Commodore 6526/8520 kopija CPLD

Yra tokia deficitinė senoviška mikroschema- CIA (complex interface adapter) skirta 680x ir 68000 čipsetams – 6526 / 6526A ir 8520. Naudojo ir gamino šias mikroschemas Commodore (jos čipų gamykla MOS). Naudojami šie čipai Commodore 64, 128 ir Amiga serijos kompiuteriuose. Tikriausiai buvo naudojama ir plačiau, bet man nepapuolė plokštės, kurios turėtu šiuos čipus. Šie čipukai tai interfeisiniai, jie visaip programuojami ir paprastai bendrauja su periferija. O kadangi kojyčių apsauga pas senas mikroschemas labai silpna, tai šios mikroschemos miršta vienos iš pirmųjų. Kiek supaprastinta, 8520 versija užlenkė mano Amiga 500 netgi keliems metams.
Dabartiniais laikas šios mikroschemos nebegaminamos, tačiau jos tebemiršta. Ir jų kainą pradėjo kilti- dabar viena mikroschema kainuoja kažkur apie 25€ (be atsiuntimo ir mokesčių). O kompiuteriuose dažnai stovi po dvi. Man netgi susidarė nuomonė, kad apsimoka pirkti kai kuriuos senus kompus, lupti lauk čipus ir parduoti- kaip auto šrote. Palaidos detalės kainuoja daugau nei visas komplektas. O ir nusipirkti galima neveikiančia.

Todėl kilo iškreiptas projektas: Commodore 8526/8520 kopija CPLD. Jei viskas pavyks, tai galima mikroschemą emuliuoti ir greitesniu MCU. Bet kolkas buvo pasirinkta CPLD ir Altera Quartus 9. Kodėl? Todėl, kad aš turiu keleta CPLD suderinamu su 5V TTL lygiais ir softas nemokamas. Softas gana sudėtingas ir turi visokiausiu diagnostinių įrankių, o ir CPLD turi perteklinį kiekį kojelių, todėl galima išsivesti visokius vidinius registrus laukan ir tikrintis su osciloskopu.

Mano poros laisvų dienų darbo frontas atrodo taip:
Commodore CIA 6526/8520 CPLD-FPGA verilog copy
(Nuotrauka pasididina)
.

Labai padėjo Kynar laideliai ir wire-wrap technologija. Nes tiek sujungimų tikrai napajunginėsi kiniškais vaivorykštiniais laidais.

Kompiuterio ekranas darbo metu:
Commodore CIA 6526/8520 CPLD-FPGA verilog copy
Tikrai padėjo 4K rezoliucija. Vienu metu matosi keli langai, o dar ir datasheetų sluoksnis.

Commodore CIA 6526/8520 CPLD-FPGA verilog copy
Galvojau pradžioje išlupsiu kur nors veikiančia 6526 ir lyginsių jos darba su savo padirbiniu, bet kol kas nereikia. Šiaip darbas buvo gana įdomus (ypač kai pradėjo sektis ir atsiminiau biški verilog kalbą). Tačiau buvo ir paslapčių- niekas negarantavo, kad kompiuteriukas iš viso veikiantis. Jame buvo karštos atminties mikroschemos, abi CIA sudegusios ir kai kurie signalai kažkokie “plaukuoti”. Dar net ir dabar man kelia nerimą RESET signalas, nes ne visada pasileidžia kompiuteris ir 50Hz CLOCK kažkoks keistas- CPLD siautėdavo ir randomiškai suveikinėjo, ko nepastačiau 74LS04 buferio kuris matosi breadboard bendroje nuotraukoje.

Commodore CIA 6526/8520 CPLD-FPGA verilog copy
Ši MAX7000 serijos mikroschema visiškai per maža sutalpinti visą 6526. Todėl joje surašyta tik minimumas reikalingas gauti vaizdui ant ekrano. Visas “žaidimas” daromas ant didesnes MAX3000 serijos CPLD. Kurios irgi negali tilpti visa 6526 (bent jau jos 16+8 bidirekciniai pinai). Bet kompiuteriukas tuos pinus užprogramuoja ir nekeičia darbo metu- taip padarytas klavietūros ir joystikų skaitymas. Nu dar galima neaprašyti “user port” kur galima pasijungti kokią nors periferiją kurios aš neturiu.

Commodore CIA 6526/8520 CPLD-FPGA verilog copy
Parašiau aš gal 30% čipo, ir jau galima kažką užprogramuoti ir bendrauti su neegzistuojančiais CIA. Reikia suprogramuoti dar visus (net ir nenaudojamus) taimerių režimus (kiekvienam čipe po tris taimerius), serial interfeisą, IRQ nuo kai kurių išorinių veiksmų ir dar tikriausiai visko. Bet po truputi nyksta entuziazmas ir pamišimas.

6 replies on “Commodore 6526/8520 kopija CPLD”

  1. Sveikutis, pons Levai, šia serija priminei ir man jaunystę. Jei tavo įrenginukams gaivinti prireiks SY6522A ar SAB8155P, tai turiu atatinkamai 12 ir 35 vnt, tik kaikurių kojelės biski paklaipytos. Mailas šį kart galiojantis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *