Balandis – depresinis mėnuo

Nespėjau nė pastebėti, o prasisuko mėnuo. Ir nieko neparašiau. Todėl, kad balandis yra depresinis mėnuo- tą mėnesį visi primena, kad laikas eina ir dar vieni metai arčiau grabo :). O šiaip, greičiausiai išsisėmiau, o ir rutina užkniso negyvai. Todėl pasiėmiau savo telefonus ir pažiūrėjau kokias nuotraukas turiu kurias galėčiau parodyti ir kurios maždaug papuola į einamą laikotarpį.

Tikriausiai kai kurie skaitytojai girdėjo terminą “metlacho plytelės”. Kas per daiGtas tos metlacho plytelės ir kodėl iš vaikystės tėvai aiškindavo, kad nekalčiau su plaktuku virtuvėje- nes suduž metlacho plytelės. O tos plytelės ir nelabai nori sudužti. Ir kai reikėjo daryti nedidelį santechninį remontą paaiškėjo kodėl:
metlach

Čia paaiškinimas kodėl jos taip vadinasi. Šis fabrikėlis vokietijoje ir dabar gamina visokias plyteles. Ir gamino jas Smetonos laikais, ir manau, kad dar šimtą metų atgal. Tokios plytelės naudojamos ir senų bažnyčių apdailai.
metlach
O čia paaiškinimas, kodėl jos tokios tvirtos. Plytelės dydis 15x15cm, o storis vos ne du centimetrai. Ir “molis” visiškai vitrifikuotas, ne taip, kai kiniškų “akmens masės” plytelių.

Kitas pabambėjimas apie gyvenimiškas nesąmones. Sugedo prietaisas, sako reikia varžto ir niekur negaunam. Aš, šustriakas, sakau rasiu internete…
din604 varztas
Nu ir ką? Tai DIN604 varžtas, tačiau jokiam standarte niekur nenumatytas M14 sriegis! Kaip galima padaryti prietaisą ir pasirinkti patį rečiausia varžto dydį? Kas įdomiausia, sekantis numeris pagal DIN standarta vos vos netelpa, o mažesnis kliba. Šiaip yra internetuose paminėtas toks dydis, bet tai didelė egzotika.

Turiu aš tokį projektėlį dėl savo malonumo. Vadinasi jis antikvarinio kompiuterio galvosūkis. Jis biški veikė, poto ėmė ir biški nebeveikia. Iš pradžių kaip ir RAM parėjo, poto dar kažkas. Labai labai neskubėdamas po kažkiek krapštau. Schema surinkta kaip ir viskas taip laikais ant taimingo ribų, todėl viskas truputi per keliasdešimt nanosekundžių trumpina, procesorius (6502) perkrautas ant išėjimų- kaista.
6502
Tenka biški prisiminti 6502 asemblerį ir rašyti diagnostiką. Gerai, kad yra emuliatorius- parašai programą, sukompiliuoji, surašai su hexedit į ROM failą ir pakiši emuliatoriui. O tik poto rašom į EPROMą (su langeliu) ir testuojam hardwarę. Dabar jau bent žinau, kad CPU ir dalis video- garso veikia pas kompiuteriuką. Dėl RAM dar nežinau.

Pakeliui ištraukiau savo kitą seną kompą- Amiga A1200 su prigulnybėm. Pabandžiau užkurti- neveikia. Po šokių su šamaniniais bugneliais, kieto disko turinys buvo ištraukas į CF kortelę, pabandytas vėl ant emuliatoriaus. Ir ištrauktos kelios super istorinės nuotraukos ir failai (source code). Pakeliui pastebėta, kad prieš 18 metų buvau žymiai kantresnis, nes dabar to kompo lėtumas (o jis paturbintas) ir jo gliučinimas (interneto naršyklės) dabar jau nebepakenčiamas.
Amiga 1200 turbo
Pakeliui kilo įdėja kiek pažaisti su A1200 hardware- pvz. pakeisti kelias detales ir iš esmės papildomos video plokštės stabilizatorių. Nes kompiuterio pagrindinė įtampa 5V, o papildomas CPU ir video plokštė važiuoja ant 3.3V. Ir tų plokščių kūrėjai nieko gero nesugalvojo tik kaip įdėti LDO reguliatorius. Dėl ko visas kompas karštas kaip pekla.

Papuoliau ant išpardavimo. Ir senukuose nusipirkau pabandymui žaislinį 3D printerį. Jis kainavo man 159€.
3D printeris
Pasispausdinau kelias dėžutes konstrukcijom (žinau kad PLA plastikas nėra tinkamas ilgalaikiams eksperimentams).

Darbe irgi visokie darbeliai trugdo. Iš linksmesnio- turiu ~30g kalio cianido ir aukso cianido miltukų. Norėjau pasilikti eksperimentams, bet visdėlto daug auksiuko ten yra ir negaliu sau leisti jį nusipirkti. Todėl elektrolize bandau nusodinti. Kažkaip sunkiai einasi.
kalio ciano auratas
Biški nusėdo, o poto titano elektrodai užsipasyvavo. Ir niekur neradau recepto, kai su šitais nuodais dirba/dirbo juvelyrai. Nes šitas kaliocianoauratas yra juvelyrų darbo priemonė. Gal kas žino receptą kai kokybiškai padengti auksu sidabrą?

Naujas hi tech žaisliukas. Naujausio modelio Olympus Vanta XRF. Kainuoja visą “karvę”, o veikia tai nelabai. Toks įtarimas, kad labai jau šviežias produktas ir Olympusas naudojasi manim kaip beta testeriu.
Olympus Vanta XRF
Jau nebe windows pagrindu, o linux- android. Tačiau labai daug “hipsteriškų” sprendimų kaip obuoliuose. Tipo męs geriau žinom kaip tą padaryti. Manau, kad vistiek atsižvelgs tiek į mano, tiek į kitų vartotojų pageidavimus ir softą padarys geresnį. Ir išgydys specifines vaikiškas ligas.

Nu ir pabaigai. Viena varna buvo įsigudrinus vogti maistą iš šuns voljero. Ir vieną dieną jai nepasisekė.
varna
Ji buvo biški apkramtyta, panašu, kad neteko sparno. Tačiau šios varnos charakteris visiškai kitoks, nei ankstesnės. Ši labai rami ir neisterikuoja bei nesiblaško po voljerą kai ateini. Dvi galimos priežastys- ji vis dėlto stipriai sužeista ir kiek protingesnė, nes supranta, kad jei ne žmogus, jai bus mirtis. O ir skausmo kaltininkas šuo. O kita mintis kiek keistesnė- ši varna vietinė. Ji užaugo mūsų kieme. Ir ne karta męs su ja matėmės ir ne karta aš jai karksėjau 🙂 praeidamas, kai ji tupėdavo prie voljero. Todėl ji visiškai leidosi paimama į rankas, tuo tarpu kitą žmogų stipriai kirto iki kraujo. Žiūrėsim kai bus toliau, kol kas tik savaitė laiko. Gaila kad sparnas sutrupintas- neįmanoma suremontuoti.

P.S. nagas jau: LOADING 70%

10 replies on “Balandis – depresinis mėnuo”

  1. Vo….kratinys kažko “įvairaus”, visapusvaboliška (vargu ar yra žodyne toks žodis)…nagas loading 70%… O juostelė, kur nago dar nėra kokios spalvos? Ir kiek pikselių dar trūksta?….

  2. Turiu patarimą – jei balandis depresijos mėnuo, pradėk bitininkauti. Depresijos neliks nė pėdsakų. Balandis – kai bičių šeimos pradeda labai intensyviai vystytis ir iš mažo, vangiai judančio “kamuolio”, palaipsniui virsta didele, guvia, intensyviai dirbančia bičių kolonija. Balandžio mėnesį prasideda didieji bitininko džiaugsmai – intensyvus žiedadulkių, nektaro nešimas. O ir tinginiauti nėra kada – reikia pabaigti ruošti būsimus korius – vielinti rėmelius, įlydyti vaškuoles – kad gegužės mėnesį bitės gautų darbo ir neskubėtų spiestis. Na o gegužės mėnesį, apie depresiją nebus net kada pagalvoti – darbo pas bites tiek daug, kad tik spėk suktis 🙂

  3. bitės tai gelia biški. Šiaip, kaimynas turi kelias šeimas, siūlė užsiveisti (nes pats jau labai amžiuje), bet aš nenoriu atsakomybės. Kažkada fazendoje buvo keli aviliai (dar ir tebestovi kieme), ir aš atsimenu kaip būdavo gaila, kai užpuola kokia nors “erkiozė” ir nieko negali padaryti- silpsta ir miršta šeima.

  4. Jei prie avilio atsistojęs nesąmones darai, tai gelia ne “biškį”, o kaip reikiant 🙂 Kita vertus, kiekvienas organizmas individualus. Kai tik pradėjau bitininkauti, įgelta vieta kaip reikiant sutindavo. O dabar – kokią minutę šiek tiek peršti, o paskui nė ženklo nebelieka. Be to ir nuo bičių veislės priklauso. Jei bitės “firminės”, tai drąsiai galima ir be pirštinių, ir be tinklelio dirbti, ir net dūminti prireikia tik simboliškai. Na nebent reikia atlikti kokią nors “drastišką” intervenciją, tada taip – ir pačios ramiausios bitės supyksta.
    O “erkiozė” – suvaldomas dalykas. Laiku imantis atitinkamų priemonių, šeimas pavyksta išsaugoti.
    Asmeniškai man, bitininkystė yra pats smagiausias hobis. Elektronika pavirto darbu, rutina, tai turi būti labai jau išskirtinis, naujoviškas projektas, kad darbas teiktų pasitenkinimą. Fotografijai ir muzikai šiuo metu neturiu pakankamai laisvo laiko, radijo bangomis valdomi lėktuvėliai, stipriai įtraukiantis, bet ilgainiui irgi pabodęs užsiėmimas, nes gal per daug prognozuojamas. Suinvestuok daugiau pinigų, ilgiau pasitreniruok ir gausi geresnį rezultatą. Tuo tarpu bitės – tikra “šachmatų partija”. Atrodo jau viską padarei, kad bitės pasielgtų taip, kaip tikiesi, o jos tik “bac ėjimą žirgu” ir stovi prie avilio “netekęs amo”. Bet svarbiausia – įdėtos pastangos yra atlyginamos kibirais saldaus, kvapnaus medučio. Jis tapo ir papildomu pajamų šaltiniu, ir savotiška valiuta – ko nenusipirksi už pinigus, visada gali gauti už išskirtinio skonio medaus stiklainiuką 🙂

  5. Kad senuku originalus kogero tiek pat kainuoja kaip ir neoriginalus.

    O ir daug nereikia. Nulaužus printeri gali kilti problemos su softu, o išradinėti dviratį nėra nei laiko nei noro 🙂

    600g = ~16€, nežinau ar dar papildomai galima kokią išpardaviminę nuolaidą gauti.

  6. Senukai siulo tik kelias baisias spalvas uz tavo minėtą kainą kol išparduos likutį. Veliau tiesiog nebeprekiaus. Fortake ir kitur 1kg ~ 14€. Spalvos tikrai gražios ir kokybė geresnė. O ir lysti nei prie printerio, nei prie softo nereikia. Reikia tik NTAG lipdukų iš kinijos (~0.2€ už vienetą) ir telefono su NFC. Ir turi beveik originalų XYZ chip’ą.

  7. Del spalvų tai jau skonio reikalas. Dėl ntag tai pats bandei ar tik informacija iš interneto?

    Nes bent jau šitoje versijoje šie šokiai nepadės.

    O ir kam to reikia? Printerio kokybė hobby lygio. Pažaisiu ir sulaužysiu.

  8. Ir dabar spausdinu su neoriginalu. Firmware’as naujausias. Viskas puikiai veikia ir nesu pririštas prie gamintojo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *