Pirminis laikrodis ЭПЧМ

Šitą laikrodį radau buvusiam Kauno Medžio apdirbimo kombinate, ryšininkų kamurkėje. Jis jau ten buvo atjungtas nuo sistemos, nes kombinate jau kabėjo elektroniniai laikrodžiai, su VFD indikatoriais, ala “Электроника 7”.
Tai tikras elektromechaninis “šedevras”. Šedevras todėl, kad tai prietaisas kuris turi rusišką interfeisą (тонкая настройка неведомой хуйни), be kurio įvaldymo negalima paleisti prietaiso. Reikia ne tik laikrodį teisingai pakabinti, bet pavargti su mechanikos ir kontakčiukų sureguliavimu. Jei to nepadarai, švytuoklė nepasimaitina iš elektros arba švytuoklė nepastumia sekundinio disko per tuos visus “храпавиkus”.

Beja, modelis “ЭПЧМ” išsišifruojasi kaip “электрические первичные часы мощные”, tipo “elektrinis pirminis laikrodis galingas”. Galingas…

pirminis mechaninis laikrodis
Štai laikrodukas kabo pas mane fazendoje ant sienos.

Teoriškai sistema visiškai paprasta- švytuoklinis laikrodis, kurio švytuoklė suka diską. Švytuoklė supasi sekundės periodu, todėl sekundinis krumpliaratis padaro vieną ratą per 2 minutes. Ant to krumpliaračio disko yra vienas bybukas, kuris paspaudžia kontaktus dešinėje ir kairėje disko pusėje. Taip suformuojami minutiniai impulsai. Impulsai su priešingo poliariškumo signalu. Impulso trukmė- viena sekundė. Tas impulsas, sustiprintas rėlių, valdo visą eilę “slave” (antrinių) laikrodžių. Tiksliau, rėlės generuoja kvazi sinusoidę- į grandinę pirma įjungia 150Ω, poto 75Ω ir paskui 25Ω varžas. Tokia pat seka tik priešingai ir atjungia.
Švytuoklė energiją gauna iš elektros, per elektromagnetą. Tačiau magnetas įsijungia ne visada- va čia pats įdomumas. Kol švytuoklės eiga didelė, keistas mechaninis jungtukas nesujungia kontakto (matosi video), tačiau kai eiga kiek sumažėja, kontaktai susijungia ir sukomutuoja švytuoklės elektromagnetus- švytuoklė vėl padidina savo eigą ir kontakčiukai išsijungia.

laikrodzio svytuokles mygtukas
(5 daiGtas vadinasi “sobačka” 🙂 )

Tie impulsai turėtu judinti mano turimo laikrodžio “kontrolinį” ciferblatą. Deja, aš neturiu gana aukštos įtampos maitinimo šaltinio (net nežinau kiek voltų reikia. Kažkas tokio stipriai virš 12V, nes 12V maitblokis nesugebėjo net švytuoklę išsupti.). Todė mano laikrodžio rodyklės nesisuka, o tik vos vos trukčioja. Dar biški viena rėlė duoda per trumpą impulsą, todėl signalai dar ir asimetriški. Beja, toks laikrodis kambaryje tai nelabai, nes minutinės relės gana rimtai klaksi ir gali pažadinti :).

Nu ir įrodymas, kad laikrodis tikrai veikia:

Tik-tak, tik-tak, tik-triakšti-kliok-tak, tik tak…

14 replies on “Pirminis laikrodis ЭПЧМ”

  1. Inzinerines minties perlas…isivaizduokit, kad tulas inzinierius svajojantis apie pasauline komunizmo pergale (o gal nekenciantis komunizmo, labiau nei Hitleris), is neturejimo ka veiktu sumaste minti, kaip padaryti amzina varikli, bet numate, kad amzinai neveiks sukure pusamzini reliu stumdomom rodyklem laikrodi….o ka reiskia “pirminis” iki galo neisipimpinau, dalinas tik is laikrodzio ir vieneto?

  2. O gai cia gaunas ale gov.time tik lokaliai gamykloje. Tai tureji buti ziaurus tikslumas, kaip tokiai rel-mechanikai

  3. Jei tiksi garsiai tai būtinai persidaryk į Vetinari’o (neritmingo tiksėjimo) laikrodį 🙂

  4. Aš kaip tik ir gavoju (irgi kai papuls “donoras”, kada nors), kad būtent efektas smagesnis būtų iš švytuoklinio. Su dabartiniais mechanizmais sėdinčiais bet kokiam laikrodyje pasižaidžiau tai efektas silpnokas, reikia būgną iš ciferblato daryti, kad ne tik tylią naktį girdėtųsi. Tik tiek, kad elektronikas aš nekoks, nelabai įsivaizduoju ar pavyktų švytuoklę dar nelabai dideliais elektromagnetais (tarkim nuo auto bagažinės) pritraukinėt? Ir dar tikriausiai be relių, kad girdėtųsi tik pačios švytuoklės darbas, o ne pirma caktelėtų relė ir po to trinktelėtų švytuoklė.

  5. Švytuoklė iš esmės yra harmoninių virpesių šaltinis. Paleisti ją netolygiai yra labai daug energijos reikalaujantis užsiėmimas. Tas pats kaip suptis ant supynių netolygiai.

  6. Šiam laikrodukui galima būtų primontuoti patį primityviausią “stiprintuvą” iš dviejų ritikių, tranzistoriaus ir dar berods dviejų detalikių. Kažkada vaikystėje tokią sistemą buvau primontavęs senobiniam švytuokliniam laikrodžiui, kuriam svarsčių ir grandinėlės neturėjau. Su viena baterija veikė pusmetį ar metus. Nereikėtų jokių relių, niekas neklaksėtų.
    Beje – o kodėl čia įtampa išėjime padavinėjama per varžas? 1 periodas tai čia 4 ar daugiau minučių ant “slave” laikrodžių? Nes kažkada tokius lygtai 48 V laikrodžius ardžiau, tai 1 periodas buvo 2 min. Paduodi vieną poliarumą – rodyklė peršoka 1 min.

  7. Gal ant užpakalinės sienelės yra gamyklos lentelė? Mačiau rusų aukcionuose nuotraukoje – nuolatinė 24V. Kažkada praeitame šimtmetyje “Radijo” žurnale buvo mėgėjiškas jo analogas su kvarcu ir mikroschemomis.

  8. Švytuoklę aaišku galima elektroninti. Ir reles pakeisti tranzistoriais.
    Gal aš blogai rašiau, periodas dvi minutės- pirmą minutę vienos sekundės impulsas į vieną pusę, kitą minutę- į kitą pusę. Kodėl per varžas perduoda? Gal saugo rėlės kontaktus? Nes realiam tarybiniam pasaulyje, tie laikrodžiai kabo dideliais atstumais, o ir šiaip, ten gryna induktyvinė apkrova. Turėtu gerai kibirkščiuoti. Beja, mano laikrodyje kabanti lempa buvo ant mechanizmo maitinimo grandinės, ją pakeičiau saugikliu ir kiek padidinau maitinimo įtampą- panaudojau kinišką “14V” AC/DC transformatoriuką. Dabar veikia ir rodyklės. Reikia pareguliuoti švytuoklę, nes dabar skuba maždaug pusė minutės per valandą.

  9. Su pirminiu laikrodziu kaip ir aisku. Turiu kazkur toki, tik elektronini su skaitmenine indikacija ir laiko tikslinimu pagal kazkokius tikslaus laiko signalus (i radijo taska lygtai prijungt reikedavo). Visais laikais pasistodavo klausimas, kaip tuos antrinius laikrodzius sinchronizuoti, jei pavyzdziui vienas ar keli kuriam laikui prarado tuo impulsus. O ju imonese stovedavo dachrena ir dar biski.

  10. Nu taip, bet pas mane būten tas pirminis. Jis veikia… jei naudoti buityje, tai kogero reikėtu panaikinti pagrindines rėles ir pakeisti į kažką solid-state, nes labai garsiai klaksi kas minutę.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *