Apple Cinema irgi genda

Abuoliai irgi genda. Ypač, kai baigiasi garantinis. Buvo čia toks ligonis, vienas iš Apple Cinema serijos monitorių. Ir jis biški ėmė ir neberodė vaizdo.
Apple cinema LED refurbishing
Čia jis taip atrodo visas. USB, display port laideliai ir laidelis pajungti abuolinio notebuko krovimą. Jokių mygtukų. Gedimas paprastas- neveikia pašvietimas (pasitikrino su prožektorium). Buvau užterorizuotas- diagnostiką pratesiau ir nustačiau, kad viena LED eilutė pradėjo svilti- jos užsižiebimo įtampa stipriai paaugo. Toliau remontuoti atsisakiau. Vėliau buvo visa epopėja netgi su oficialiu servisu ir kažkoks meistrelis tipo pataisė. Monitorius kurį laiką veikė, tik atsirado vertikali juosta. Matyt lindo į matricą… Monitorius kiek paveikė, bet gana greitai vėl nustojo šviesti. O čia buvau užšantažuotas ir monitories atsidūrė pas mane. Remontas buvo daromas su tokiom sąlygom: kada kils noras remontuoti, darau bet ką, neatsakau už kokybę ir nebūtinai suremontuoju. Taigis monitorius pragulėjo gal metus, o gal daugiau 🙂 .

Apple cinema LED refurbishing
Monitorius ardosi įdomiai: reikia stiklo siurbtukų, kad atkelti priekinį stiklą.

Apple cinema LED refurbishing
Stikras nusiima ir toliau jau visokie varžteliai ir panašiai…

Apple cinema LED refurbishing
Tačiau reikia išardyti net ir matricą. Pilnai viską išdėlioti. Todėl sąlygos turi būti tokios, kad nė dulkelė nepatektu. Tam labia tinka mano lova kur pilna dulkių, plaukų (tiek mano, tiek šunio).

Apple cinema LED refurbishing
(nuotauka didinasi)

Čia LED eilutės. Platesnė ir su skylute tai originali. Siauresnės- kiniškos universalios skirtos refurbishinti TFT lempomis apšviestus monitorius. Beja originalūs LEDai tai kristaliukai pritvirtinti prie baltos keramikos, su auksiniais išvadais. Prabangu. Bet būten šitas prabangus LED korpusas visiškai šūdinas- LED kristaliukai dar šviečia, bet nutrūko ryšis tarp keramikos viršaus ir apačios. Bandžiau reflow, bet vėliau nusispjoviau.

Apple cinema LED refurbishing
Trumpai šnekant- nedidelis bardakas ant lovos.

Apple cinema LED refurbishing
Labai nepatogi konstrukcija. Viskas ant korpuso, o jis užsidengia matrica. Nėra galimybės tiuninti veikianti monitorių “iš nugaros”.

Apple cinema LED refurbishing
Naujos LED juostelės priklijuotos kur stovėjo senos. Su termolaidžiais klijais. Prispausta su spaustuvais ir pora knygu. Originaliai buvo tik viena juostelė. Pakaitinės tilpo dvi.

Apple cinema LED refurbishing
Vaje, veikia. Kuklus arkliukas dekstope.

Apple cinema LED refurbishing
Naujas LED draiveris tais pačiais termoklijais priklijuotas prie aliuminio korpuso. Čia pat ir termo jutiklis.

Apple cinema LED refurbishing
Pagrindinė borto įtampa- 24V. Kiniškas LED draiveris valgo iki 30V. Problemos su įjungimu. Čia display port sistema. Kontroleris kažkaip pasiima rodos VSYNC ir supranta kada yra vaizdas. Tačiau orginalus kontroleris pilnai uždažytas ir daugiasluoksnė PCB. Neradau kur “LED ON” signalas pas ją. Nors nelabai ir ieškojau. Todėl pachaltūrinau- prijungiai prie USB. Jei monitoriaus USB turi maitinimą, yra ir pašvietimas. O dėl šviesumo reguliavimo, tai išviso niekur nepajungiau. Nes ir taip silpnokai šviečia tie kiniški LEDai.

Apple cinema LED refurbishing
Aišku visas obuolinis- dizainerinis spalvingumas nuplaukė. Čia dar ir matosi matricos defektas. Papildomos problemos- kažkodėl neteisingas garsas per monitorių. Čia kažkokios problemos arba su mano windows draiveriais arba dar problemos su moniko maitblokiu. Ir dingo kažkur Web kamera. Nors veikė. Manau gal tai softo problemos.

Sorry už blogos kokybės nuotraukas. Šūdinas telefono stikliukas susibraižė ir nebedaro gerų nuotraukų.

8 replies on “Apple Cinema irgi genda”

  1. Kastyčiui- užsakovas užsako muziką. Beje jis irgi Kastytis. Šiaip, aš net nežinojau apie brūkšnį, net galvojau, kad pats pagadinau. O šiaip aš labia jautrus defektams. Panašaus dydžio moniką išbrokyjau į rusį dėl keletos taškelių. O defektas nelabai matosi, jei vaizdas šviesus…

    O dėl klijų, tai kažkokie ir vietinės parduotuvės. Matyt Lenkiški:
    termoklijai

  2. Apple produktai ishvis nepritaikyti remontui. Senieji produktai geruliai – tikrai kokybiskai viska surinkdavo. O dabar Kinijoje Foxconas surinkineja – ko noreti : atlaike garantini ir dziaukis. Be to ir tokio poreikio ilgam tarnavimo laikui nebera – kai taip beprotiskai greitai vystosi technika ir viena technologija po metu pakeiciama kita gerokai pazangesne.

  3. Originaliosios linuotės LED pikseliai primena edison-opto federal moduliukus, kuriu vieno galia 1-3W, ir 350-700mA srovė. Kiek yra tekę taisyti, tai problemos priežastis, kad arba tie moduliukai nebudavo iki galo prilituoti, tik siaip prikibe- nes eidavo pirstu nukrapštyti, arba per nelyg žemos temp. lydmetalį naudodavo, ir pakaitę LED atsilituodavo. Taisydavau iš viršaus pragrandžius apsauginį LED moduliuko keramikos sluoksnį iki takelio, ir tada prilituodavau vielutes iki PCB.
    Kokiu charakterstikų kiniskos LED juostos LED?

  4. NEgiui: kogero taip ir reikėjo taisyti. Bet pirmiausia buvo vos ne kas antras diodas atsijungęs, o antriausia … ar tikrai verta buvo taisyti 🙂 ir ne mano kantrybei.
    Kiek aš pastebėjau, kad būtent nėra kontakto tarp viršaus ir apačios čipo. T.y. defektas tame keraminiam korpuse.
    Kokios kiniškų charakteristikos tikrai nežinau, čia gi kinija 🙂 O ir man nelabai buvo svarbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *