Zeimeris ir Kreizas PCB pjaustymui

Padariau sau keletą PCB su kiek didesniu STM čipu (tikrai originaliu, kurių šimtais išmetė viena įmonė). Ir viską sutalpinau į 5x5cm plokštelę. Tačiau mažiausia PCB yra 10x10cm. Taigi, copy-paste ir turim jau 4 vienodus dizainus. Reikėtu, kad kinai supjaustytu, bet tada išauga PCB gamybos kaina. O kai išauga kaina, tada atsiranda ne tik mokesčiai, bet ir suknisti muitinės tarpininkai. Todėl nutariau pats susipjaustyti.
Norėjau pjaustyti su deimantiniu diskeliu, bet fazendoje tokio neturiu. Užtat turiu “popieriaus dulkių” baldinės plokštės atraižų ir kelis stalčių “bėgelius”. Vienas momentas apie bėgelius- tai kokybiški, Japoniški bėgeliai iš dauginimo aparatų ar kokios nors kitos technikos. Kokybė ir tvirtumas nesulyginama su pigiena kur dedama į baldus mūsų krašte. Puikiaisiai atsimenu, kad atidariau vieno dauginimo aparato stalčių ir užlipau ant jo su savo nepilnu 100kg. Ir stalčius atlaikė. Tačiau šiam projektui gal tiks ir buitinis šlamštas. Susikonstruojam Zeimerį arba Kreizą.

PCB kreizas pjaustymas

Pasidarom judanti staliuką ir su termoklijais pritvirtinam kažkokį “ala Dremelį” prie pagrindo. Toliau su taip pačiai klijais pasidarom atramas. Deimantinis (arba kaip nuotraukoje- abrazyvinis) diskelis neturi pjauti per visą PCB storį. Plokštes reikia pjauti per abi puses. Taip nesusidaro “zausencai” – aštrios vario ir stiklo audinio atplaišos.

PCB kreizas pjaustymas

Rekomenduoju pjaustyti kieme arba su priverstiniu oro ištraukimu, nes pjaustant PCB netik smirda, bet ir susidaro stiklo pluošto dulkės. Pjūviai gavosi teisingi ir atsikartojantys. Gal net kiek per aštriom briaunom, todėl visas PCB perbraukiai su smulkiu švitriniu popierium. Poto gerai išploviau su indų plovikliu.

PCB kreizas pjaustymas

Bus juokinga, jei PCB bus su klaidom ir reikės išmesti. Šiaip čia turi būti STM32F103RET6, tikros originalios. Naudosiu vietoje kiniškų “blue pill”, nes jos visos feikinės: arba per mažos arba kažkokios neteisingos. O ir šitos, RET6 kiek didesnės.

11 replies on “Zeimeris ir Kreizas PCB pjaustymui”

  1. shiaip kinai be problemu ir antkainiu padaro v-cut, jei duodi tvarkingai panelizuota gerberi, t.y. 2,4,8 kartus pramultiplikuotas tas pats projektas ir pjuviai tiesus.

    pvz Eagle atveju padarai dimension linija tarp kopiju, gaves siuntini, susilauzhai ir nereik vargt su karpymais ar pjaustymais

  2. Su seeed kažkaip nepavyko. Gal nemokėjau paruošti, gal pas juos kažkas pasikeitė, bet kaina kažkodėl didėjo. Nesvarbu. Dabar nors straipsnis gavosi, nes kažkada klausė kaip supjauti PCB lygiai.

    Svarbiausia, kad lygtai veikia.
    PCB white pill
    Bėdos buvo tame, kad mano STM mikroschemos tai nuobiros. O jų kojos kai kur sulenktos. O kita bėda, kad vieni daiktai Fazendoje, kiti- Kaune. Fazendoje neturiu net padoresnės pastos, teko naudoti kanifolija. O Kaune neturiu daugumos detalių, nes kromelis.savel.org pagrinde susikėlė į fazendą.
    Benta jau programuojasi ir USB veikia.

  3. aha, staipsnis geras, turiu dar platų be v-cut, kur sumestas mišinys iš įvairių smulkių projektų, reiks kažka panašaus padaryt ir supjaustyt

  4. Kaip patiktinti akumuliatoriaus talpa kai pvz yra 5AH makitos ar kitu gamintoju įrankiu akumuliatoriai?

  5. PCB nuotraukos ir komentarai prie jų:

    TOP side
    C42, C43 – 32kHz kvarco “load” kondensatoriai. Pagal datašytą ir nuojautą.
    R42 – 5V LED balastas.
    R43 – 3.3V LED balastas. Skirtingi balastai duoda panašų šviesos srautą.
    D13 – šotki diodas kuris atriša USB lizdą nuo 5V šynos, koks 500mA max. Kad esant vidiniam ~5V maitinimui, neužmaitintu hosto per USB.
    U6 – LM1117-3.3. Dėmesio, naudojant kai kuriuos kiniškus klonus, buvo pastebėta, kad kaikurie “trumpinasi” jei “aukštesnė pusė būna ore, o “žemoji” pusė tebeturi 3.3V. (Svarbu projektams kurie turi batareikas ar akumus). Galia perteklinė- parinkta pagal tai, kad USB gali laisvai duoti 1A srovės.

    Visi likę kondensatoriai kabo ant Vcc ir gali būti bet kokie. Pas mane 10μF, 0.1μF ir 0.01μF.

    BOTTOM side
    R40, R41 – ISP pullup ir pulldown. Apie 10K. Pas mane 12K, nes tokių turiu daug dėžutėje.
    R35, R37 – USB linijos apsauginiai rezistoriai. Kažkas mažaomio. Pas mane 39 omai, kitur mačiau 22R.
    R37 – 1K5 USB ID rezistorius. Čia nieko negudraujam, dedam pusantro kiloomo.
    R31, R32 – maži droseliai. Jie naudojami atskirti analoginę dalį nuo bendro. Galima dėti trumpiklius ar ypač mažus rezistorius.
    C31 ir C36 kondikai irgi prie analoginės dalies.
    R34 – 100K. Kodėl tiek daug aš nežinau. Čia BOOT0 kojos valdymas. Vertė nukopijuota nuo kažkokios schemos.
    D14 – dvigubas diodas (BAV70). Nupaišiau neperskaitęs datašyto. Kogero jo nereikia iš viso, viską daro MCU viduriai.
    C14, C40 ir R44 – kvarco apkrova. Paprastai veikia ir be visko. Bet “kanoninė” schema rašo apie taip. Todėl ir numatyta. Rušinti reikia nebent tiksliai reikia parinkti kvarcą arba jis ant tiek blogas, kad nestabiliai veikia.
    C44 – numatyta vieta tantalo arba niobio elektrolitui. Jei dedamas paprastas elektrolitas, nereikia.
    R33 ir C37 tai RESET linijos laiko uždelsimo grandinė.

    Visi likę kondensatoriai kabo ant Vcc ir gali būti bet kokie. Pas mane 10μF, 0.1μF ir 0.01μF.

    JMP9 ir JMP8 perkomutuoja MCU kojas prie USB lizdo arba prie PINų. (nuotraukoje USB lizdo padėtis)
    JMP7 – perjungia BOOT0 koją (nuotraukoje flash ROM padėtis).

    Schema veikia be didžiosios dalies detalių. Ypač liečia kondikus ant Vcc linijos. Tačiau tai ne optimizuotas kainai projektas. Kondensartorius aš mėgstu klijuoti. Ypač PCB projektavimo statijoje jei lieka laiko ir vietos ant PCB. Kaip ir floodas ir perteklinės GND VIA.

    “Skylučių” laukas skirtas “userio sujungimams”. Ten sujungta stulpeliais po 3 skylutes. Padarius PCB iškilo noras vieną stulpelį sujungti su 5V linija. Bet tai nepadaryta dabartinėje PCB. Ir vargu ar bus daromos naujos PCB.

    Gerberiai paruošti Seeedstudio. Ar tinka kitiems nežinau, stebėkit drill failą.

    sintetine PCB
    Sintetinė PCB, jau su 5V linija.

    Dėl gerberių kinams:
    Seeedstudio skriptas (CAM job) kuris dar generuoja papildomą drill failą tinkama ir kitiems gamintojams.

    Paprastas drill (TXT) yra seeed studijos, papildomas drill (pTXT) kogero tinkamas ir kitiems gamintojams ir, ypač, online žiūrekliams.

    Onlaininis Gerber Vieweris (normalus).
    Onlaininis Gerber Vieweris (Seeed).

  6. Modifikacija PCB jei naudojam STM32F446RET6.

    Apie hardwaro modifikacijas: naudojant mano “White Pill” plokštę, reikia daryti kelis pakeitimus.

    white pill STM32F446ret6
    Apie 10uF kondensatorius ant Vcore 🙂 PB11, jei naudojam multi maitinimą ir USB nevisada naudojama, tai VUSB laidas į PC9. Nebereikia 1K5 rezistoriaus prie USB (R7).

    white pill STM32F446ret6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *