Agrocheminis eksperimentas- samanų genocidas

Gyvenu sau fazendoje ir gausiausiai čia dera žolė. Bet ji tokia nelabai žalia ir biški (kai kur stipriai) samanota. Todėl nutariau kiek pakovoti su samanom. Kažkada pirkau parduotuvėje specialias trąšas prieš samanas ir jos tikrai gerai veikė. Tačiau kaina buvo kosminė.
Tačiau dalinė informacija apie sudėtį, bei kvapas ir beja skonis pasakė, kad tai vis dėlto geležies sulfatas su kažkokioms azotinėms trąšom. Trumpas eksperimentas parodė, kad vis dėlto esminis elementas yra geležies sulfatas, nes palaisčius jo tirpalu samano juoduoja tiesiog akyse.
gelezies sulfatas
(mega dydžio nuotrauka po poros valandų poveikio. Viena pusė nepalaistyta)
.

Ir nėra toks jau nuodingas tas sulfatas, LD50 žiurkėm tik 10 kartų stipresnis nei valgomoji druska. Bet žinant sulfato skonį, tikrai tiek nepriėsi. O jei biški gausi, tai tikrai bent jau mažakraujyste nesirgsi.

Tiesiai po palaistymo samanos miršta ir pajuoduoja. Čia nuo sulfato, o visokios salietros padeda užturbinti žolės augimą. Dar pastebėjau, kad po ilgo laiko, palaistytoje vietoje žolė auga tamsesnė. Matyt mano fazendoje yra geležies deficitas dirvoje. Matyt dėl to ir stimpa rododendras.
gelezies sulfatas

Geležies sulfatas (FeSO₄·xH₂O, CAS: 7782-63-0) visokiuose senukuose ir žaliosiose stotelėse kainuoja maždaug 2.7 … 2.2€ už 200g nežinomo drėgnumo. Tai kiek brangoka, tačiau kiek pasiguglinus ir prisiminus kai kuriuos cheminių reagentų pardavėjus galima gauti ir pigiau: 0.25€ už vieną kilogramą + PVM. Kokius 40 kartų pigiau (0.3025€ už kg vs ~11.5€)? Tiesa, čia reikės pirkti 25kg maišą, bet tikrai gausit sausą heptahidratą.

Mano šuo “patogiai” miega:
gelezies sulfatas

Panaudojimas anot copy-paste beveik pas visus pardavėjus vienodas:

Geležies sulfatas (žaliasis akmenėlis) seniai žinomas kaip vejų trąša bei samanų prevencijos ir kontrolės priemonė jose.
Panaudojimas:
• Samanų kontrolei vejose, ant pastatų stogų, tvorų, paminklų, medžių;
• Medinių baldų ir apdailos detalių dirbtiniam sendinimui;
• Nuotekų valymui: nusodina nešvarumus sujungdamas juos į gniutulus. Šis procesas vadinamas flokuliacija;
• Kaip betono ar kalkakmenio dažas, suteikiantis rusvai geltoną spalvą;
• Kaip redukuojantis agentas daugelyje cheminių procesų, kaip pirmtakas daugeliui geležies junginių;
• Medinių apdailos dalių impregnavimui statybose;
• Kaip spalvų fiksatorius dažų pramonėje;
• Juodo rašalo gamyboje.
NAUDOJIMAS IR REKOMENDACIJOS. Naudojamas 1-5% geležies sulfato vandeninis tirpalas. Mažesnės koncentracijos tirpalas tinkamesnis sustiprinti pačią veją, didesnės – kontroliuoti samanas. Pradžioje galima naudoti 1% tirpalą, jei nesimato ryškesnio poveikio – didesnės koncentracijos. 1% koncentracijos tirpalui paruošti, plastikiniame inde 10 l vandens ištirpinkite 100 g geležies sulfato. Naudojant laistytuvą, reikalingas didesnis vandens kiekis – 30 l vandens/100 m2, apdorojant purkštuvu – l0 l vandens/100 m2 vejos. Praėjus keletui dienų po apdorojimo samanos pradeda juoduoti ir žūva. Negyvas samanas sugrėbkite ir pašalinkite.
Perspėjimai:
• Stiprios koncentracijos tirpalas gali apdeginti augalus, jei naudosite karštu ir sausu oru;
• Gali pakeisti medinių tvorų, betoninių sienų spalvą.

Vasara…

gelezies sulfatas
(pasididina)

One reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *