Lazerio optikos reguliavimas

Šiandien reikėjo biški papjaustyti su lazeriu ir jis labai silpnai veikė. Nu pirmiausia, lempa silpsta ir degraduoja net ir nenaudojama. O dar ir transportavimas ir nepriežiura. Optika išploviau, teko net lęšiuką pakeisti. Tačiau pastebėjau, kad krašte pjauna blogiau. Vadinasi reikia patikrinti optikos reguliavimą.
Viską pakeliui surašiau į pdf dokumentą:
laser cut optics adjustment
Lazerio optikos reguliavimas.

Gavosi tokios instrukcijos.

  1. Lazerio lempa tvirtinama tik gamintojo numatytoje tvirtinimo zonoje. Tai daroma tam, kad kai lempa įkaista, ji kiek deformuojasi. Tvirtinant numatytose vietose, lempai deformuojant jos geometrija kinta tiesiškai ir integruoti veidrodžiai nenukrypsta nuo optinės ašies.
  2. Aušinimo skystis (vanduo) turi būtinai cirkuliuoti, ypač apiplauti abu veidrodžius. Teisingas aušinimas pagelbėja dujų cirkuliacijai.
  3. Nusistatom minimalią galią ir trumpam nuspaudžiam lazerio paleidimo (test) mygtuką. Lempoje turi pasimatyti išlydis.
  4. Prie pusiau permatomo veidrodžio [2] pakišampopieriaus lapą. Lazerio spindulys turi išdeginti apskritą dėmę (kartais, prie mažų galių- apskritimą).
  5. Perkeliam popieriaus lapą prie pirmojo, stacionaraus veidrodžio. Lazerio spindulys turi išdeginti skylę popieriuje veidrodžio centre. Jei ne – reguliuojam veidrodžio padėti- aukštyn žemyn ir į šonus.
  6. Judančias lazerio dalis nuleidžiam tolyn Y koordinate nuo lazerio lempos. Popierių pastatom prie sekančio veidrodžio. Vėl paleidžiam lazerį ir su popierium tikrinam ar pataiko lazerio spindulys į veidrodžio centrą. Jei pataiko, perstumiam lazerį į kitą padėtį ir vėl tikrinam. Lazerio spindulys turi nenukrypti nuo centro. Jei spindulio padėtis kintą judant lazeriui- reikia
    reguliuoti veidrodžio kampą, jei visada ta pati- judinti patį veidrodį.
  7. Tą patį darom su sekančiu veidrodžiu.
  8. Paskutinis veidrodis turi nukreipti spindulį tiesiai į lęšio centrą.Kai kuriose modeliuose šis veidrodis nesireguliuoja.
  9. Darant šias manipuliacijas reikia stebėti, kad veidrodžiai ir lęšis neužsiterštu- svildamas popierius dumija ir gali užteršti optiką.
  10. Jei lazerio spindulys kiek nukryps nuo centro optikai judant, lazeris gali ir toliau veikti. Tačiau atsiranda optiniai iškraipymai ir išpjaustytas (graviruotas) produktas gali neatitikti kompiuterinį planą. Taip pat susilpnėja pjovimo galia kai spindulys eina ne per lęšio centrą.
  11. Jei spindulys nukryps nuo veidrodžio, tai galimi atsitiktiniai atspindžiai kurie gali eiti net kur, net gi į akis. Reguliavimo metu nepakiškite rankos į spindulio taką. O jei į akį, tai pažeidimai neatstatomi. Tiesa, nudegs tik ragena, ji kažkiek atsinaujina… Akis nėra optiškai skaidri CO2 lazerio spinduliui.
  12. Lęšio fokusavimo atstumas (pas mane 50.8mm) rodo kokiame atstume turi būti pjaustoma/graviruojama medžiaga. Pjaunant storą medžiagą atsiranda konuso efektas- viršuje spindulys platesnis nei apčioje. Todėl pjaunant storesnes medžiagas geriau ilgesnis fokuso ilgis (jei leidžia konstrukcija). Tas pats ir su „stalo“ lygumo skirtumais- ilgesnio fokuso lęšis mažiau jautrus.
  13. Lęšio diametras kiek kompensuoja minėtus iškraipymus, tačiau geriau viską sureguliuoti tiksliai. Didesnis lešis kiek tiksliau fokusuoja, tačiau lęšio dydis tik turi būti didesnis už lazerio spindulį.

co2 laser burn
Tikrai skauda! 🙂

Laser

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *