Atari kompiuterio OS ROM darymas

Labai lėtai remontuoju senoviška Atari 800XL kompiuteriuką. Jis jau buvo kiek tobulintas mūsų meistrų, plėsta atmintis, dėtos rusiškos mikroschemos ir šiaip kūšis laidų. Jis vos vos veikė ir ekranas mirgėjo dėl atminties problemų. RAM čipų keitimas nepadėjo, todėl nutariau atstatyti pradinį, fabrikinį variantą. Deja nuardžius visas ataugas, kompiuteriukas nepasileido. Tiesa, oscilografas kažką rodė, bet vaizdelio nebuvo. Poto sekė pertraukos matuojamos metais. Prieš kokią savaite nutariau- reikia rašyti testinį ROMą ir žiūrėti kas ten blogai. Firminio testinio ROMo kažkaip greitai internete neradau.
Todėl teko kiek prisiminti 6502 asemblerį:
Atari ROM linker
Tik pradėjau ne su šiuo, o online versija. Tik buvo bėda, kad HEX kodukus reikėjo rankutėmis perrašyti į ROM čipo failą ir tik vėliau paleisti pradžiai emuliatorių, o poto viską perkelti į hardwarę.

Rankinis darbas užknisa. Todėl, eilinio darbo priepuolio metu per vakarą parašiau šitokį “vizualinį” linkerį, kuris paima asemblerio eksportuotą failą ir uždeda ant čipo. Ir automatiškai perskaičiuoja visus atminties blokus. Nieko rankutėmis daryti nebereikia.
Atari ROM linker

Binarinis failas tinkamas Atari emuliatoriui arba galima tiesiogiai rašyti į EPROM čipą.
Atari ROM linker
Čia emuliatoriaus vaizdelis. Testinis ROM nieko naudingo nedaro- aišku pasitikrina CPU. Toliau tikrinasi abu video čipai- tiek grafinis ir spalvų, tiek ir raidelių. Kartu pasitikrina video čipo DMA, eilučių skaitiklis ir garsas, rašymas į RAM….
Jaučiat? DMA! pas 1979 metų kompiuterį! Procesoriukas išleistas 1975! Multiformatinis, nepriklausomas (nepririštas prie RAM adreso) video vaizdas! Spraitai!

Ar žinot, kad tie patys žmogučiai poto prisidėjo prie Amigos kompiuterio kūrimo?

Softas nusikrovimui:
Atari ROM visual linker’is.

[daugiau informacijos archyve. Taip pat ir konsolinis variantas]

2 replies on “Atari kompiuterio OS ROM darymas”

  1. Ale ot hobis…. Norėjau pasveikinti….Pats turiu visokių nikių, todėl tokį užsispyrimą oi kaip suprantu. Skiriu penkis eReFus iš penkių

  2. Update 2018.11.30: Mano “BIOS” parodė, kad CPU veikia, grafika ir tekstas veikia, RAM veikia, ROM veikia (ir teisingas), klavietūra veikia… bet kompas neveikia. Kažkas jam su MMU (vaidenasi neegzistuojantys cartridžai) arba jis bando kurtis iš kokio neegzistuojančio disko. Dar gali būti timerių problemos…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *