Jungės- blogis ir gėris šalia

Fazendoje kabinau šviestuvus. O ten, visur kur sena instaliacija, išvedžiota aliumininiais laidais. Per 40 metų tie laidai pasidarė trapūs, o izoliacija sukietėjo iki standaus plastiko. Todėl ten, kur neišvedžioti nauji variniai laidai, naudoju laidų junges. kažkaip nepagalvojau apie jas nieko blogo, tik jungdamas pastebėjau, kad jos nepatogios. O kartais patogios. Pasirodo, jos, nors ir skirtos to pačio storio laidams, turi esminį skirtumą:

geros ir blogos laidų jungės
Kairėje “blogosios”, tikriausiai pirktos senukuose ar dar kur nors, o dešinėje, “gerosios”- išluptos iš kažkokio prietaiso ar šiaip, trofėjinės.
Atrodo minimalus skirtumas atstume tarp varžtelių, bet kaip viskas iš esmės skiriasi. Šiaip, jei jungi kažkokius vienalyčius laidus, tai laida perkiši per abu varžtelius (jei leidžia storis). O jei staiga jungi skirtingo storio (nebetelpa du laidai) ar net skirtingų metalų laidus? Kiek tvirčiau laikosi dešininis variantas, ypač jei jungę suki pasistiebęs palubėje? Kai jungęs centre nėra “vidurio” ribotuvo? Kai laidą kiek perkiši ir kitas nebe prisisuka?

Kodėl gaminamos blogosios? Pagalvokit, kiek susitaupo metalo gaminant “biliardus” vienetų.

6 replies on “Jungės- blogis ir gėris šalia”

  1. Išdrįsiu pasiginčyti su Marium, nes kai dažnai susiduriu, tai teisinga “skrutkė” ar jungė yra kurkas geriau nei WAGO, pvz:

    WAGO

    jei imti [A] tai viskas ok, bet ji vienkartinė, o jei [B] tai rozetes per tokią geriau nejungti, nes tikrai susvils, ypač jai sujunsite varį su aliuminiu, nors apšvietimui tinka bet kokios, jei darbinė srovė neviršyja 30% deklaruojamos.

  2. Algis,gal galite plačiau papasakoti kuo B variantas prastesnis pasirinkimas?Konstrukciniai ypatumai kažkokie?Kontaktas prastas?

  3. Bet ar tikrai šios Wago jungtys skirtos jungti aliuminį su variu? Žymėjimas “Cu”. Tingiu ieškot, bet skirtingiems metalams kažkas ten specialaus būdavo, su spec. pasta ir .t.t Tai kaip galima sakyt, kad nelaiko?

  4. Abu jie Cu, bet variantas A laiko ir aliumini be jokiu pastu ten kur sausa, o variantas B nelaiko, nes nugnybia ta aliumini, nors buvo atvejis kai nelaike ir 1.5kvm Cu. Todel, kur reikia kad padarei ir ilgam pamirsai, geriausia senoviska skrutke ir dar suvirinimas, bet uzima laiko… uztat tarnauja ilgam, o ne keliems menesiams. Yra dar tokie kalpaciokai su spranzinele, kuriuos galima uzsukti ant skrutkes, irgi gaunasi gana greit ir patikima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *