Kapitalinis kabliukas

Dabar aš gyvenu kaime, tai biški mažiau elektronikos, o biški daugiau ūkio darbų. O dar ir internetas toks, už trys eurus. Tik pajungi windowsinį kompą ir iškarto baigiasi, nes niekur neradau kaip paaiškinti, kad šitas wifi tai toks, iš kurio nereikia siurbti updeitų. O dabar biški rankdarbių. Man visada patikdavo visokie stipriai pagaminti daikčiukai, ypač visokie “smetoniški” buities rakandai, kurių dar buvo galima rasti Lietuvoje. Yra tokie senoviški kokliai su gražiais rimtais kabliukais kam nors džiovinti ir ant jų viskas normaliai kabo… prireikė vienoje vietoje kaime pagaliau prisukti kabliuką ir kažkaip aš neradau kažko panašaus į smetonišką. Visokios plastikinės nesamones atpuolė iškarto, o stipresni ir fainesni metaliniai variantai pobrangiai kainuoja. Jau galvojau, kad liks įkaltas vinis, tačiau netyčia aptikau kažkokią elektrotechninę detale:
bronzinis ranku darbo kabliukas
Tai tikriausiai kažkokio jungtuvo ar kirtiklio mechaninė jungtis. Alavuota bronza ar žalvaris (nepatikrinau, o ir nesvarbu), lengvai apdorojama. Todėl buvo pasirinktas pusiau rankinis kabliuko gaminimas.

bronzinis ranku darbo kabliukas
Kai kas buvo nupjauta su kampiniu šlifuokliu, kai kas nudildyta.

bronzinis ranku darbo kabliukas
Jau pradeda formuotis įnagio forma.

bronzinis ranku darbo kabliukas
Viskas kas grubiai pjaunama- nupjaunama šlifuokliu. O kas subtilesnio- dilde.

bronzinis ranku darbo kabliukas
Buvo bandytas ir mechnizuotas šlifavimas. Tačiau šis prietaisas nelabai skirtas tokiom darbui, labiau jau plokštumom. Todėl teko padirbėti rankutėmis.

bronzinis ranku darbo kabliukas
Iš toliau žiūrint kaip ir visai lygus. Deja, pasididinus matosi defektai. Bet tie defektai ir kreivumos duoda tik papildomą “šarmą”.

bronzinis ranku darbo kabliukas
Dabar jau galima kultūringai kabinti rankšluoščius, paltus, vadeles ir kantarus, blogus vaikus- kabliukas tikrai tvirtas.

3 replies on “Kapitalinis kabliukas”

  1. O geras. Tatai kiek darbo papildomo palyginti su kinieciu liaudes mestru stampovke…bet pamenu nutrupejo kada tais rankena nuo visai neblogo virtuvinio peiliuko tai nauja gaminau valanda ar dvi….sake ka cia vargsti eik i parduotuve astresni ir sauniau atrodanti nusipirksi. Nepasidaviau, padariau. Dabar naudojamas ir primena, kad dariau. O kinietiski nieko neprimena. Kartais zmogui uzeina kurybinio silpnumo valandeles….bet tai tik i gera. Kuo zmogaus rankos purvinesnes, tuo svaresne siela….kur cia “like” paspausti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *