Medicininis CO2 lazeris

Atnešė remontuoti medicininį CO2 lazerį. Jis skirtas deginti visokias odos anomalijas- papilomas, pigmentines dėmes, tikriausiai apgamus ir gal kokias nors tatuiruotes. Tai Union Medical UM-L25. Tas 25 reiškia kad galingumas 25W. Gedimas- burzgia, bet nedegina.

medicininis co2 lazeris remontas
Lazeris dar turi “rankeną” šviesos nukreipėją. Kuris šioje nuotraukoje nuimtas. Lazeris senas, gal jau 10 metų. Kiek žiūrėjau internetuose, kaina jo naudoto gal kokie 3…4k€, kas nėra daug.

medicininis co2 lazeris remontas
Skrodimas parodė, kad viduje stovi tipinis ~700mm CO2 lazeris, toks pats, kaip mano lazerio pjovyklėje. Tačiau sumontuotas vertikaliai. Dar mažiukas vandens siurbliukas ir nedidelė talpa. Dvi plokštės- valdymo ir aukštos įtampos.

medicininis co2 lazeris remontas
Lazerių diagnostika paprasta- burzgia pjovimo metu, vadinasi valdymas veikia ir naudojama energija. Lempa neužsidega- vadinasi pati lempa arba jos maitblokis. Lempa užsidega- nėra lazerio, vadinas bloga lempa. Ir panašiai.
Čia “pjovimo” metu užsidega… transformatorius. Vadinasi pramuštas aukštos įtampos transformatorius.

medicininis co2 lazeris remontas
Išlupam transformatorių. Jis toks tipinis, kaip kineskopiniam televizoriuje. Tik prasčiau suvyniotas- apvijos neimirkytos, ko pasekoje pradegė popierius tarp dviejų sluoksnių. Bet, lazeris pagrinde naudojamas impulsiniam režime, todėl defektas ne visada suveikdavo- pradėjo feilintis po truputi ir lazerio galia mažėjo palaipsniui. Aš testuodamas perjungiau į CW režimą ir trafas gražiai pašvietė geltona spalva.

medicininis co2 lazeris remontas
Trafas lengvai ardosi, todėl vieną vakarą užsiėmėm nuvyniojimu ir skaičiavimu. Biški keistokai suvyniota- apvijos gražios, bet sluoksniuose po bet kiek vijų: 100-150.

medicininis co2 lazeris remontas
Su 3D printeriu atsispausdinau naują ritę (senoji nuo liepsnos sutrukinėjo) ir su tarybinėm rankinėm staklytėm pradėjom vynioti. Deja vynioti labai gražiai nepavyko. Tačiau mano apvijos buvo atskirtos kapton plėvele (poliamidas?)- ji termiškai atspari ir geras izoliatorius. Tiksliau ne plėvele, o kapton izoliacija. Dar, kiekvienas apvijų sluoksnis buvo lakuojamas. Kad laideliai nejudėtu ir kaip papildoma izoliacija. Dėl lakavimo, trafo vyniojimas užtrūko- nes reikėjo laukti, kol lakas pilnai sukietės.

medicininis co2 lazeris remontas
Viso- 1100 vijų naudojant 0,2mm vielutę. (brangi ta vielutė… Užtat dabar turiu pusę kilogramo)

medicininis co2 lazeris remontas
Viską surinkus, lazeris atgijo. Gal vėliau įdėsių filmuką, kaip viską aplinkui pjaustėm su lazerio spinduliu. Ne tik popierius, bet ir duris (ne kiauriai 🙂 )

3 replies on “Medicininis CO2 lazeris”

  1. Pagarba. Kažkada ne vieną “transformerį” esu vyniavojęs, su tetes pasigamintom staklėmis…ten suko ne rankytė, o skalbenkės varikliukas….ir buvo galimybė vynioti vija prie vijos….buvo įmontuota plunksna, kuri vedžiojo vielą….tik nuvažiavus į vieną kraštą, reikėdavo diržiuko “astunke” padaryti….ir užklojus popieriuko sluoksnį pielinti atgal….nu kol įgudau, ne vieną metrą pel2 nutraukiau…. Užtat paprasta būdavo “v naval”…tik skaitiklį žiūri, kurį atstovavo dviračio tarybinis taxometras ar kaip ten jį

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *