieto aliuminio trafo korpusus.

Dabar reikia tik susikaupti… O kaip nesinori veikiančia sistemą reguliuoti. O dar mano stiprintuvą reikia “sufazuoti”, nes pajungiant per skiriamuosius trafus galėjau supainioti signalų fazes.

4 replies on “Rastinukas”

  1. Vis tobulini, tobulini savo audio sistemas, o ar klausais per ja muzika tik “osliko” pagalba stebedamas vizualiai ar is tikro….ir jei klausais tai kokia muzika (ar kitokius garso efektus)?

  2. Puikus radinys, jei tik Tamstos stiprintuvas veiks nuo 55V nuolatinės. Trafų laidai skirtingi, nes kaip matote, schemoje jie susijungia nuosekliai ir gamintojui taip buvo lengviau atskirti, kurio trafo kuris laidas.

  3. Taip, įtampa gali būti per didelė. Mano stiprintuvui max +-40V (80V rail to rail). Čia jei bus ~100V tai jau stipriai per daug. Gaila. Nebent kur nors išmainyti arba pabandyti papildomą apviją pajungti taip mažinančia.

    Kas dėl muzikos. Taip, klausausi. Nuo 50-tųjų japoniško roko iki gana šiuolaikinės muzikos. Lietuviško, rusiško ir kitokio popso nėra. Rusiškas rokas kai kada papuola.

    Dėl garso kokybės… kadangi yra apribojimai mano klausoje, labai ultra kokybės neturiu. O ir kolonkės paprastos- Sony SS-E317V ir tai kas liko iš tarybinių S-70.

  4. gal uzpylinejo epoksidke del tokio su laiku atsirandancio pošlykščio dalyko kaip zirzimas i takta tinklo dazniui? audiofilams visiska tyla kaip ir visokios lempeles bei a klase dirbantys tranzistoriai yra šventas reikalas:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *