Drėlės akumuliatoriaus perdarymas

Nors ir žiemos metas, laikas nuo laiko važiuoju į fazendą ir ten ką nors statau ar remontuoju. Palyginus su remontais Kaune (kur kaimynai užliejo sienas- lubas ir rusį, bet pas “juos nebėga”), šis fazendinis remontas ramina nervus. Ten kovojama su sena sienų izoliacija ir dabar reikia įsukti vieną kitą milijoną medvaržčių… Buvau pasiskolinęs normalų suktuką iš darbo, bet ji reikia atiduoti atgal. Pirkti naują kažkaip nenoriu. Aš prisiminiau, kad kai stačiau garažiuką arkliui, buvau nusipirkęs kinišką suktuką. Jo akumuliatorius jau kokį dešimt metų kažkodėl padėtas ant palangės iš kiemo pusės… Taigis, jis tikriausiai jau nebeveikia 🙂 Todėl nutariau akumuliatoriau elementus pakeisti į kitus, juolab mėtosi visas kalnas ličio bačkučių iš “garantinių” kompų akumuliatorių. Garantiniai reiškia, kad tie akumai susifeilino dėl gamyklinio defekto ir ten dažniausiai 66,66% ličio elementų visiškai geri ir beveik nauji. Paėmiau vieną samsung akumą ir jo skrodimas parodė, kad 100% “bačkelių” geros- paprasčiausiai kontrolerio PCB perlūžusi per pusę.

Akume buvo 6 elementai, sujungti pagal 3S2P schemą. Elemento talpa kažkur 2Ah (teoriškai, naudojami samsungėliai, nors ir nauji kogero bus 1.8Ah talpos). Įtampa kažkur gausis apie 12V. Norėjau pažiūrėti kas parašyta ant suktuvo… bet suktuvo neradau. Prisiminiau, kad darbe kažkur mėtėsi suktuvas (aišku kiniškas) be akumo kur radau šiukšlėse ir pasiėmiau dėl patrono… laime, kad ta vieta nelankoma vos ne penkmečiais, tai drėlę radau 🙂 . Ji buvo be jokių užrašu… dzin.

dreles akumuliatoriaus remontas
Mechaniškai sutvirtinti elementus patodu su kiniškai akumų laikikliais, kurie kaip kokios lego kaladėlės susijungia viena su kita. Nuotraukoje kitos celės, nes fotkinau po eksperimento.

dreles akumuliatoriaus remontas
Surinktas akumuliatorius atrodo taip. Stori laidai eina link drėlės kontaktų, kiek plonesni prie krovimo. O patys mažiausi tai balansavimo išvadai. Krovimas numatytas su kinišku imax b6 krautuvu. Jau praėjo du krovimo ciklai ir celės dirba sinchroniškai-galima krauti ir be balansavimo.

Tarp kitko, mano turimo imaxo balansavimo grandinė yra visiškai šūdina- dariau eksperimenta su išprotėjusiu kompo akumu, tai nesugebėjo subalansuoti. Paprasčiausiai per maža balansavimo srovė, o kompo akumas buvo rodos iš aštuonių elementų… per parą laiko nepavyko. O pats akumo kontroleris už tokius veiksmus dar labiau užpyko ir išjungia akumą vos tik pradedi naudoti. Nes po balansuojamojo krovimo, akumas dar labiau išsibalansavo.

dreles akumuliatoriaus remontas
Kadangi akumas ir drėlė nesuderinami fiziškai, viską išgelbėjo sidabrinė izoliacija. Viskas gerai dirba, tik bėda tame, kad kiniška drėlė nelabai pritaikyta net ir tokiam darbui- iš vidaus jau dvelkia net ne perkaitusia plastmase, o tikrais degėsiais. Manau, kad įtampa ir mažesnė,bet dviejų užlygiagretintų bačkelių srovė tikrai gera 🙂

9 replies on “Drėlės akumuliatoriaus perdarymas”

  1. Panasia (gal net tokia pacia) turiu. Matavau jos ryjama srove su nuosavais NiCd akumais. Nu tai stabdant ranka sukima, pasrebia iki 20A. Nezinau kokie tavo tie akumai, bet jei ish laptopo, tai neturetu labai daug sroves duoti. Kitaip sakant ar tik nebus taip, kad pati drele bishki brokuota, ir dega ne del per dideles sroves ish akumu.

  2. Samsung INR18650-25R datasheetas sako:

    Max. cont. current (A): 20
    Max. momentary pulse(A, less 1sec): 100

    Sulygiagretinus, srovė dvigubėja. Aš gi nežadu čėdyti tų akumuliatorių… O šiaip, akumai jėgos turi, tas suvirintas jungimo skardeles “ant trumpo” nudegina… 🙂
    Pas notebuką stovi saugikliai, pas mane – jokios apsaugos.

  3. Aš tai tokiam reikalui dėl apsaugos nusipirkau
    ali

    Vistik nė $4 nekainuoja. Nors 15 A biški mažai… O dėl trumpo” – man pinceto galą nudegino

  4. Toks pusiau į temą klausimas: kas lietuvoje lazeriu pjausto vario lakštus? Kol kas žinau vienus – karbonas. Bet jo vadibininininkas Mindaugas yra visiška tragedija, todėl ieškau alternatyvų. Turiu tiekėjus kinijoje, bet kartais reikia grečiiau.

  5. Ačiū už nuorodą. Pašnekėjau, labai normalus vadovas. Sako deja neturi tokio lazerio, reikia fiberinio. Sako tokį turi tik karbonas… Irgi pasiguodė, kad anais nepatenkinti.

  6. Su fortu susisiekiau, pasirodo kaip tik turi nusipirkę naują fiberinį lazerį. Bandysim dirbt.
    Labai ačiū už pasiūlymą.

  7. Drele labai panasi i KINPOW (skaitau kin pow!!!) senuku special, atsinešiau iš garažo su pastipusia baterija, atrodo tas pats korpusas, tik krypties perjungiklis čia irgi oranžinis. Deja užrasai neskelbia max srovės. 14,4V įtampa ant akumo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *