Sakom stop tarybinei ubagystei!

Man teko kiek pagyventi tarybiniais laikais- prisiminimai tokie, kad žolė žalesnė, bet technika visiškas šūdas. Ypač tvirtinimo elementai, varžteliai… Uchhh, net supurto prisiminus iš plastelininio plieno pagamintus kreivus varžtelius ir veržlytes.
Dabar laikai kitokie, bet pastebiu, kad ypač seni “meistrai” negali niekaip išbristi iš tarybinės ubagystės savo galvose. Man kartais irgi suveikia ta “ubagystė”, tačiau aš labai rimtai su tai kovoju. Štai kovos priemonės.

geri daiktai montavimui
(iš kairės į dešinę).

  • Taip, varžteliai būna ne tik M3 ir didesni. Gali būti ir M2.5 ar dar mažesni. Ir jei reikia ką delikačiai prisukti, tai galim pasirinkti ne tik dydį, bet ir galvutę: minusas, philipsas (ar pozidraivas), torx ar “Allen” (šešiakampis).
  • Srieginės kniedės- aliuminės ir plieninės. Jei reikia sutvirtinti kokį plonasienį reikalą ir jame jau nebesusisriegia 3 vijos, o veržlę kabinti nepatogu- yra išrasta jau seniai geras ir patogus daiGtas. (aliexprese: rivnut, blind threaded rivets, nutsert)
  • Medienos, ypač “popierinės”, “medienos dulkių” ir “baldinių drožlių” plokščių skylučių “stiprintuvas”. Neseniai tvirtinau prie vidinės baldų durelių pusės kabyklėlę, tai šie “adapteriai” super patogiai veikia. Ir jaučių super tvirtai laiko. Nėra ko lyginti su ~3mm medvaržčiu. (aliexprese:Uxcell, Zinc Alloy Hex-Flush Threaded Insert Furniture, Nuts Wood Insert)
  • Į plastiką įlydoma/įpresuojama bronzinė “veržlė”. Ypač svarbu remontuojant palaužytas plastmases arba jei ką nors spausdinam su 3D printeriu. (aliexprese: brass knurl nuts threaded).
  • Kiek tolėliau- laido antgalis su kilpute. Lengvai užspaudžiamas, net nereikia spec replių. Kainuoja ne taip ir daug jei pas kinus, senukuose kiek daugiau. Bet jungiant kokį industrinį motorą- must have. Mane net purto, kai pamatau kokį 7kW motorą su “skrūtkinėm kilpelėm” ir dar izolke apvyniota.
  • O jei montuojam ką nors su daugiagysliu laideliu (ir ne tik industrinį montažą, bet ir kokią radiją) kas trugdo uždėti tokias gilzes? Ir visai nereikia net apspausti jas su specialiom replėm (~12€ pas aliexpresą). Tačiau garantija, kad laideliai neišsipaišys iš po varžtelio, net ir naudojant poveržles. Ir netgi sujungimo kaladėlese.
  • O jei junginėjam kokias ala auto rėles, konstruojam ką nors kur reikia išardomos kiek stipresnės jungties, kas trugdo naudoti šias jungtis?

Gal dar ką papildysiu, o gal ką nors parekomenduos skaitytojai.

Kiek paaiškinu kaip veikia srieginė kniedė:
geri daiktai montavimui
Vienoje pusėje tik žiedelis (yra ir “paslėpiamu”), kitoje pusėje toks kuprotas cilindriukas.

5 replies on “Sakom stop tarybinei ubagystei!”

  1. Aliumines kniedes naudojam skydam kabint ant sumustiniu. O jei kas mazesnio (rozeciu blokas, rozete), gerai laiko kalami i gipsa kaisciai streles angalio formos.

  2. Na nežinau, bet man asmeniškai dešinėje parodyti kilpelė ir alia auto antgaliai ne ką geriau, nei tarybiniai plastilininiai medvaržčiai. Labai nepatikimi jie. Pripažįstu tik antgalius su dvigubu užspaudimu, žinoma jų su betkokiom replėm jau neužspausi. Visi kas daugiau dirba su laidais ir reikia patikimumo galų gale parodytus meta lauk. O dėl varžtų – prireikė M2,5 – nuvažiuoju į berods Varžtų pasaulį, jie tikrai turi didelį asortimentą, paklausiu – nėra. Pasirodo galima tik 1000 ar tai 10000 vnt užsisakyti ir neaišku kada bus. Vietoje turi tik M2 arba M3. Darbe paskutinius keletą metų naudojam tik rinkles su spyruokliniais kontaktais, jos pasirodo labai patikimos net iki 50 mm2. Nebereikia dėti gilzių ant laidų

  3. dar smagus daiktas uzspaudziami antgaliukai su vieta dviem laidam, uzspaudziami sujungimai ir prijungimai prie laido, jo nenukerpant.
    m2.5 elektronikos parduotuvese reiketu ieskot, o ne varztu pasauliuose, rcl pirkau kazkada.
    baisiausia, kad tu sovietiniu varzteliu dar turiu prisidejes, kartais kazkokiu budu pravercia, ypac verzles juokingo storio

  4. Tos kniedės su sriegiais daug kam pirmą kartą matančiam atrodo lyg iš kosminių technologijų srities…
    O prie naudotinų daiGtų pridėčiau plastikinius vamzdelius 4, 6, 8 mm ir tt su visom greitom jungtim, įsukamom, užsukamom, trišakiais, diametro perėjimais ir panašiai. Iš santechnikos – vadinamos amerikankės.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *