AVR93: Beveik savadarbis generatorius: AD9833

Jau minėjau, kad operacinius stiprintuvus tikrinau su beveik savadarbiu generatorium. “Beveik” dėl to, kad generatorius paremtas kinišku moduliu:

ad9833 sin generatorius
Generatorius skaitmeninis. Reikėtu skaityti datašytą, kaip tiksliai jis veikia, bet principas paprastas- ROM atmintis ir ADC. Du variantai- tiesiai adresas į ADC, tada išėjime trikampis, o jei duomenys iš ROM atminties- sinusas. Dar yra vienas režimas, kai išėjimas perjungiamas prie MSB bito, bet tada išėjimo įtampa stipriai užkyla ir neįsipaišo į bendrą stilių (vos ne Vcc išėjime). Ir dar šitas režimas man susvilo po kažkiektais laiko. Liko tik sinusoidė ir trikampis.

ad9833 sin generatorius

Panaudojau dėžutę nuo kažkokia seno prietaiso su LCD ekraniuku. Pridėjau kinišką modulį, iš kažko išpjautą lizdą su maitinimu, stabilizatoriaus moduliuką ir vieną atliekamą plokštelę su ATMEGA162. Toks procesoriukas pasirinktas tik todėl, kad aš jų turiu šimtus. Ant “testinės” plokštelės surinktas paprasčiausias komparatorius. Ten kažkoks greituminis, SOT23-5 korpuse. Ji jungiau tiesiai prie MCU, nes bandžiau softwarinį sweep generatorių ir norėjau buferizuoti sinchro signalą. Beja, paspaudus ant nuotraukos, didesnėje matosi daugiau prietaisiukų. Nes į korpusą įkištas kitas kiniškas sintezatorius ir dar USB-COM modulis.
Viskas suklijuota su termoklijais ir 3d printerio snargliuotais spaudalais. Bet dzin.

Signalas “audio” spektre geras. Va 10kHz sinusoidė:
ad9833 sin generatorius

Va ir trikampis:
ad9833 sin generatorius

Tačiau užkėlus dažnį:
ad9833 sin generatorius
Išlenda taktinis dažnis ir dar panašu, kad prie didesnio dažnio “skipina” bitus ir sinusoidė darosi kampuota. O kampuotumas reiškia papildomos harmonikos.

Aišku, viskas pasiekama:
AD8933 SIN/TRI generator AVR source code gcc.
Čia dar biški kaip bonusas: rotary encoder, kito generatoriaus valdymas ir nevykęs sweep.

Kodėl nevykęs sweep generatorius? Todėl, kad mikroschema persijunginėja grubiai- vyksta komutacinis triukšmas. Ko pasekoje sweep metu pilna ne tik pagrindinio tono, bet ir visokia š. Nėra net noro lyginti su senoviška MAX038 mikroschema– ten viskas vyksta švelniai ir tolygiai.

Ir dar, skaitytojai pastebėjo, kad blogas praplatėjo dėl oscilogramų… bet pasikeitė oscilografas ir blogas vėl per siauras… f… reikės dar biški praplatinti. Visitek manau, kad pas visus jau daugiau kaip 1200 pixelių ekranai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *