Atari 800XL – finita

Po keletos metų nereguliariaus remonto, pagaliau pabaigiau Atari 800XL remontą. Apie remonto pradžią rašiau net 2016 metų pabaigoje. Aišku aš jo neremontuodavau kiekvieną dieną. Tačiau po truputi kaupėsi atsarginės detalės, žinios, dokumentacija, papildomi instrumentai.

atari 800xl
Kas gi buvo pakeista: RAM pilnai, net buvo išbandytas savadarbis statinės atminties modulis. Kitos mikroschemos, ne tik čipsetas, bet ir keletas smulkmių, kur buvo aplituota tarybiniais laikais. Perrašytas ROM (dabar OS sėdi EEPROMe), perrašytas MMU (vietoje sužalotos PAL panaudota GAL).

atari 800xl
Čia matosi pakeistos RAM mikroschemos. Dabar tai kiek didesnės- 256kbit. Ir pakeistas atminties multipleksorius 74LS158. Pasirodo, ši mikroschema jau deficitas.
Išdavikiškai šviečia polimerinis kondensatorius- elektrolitai pakeisti. Kaip ir sumontuotas vidinis maitinimo stabilizatorius. Dabar nebereikia specialaus 5V maitinimo šaltinio, o tinka beveik bet koks maitinimo šaltinis.

Rašiau, kad kad ir ką bedaryčiau, kompiuteris neatsigaudavo. Nors kažkodėl mano testinis ROM puikiausiai veikė. Ir kas įdomiausia, veikdavo kai kurie žaidimai įrašyti į “Cartridžus” (ROM kortas). Pasirodo, kad ir kaip stengiausi, neradau vieno nupjauto takelio. Kai neviltyje perlitavau visas VIA ir netgi radau vieną surudijusi rezistorių (kompas pasidarė stabilus trankymui), pradėjau viską iš pradžių. Nes radau internete pagaliau kokybiškai nukopijuota schemą. Pagal logiką- jei kai kurie žaidimai veikia, jei ROM ir RAM teisingas ir jei veikia audio ir video, tai beliko kažkas subtilaus, kad gal buvo sugadinta “tobulinant” kompiuterį. Kilo įtarimas, kad MMU (memory management unit) blogai dirba. Bet jis buvo visiškai naujas. Teko tikrinti pačią didžiausią detalę- PCB. Ir buvo rasta, kad kažkas perpjovė takelį po rezistorium. Vizualiai tai visiškai nesimatė, pasirodė tik “skambinant” visą schemą.

atari 800xl
Va kiek takelių teko atstatyti ir pakeliui patobulinti schemą pagal visas rekomendacijas.

Dabar kogero laukia kitas ilgalaikis remontas- Commodore 64, po maitinblokio sudegimo ir “remonto” Vokietijoje. Remontas tai buvo geras- saugiklis buvo pakeistas į vielos gabalą… 🙂

2 replies on “Atari 800XL – finita”

  1. Čia jau panašu į maniją (aplinkiniams nepavojingą, jeigu kas ir nukenčia, tai nebent asmeninis biudžetas) 🙂 Smagu, kad randi laiko tokiems projektams ir daliniesi jų eiga. O kad 74LS158 yra deficitas, sunku patikėti. Nežinau kur ieškojai, bet pasak findchips dot com tai jų nors “vežimu vežk”. Vat nenaudotos EEPROM (tos kur su langeliu), tai jau tikrai deficitas. Prireikė vienam senoviniam projektui, tai vos ne pusę metų ieškojau, kol kažkoks vokietukas netikėtai į eBay 50 vnt. “išmetė”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *