Dailusis litavimas

Gerasis žmogus Algis papildė mano kolekciją nauju eksponatu- Sharp PC-2500. Viena bėda, kompiuteryje buvo šarminiai akumuliatoriai kurie ištekėjo. O jų elektrolitas turi vieną įdomią sąvybę- jis ėda takelius ir keliauja po apsauginiu laku išilgai takelio. Ko pasekoje kompiuteriukas neįsijungė. Teko remontuoti…

Sharp PC-2500
Nuotraukoje kompiuteriukas biški jau veikia. Dar neveikia vienas mygtukas, dalis ekrano ir tikriausiai yra problemų su RAM/ROM. Čia keista, CMOS ar panaši technologija, kur visi rezistoriai 100K – 1M ribose. Todėl bet koks PCB pažeidimas kompiuteriukui vaidenasi kaip papildomi rezistoriai ir jis neveikia. Teko biški plauti. Tačiau ne visur tai galima, nes pati PCB pagaminta iš popieriaus ir fenolio dervos- šarmai iš elektrolito susigėrė vidun.

Pagrindinis “kleckas” buvo čia ir rodos nieko blogo. Tik pilnai nuėdė užrašą ant PCB.
Sharp PC-2500
(ten kur parašyta F2411, tai nėra visiškai vario. Tai tik klijų likučiai. Varis ištirpo.)

Tačiau chemija, per VIA skylutes nutekėjo į kitą pusę, po klavietūros membrana ir ten pasiautėjo:
Sharp PC-2500
Čia buvo kažkoks įbrėžimas lake. O chemijai tik to ir reikėjo. Beveik visi laideliai šioje “šynoje” buvo “be ryšio”. Pradėjom šalinti laką.

Sharp PC-2500
Aplitavimo metu keli takelio segmentai sutrupėjo- varis buvo paėstas iš apačios ir nebesilaikė.

Sharp PC-2500
Jamam ploną laidelį ir jungiam laidelius- patarimas, reikia imti žymiai ilgesnius laidelius nei pažeidimas. Tada galima prikabinti vieną galą ir tempti laidelį tiesiai iki kito galo. O nuo lituoklio karščio jis neatšoks. Dar reikia priminti, kad mano akytės jau nebe tokios kokios buvo anksčiau, todėl dalis litavimo atliekama nematant.

Sharp PC-2500
Elektriškai patikrinus grandines, sužeidimo vieta padengiama UV jautriais dažais kurie stipriai sukabina laidelius ir yra gana stipriai atsparūs karščiui. Tie pabraukymai tai paprasčiausias testas ar dažai sukietėjo.

Sharp PC-2500
Dar buvo bėdos po čipu. Pats čipas buvo dalinai atsilitavęs, tačiau pagrindinė bėda- du takeliai neturėjo kontakto su artimiausia VIA. Vienas beveik be takelio, o kitas tik trūkis vienoje vietoje. Ten kur dingo takelis, tai pradinėje nuotraukoje matosi, kad takelis puikus. Tačiau testeris parodė, kad nėra kontakto su koja. O pakaitinus takelis magiškai liko ant lituoklio galo. Nepernešu aš getinaksinių plokščių.

Sharp PC-2500
Čia matosi, kaip švitinama UV šviesa ir kiek PCB buvo uždažyta.

Po tiek eksperimentų pasirodė pirmosios raidės ir kažkas pradėjo veikti. Bent jau paaiškėjo, kad CPU dar veikia. Tačiau praėjo kol kas noras žaisti-laukia kiek įdomesni projektai. Vienintelis dominantis daiGtas šiame kompiureryje yra printeris. Kuris yra ne printeris, o tikras spalvotas ploteris. Taip, ploteris, su keturiais “pieštukais” (raudonas, žalias, mėlynas ir juodas). Todėl jei visiškai nepavyktu paleisti kompiuterį, galima vidurius išmėsinėti ir įdėti kokį ARM moduliuką.

2 replies on “Dailusis litavimas”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *