C64 kartridžas

Jei norisi parodyti n00bams kaip kompiuterių aušroje atrodė žaidimai reikia pasiruošti- gal vienam žaidimui ir tinka koks magnetofonas, bet tolimesnei demonstracijai nėra nieko geresnio už ROM kasetę- cartridge ar kartridžą. Šiais, pigių PCB laikais galima pasidaryti “desietką” kartridžų ir susirašyti keletą žaidimų. Kodėl ne vienas, universalus su kokia SD kortele? Todėl, kad paberti ant stalo kalną hardwarės atrodo žymiai prabangiau, nei vienas vienišelis. O ir dėl to, kad šiaip sau. Norėjau ir padariau.
Commodore 64 cartridge PCB and schematic
O ir veikimo greitis- tik inkiši ir vsio. Gali gaudyti su mašinyte kažką. Šitas žaidimas niekada nepatiko.

Commodore 64 cartridge PCB and schematic
Pats devaisas labai paprastas- ROMas ir keletas kištukų- jiumperių. Du diodai todėl, kad šiais laikais mažos mikroschemos deficitas. Taigi, į 512kbit telpa arba aštuoni mažiukai arba keturi didesni žaidimai.

Commodore 64 cartridge PCB and schematic
Oj, atsiprašau, šis komodoras biški nuogas. Bet aišku kur kišasi.

Schema:
Commodore C64 universal cartridge
(pasididina)
.

O kam ten skylė dar vienai mikroschemai? Ogi, kad yra biški išmanesni kartridžai ir jiems reikia truputis logikos- poros trigerių ir keletos loginių elementų. Visada du mikroschemų korpusai. Bet aš sudėjau į vieną- GALą. Todėl, kad galiu ir turiu. Grynai iš bjaurumo.

4 replies on “C64 kartridžas”

  1. Gali kilti klausimas, kam reikia R10/R11. Taip, šių rezistorių ne visada reikia. Bet kai kurie kompiuteriukai pasidaro nestabilūs su kartridžu ir praktika (ne mano) parodė, kad F2 clock reikia “terminuoti” TTL režime. Panašiai, kaip S-100 sistemos kompiuteriuose.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *