Operaciniai stiprintuvai: realaus pasaulio pavyzdukas 2, pratesimas

Primenu schemą:
op amp osciloscope screenshot

Ir prisimenam tuos spygliukus signalo pradžioje. Kaip su jai susikovoti? Gi iš pirmojo stiprintuvo signalas buvo geras, tik pasvirusiais šonais. Pradedam nuo neinvertuojančio operacinio U5A. Ten tokie dideli rezistoriai… O jei juos sumažinti 10 kartų? Iš teorijos gi žinom, kad stiprinimas nepasikeis.
R96 ir R93 iš 120 kiloomų tapo 12k. Jungiam schemą ir stebim ekraną:

opamp real life circuit oscilograms
O! Geltonas signalas prarado savo overšotą! Žalias liko toks pats.

opamp real life circuit oscilograms
Pasididinam, kad geriau matyti, bet matosi blogiau.

Reikia dabar remontuoti invertuojantį stiprintuvą U5B. Čia kai jau minėjau, gali įtakoti signalai iš feedbacko. Tačiau irgi mažinam dešimt kartų: R90 – iš 120k darom 10k, R95 iš 220k(240k) darom 22k. Tikėsime, kad feedbackas per grandinę R95-R90-R91 nepateks ten kur nereikia. Turi gi U4A “nulinė” varža arba “išėjimo galia” užslopinti visą pašalinį signalą.

Jungiam, stebim:
opamp real life circuit oscilograms
Wunderbar! Das ist fantastisch! Mano vokiečių kalba čia ir baigiasi, nes mokiausi tik iš Sat6 naktinės televizijos 😛 Ir kiti žodžiai ir sakinių nuotrupos čia netinka.
Aukšto dažnio trugdžiai ant signalo labai priklauso nuo osciloskopo nuotaikos, LED apšvietimo ant stalo ir dar aišku ar nuspaustas “BW Limit” mygtukas ant osciloskopo. Į juos nekreipkit dėmesio.

Tačiau situacija pagerėjo. O kaip su trikampiu ant aukštesnio dažnio?

opamp real life circuit oscilograms
Deja nepagerėjo. Trikampis liko.

Tačiau, jei pamažinti signalo lygi įėjime?
opamp real life circuit oscilograms
Kažkodėl tai trikampis darosi panašus į sinusoidę.

opamp real life circuit oscilograms
Ir ant didesnio dažnio galima tą patį išgauti, jei pamažinti signalo lygį. Į šitą reikalą aš dar nežinau atsakymo. Beja, šis efektas nepriklauso nuo operacinio maitinomo įtampos ar tai 5V ar tai 10V rail-to-rail*.

* Rail-2-rail, nuo “bėgio” iki “bėgio”, tiksliau nuo “šynos” iki “šynos” tai yra maitinimo “kraštinės” įtampos. Jei maitimam operacinį nuo +5V ir -5V, tai R2R įtampa = 10V.

4 replies on “Operaciniai stiprintuvai: realaus pasaulio pavyzdukas 2, pratesimas”

  1. trikampiai prie aukshtu dazhniu del opamp riboto itampos augimo greichio,

    viduje sedi dazhnine korekcija kuri sumazhina stiprinimo koeficienta pire aukshtu dazhniu, prie kuriu jis pradeda pernelyg stipriai sukti signalo faze ir schema prie mazhesniu stiprinimo koeficientu gali susizhadinti

    taip sakant veikia kaip integratorius 🙂

    ta pati galima suimituoti ir prie zhemesniu dazhnniu pvz kaip chia:
    http://www.learningaboutelectronics.com/Articles/Integrator-op-amp-circuit.php

  2. Viename youtube filmukyje tuos “išmetimus” signalo fronte pavadino “faziniais iškraipymais”. T.y. operacinis nespėjo kompensuoti per neigiamą atgalinį ryšį savo stiprinimo ir įvyko “klaidelė”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *