TDK patefono remontas

Paprašė suremontuoti patefoną, konkrečiau: TDK Life on Record USB Belt Drive Turntable. Gedimas- per greitai suka plokšteles (ir dar netolygiai suka).

TDK belt drive record player repair

Prietaisas šiuolaikinis, yra USB jungtis tiesiogiai jungti prie kompo, kad perkopijuoti plokšteles į elektroninį formatą. Ypač kai norisi perkopijuoti tikrą “lempinį” garsą ir tuos nostalgiškus trakštelėjimus dėl plokštelės defekto. Dar patefonas turi “pribambasą”- kažką panašaus į spektro analizatorių. Pagrindinis “feature” yra tas “belt drive”- paprastas DC motoriukas per škyvą tempia diržiuką kuris suka patį plokštelių laikytuvą. Teoriškai minkštas guminis dirželis apsaugo masyvų metalinį diską nuo motoro triukšmų. Tokiai kinematikai reikia matuoti disko sukimosi greitį (33 su biškiu arba 45) ir tam naudojamas optinis skaitytuvas po disku. Ten diskas turį visą eilę įpjovų ir jei diskas sukasi ant 33 apsukų, ten gaunasi 50Hz signalas.
Tokio disko sukimasis tai klasikinis uždavinys mikrokontroleriui: per mažai apsukų- daugiau galios į motoriuką. Net stabdant pirštu greitis nekrenta- yra galios rezervas.

TDK belt drive record player repair
Viduje mažai detalių: kairėje viršuje greičio reguliatorius ir pagrindinis jungiklis; dešinėje viršuje- grožis ir spektro rodytuvas. Apačioje per vidurį- garso stirpintuvas, USB ir MCU su ADC, 9V stabilizatorius, audio stiprintuvas ir phone korektorius- galima jungti tiesiai į LINE jungtį.

TDK belt drive record player repair

Gedimas- per greitai sukasi. Vadinasi neveikia reguliatorius. Visas aparatas maitinasi nuo 12V, pas kontrolerį buvo apie 6…7V ir daug triukšmų. Tačiau prie kontrolerio per tranzistorių ir rodos stabilitroną padarytas stabilizatorius. Tranzas karštas kaip pekla. Tačiau išlituotas tranzas parodė, kad jis geras. Stabilitrone kaip ir normali įtampa. Čia buvo keista sistema, nes MCU maitinosi nuo tos pačios grandinės kurią pats ir turėjo stabilizuoti (itariu, kad net ir tas displėjukas maitinasi iš ten pat). Gerai, kad yra pas mikroschemas “tolerancija” viršįtampiui, nes degtu viskas. Kondikas prie MCU tuščias. Pakeičiam. Nepadeda, bet oscilografas bent jau nerodo aukšto dažnio triukšmų. Bandom nagrinėtis schemą- nu mosfetas (high side, irgi geras) prie jo PWM, išėjime PWM tik tokia kreivoka. Keičiam dar du kondensatorius- jie vėl tušti. Čia impulsinė schema, o kondikai paprastučiai. Dedam Japoniškus polimerus- jiems čia kaip tik vieta. Vistiek neveikia! Dar analizuojames schemą ir kila įtarimas dėl droselio , jis kaip ir 102 markiruotę turi, tačiau viduje induktyvumo nerasta. O reikia gal net viso milihenrio… Tokio droselio neturim, bandom užsakyti bla.. bla. Naujas droselis kaista. Tačiau patefas veikia. Teko kiek tobulinti schemą ir dėti visai didesnio gabarito droselį- induktyvumas kiek mažesnis, bet srovę jis laiko didesnę. O atvira šerdis tikrai apsaugos nuo netikėtumų (čia netinka žiedukai).

TDK belt drive record player repair

Po kelių diskų pragrojimo droselis kiek šiltas, bet nieko drastiško. O ir ant kontrolerio atsirado lygiai 5V. Nežinau ar tikrai supratau schemą, bet ten padarytas šunto tipo stabilizatorius. Visą perteklinę įtampa nuleidžia į šilumą- buvo per daug ir tranzas nebesugebėjo. Matyt sudėti kelias detales jiems paprasčiau nei statyti kažką panašaus į 7805.
Tvirtinam droselį mechaniškai, surenkam ir pasineriam į audiofilinį liūną (kiek tai galima žmogui kuris turi tinnitus ir šiaip biški glušas ties 4kHz).

TDK belt drive record player repair

9 replies on “TDK patefono remontas”

  1. Ta vieta trupučiuką prajuokino “šiaip biški glušas ties 4kHz”…o aukščiau atsiranda?
    PS. (Čia ne post script) kažkada girdėdavau 21kHz….daba ties 13 nutrukinėja…. Ech starejem, starejem

  2. Nuoširdžiai dėkingas gerb. Leonui už patefono “prikėlimą gyvenimui”. Bendravimas buvo malonus ir dėl gerb. Leono kvalifikacijos, ir dėl jo asmeninių savybių. Smagu, kai tenka toks gyvenimo paįvairinimas.

  3. Kol kinai technikos negamindavo tol niekas tokio šššš kaip karšti klijai nenaudodavo schemotecnikoje. Išvis aš jų gamybos nesuprantu tipo pcb suspaudžia, kad vos kondikas telta ar droselis, bet viskas sumontuojama dar didesniame korpuso griozde…

  4. Pasirodo, kad Levas kartais nusižengia savo principams – nieko netaisyti pagal užsakymą. 🙂

  5. Visada TDK laikiau kiek kilmingesniu brand’u.
    O ypač, kai gamintojas pats įvertina šitą produktą kaip:
    The TDK Life on Record USB Belt Drive Turntable delivers quality construction.

  6. Ir kas dabar darosi su elektronikos kokybe… Pats kasdien dirbu su elektronika ir niekaip nerandu atsakymo į klausimą kodėl dabar naujas telikas sulužta dar nespėjus išpakuoti? Kodėl korėjietiško telefono pakrovėjas taip smirda pigiu plastiku? Kodėl mikroschemas visi deda tokias ššš ir kodėl asus laptopo pakrovėjo laidas plonas kaip siūlas???

  7. Elektrikui.
    Gamintojai siūlo tai ką pirkėjai nori pirkti. O pirkti nori pigiai. Nepatinka pigus Asus, pirk brangų HP ar Lenovo ir nereikės skųstis nei plastmasės kokybe nei laido storiu. Easy.

  8. HP sakai? Turiu notebuka, su nvidia quadro video plokšte. Su Win10 kartas nuo karto lūžta tinklo plokštė su mėlynu ekranu. Kitos tinklo plokštės dėti negalima nes yra BIOS whitelistas. Radau kitą, kiek naujesnę tinklo plokštę, bet ir ta lūžta. HP siūlo tai nusipirkti naują notebuką… Nes intelis nežada rašyti draiverius, o HP nežada atrakinti BIOSą.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *