ZX Spectrum +2 remontas (pilka versija)

Policija neleidžia važinėti į užmiesti, o ir šiaip, šalta, tai nutariau paremontuoti eilinę senieną. Tai buvo pilnai nustipęs kompiuteris- ZX Spectrum 128 +2, pilka versija, kažkodėl vadinama “toaster rack”. Visiškas elektroninis nesusipratimas su 16 RAM mikroschemų ir kelioms custom mikroschemom. Vienintelis pliusas- vienos įtampos maitinimas. Kaip visuomet, invertuotas- “center negative”. Poto, įėjimo įtampa kaitina 7805 reguliatorių ir vėliau, iš 5V daroma +12 ir -12V.

Pajungus maitinimą LCD televizoriukas parodė vos vos kvadračiukus ir išsijungė. Tai eilinės retrokompiuterių bėdos- šūdinas video signalas ir šiaip, neveikimas. Pradžioje teko padaryti video signalą ir tik vėliau užsiimti kompo remontu.

ZX Spectrum 128 +2 gray
Konkretus PCB modelis: Amstrad 0500 ISS3 (Z70500). ZX Spectrum +2.

Čia jau išlupta viena mikroschema ir atidarytas RF moduliatorius. Mano kalba su RF moduliatoriais trumpa- aš juos išmetu. Tačiau korpuse būna labai mechaniškai tvirtas “tulpės” (RCA) tipo sujungimas. Jį dažniausiai naudoju video išėjimui.
Dar matosi, kad vėl schemoje atsiranda polimeriniai kondensatoriai. Mane stebina “užsieniečių” retrokompiuteristų durnumas- jei ant 5V linijos originaliai pakabintas 47uF 16V kondensatorius, tai tokį ir deda. Kodėl? Manot dėl “istorinio atitikimo”? Manau dėl to, kad nifiga negalvoja ir nesupranta. Man labiau patinka dėti kokį 560uF ir 6V elektrolitą, kad osciloskopas ant maitinimo magistralės “nė plaukelio” nepamatytu. O stabilizatorius tokius didelius kondensatorius puikiausiai toleruoja. Pas ZX tai dargi impulsinis 12V keitiklis, tai ten tikrai tinka 270uF 16V ultra low ESR kondensatoriai.

ZX Spectrum 128 +2 gray

Video signalą į RF moduliatorių formuoja keli komponentai. RGBI ir SYNC signalai iš ULOS patenka per kelias detales į TEA2000 mikroschemą, ten pat kažkur pasijungia ir SCART RGB jungtis. Iš TEA2000 šeštos kojos jau gaunasi pilnavertis PAL (arba NTSC) signalas. Tačiau jis kiek per didelės amplitudės ir DC offset. Todėl naudojama trijų diodų grandinė (D4, D8 ir D7) ir emiterinis kartotuvas su tranzistorium TR4 ir 75R išėjimu. Video signalas iš TEA taip pat paimamas trim tranzistoriais (TR1-TR3) ir kalnu detalių RF moduliatoriui. (Įdomus faktas apie kompo kokybę: rašo, kad dalyje šių kompiuterių tranzistoriai sulituoti atvirkščiai jau fabrike ir video signalas dar kažkaip praeidavo iki RF moduliatoriaus, bet tiesiogiai pajungtus jau nebe). Visas “internetas” rašo kaip ten reikia perlituoti tuos tranzus ir panašiai. O man kilo klausimas, kam? Aš RF moduliatorium nesinaudoju, aš ji jau išlupau. Kam man remontuoti video stiprintuvą moduliatoriui, kai jau yra pilnavertis emiterinis kartotuvas ant TR4.

empty RF modulator and modifications for ZX spectrum video out

Mano variantas- žalias laidelis tiesiai prie esamo video išėjimo ir papildomas apie 470 omų rezistorius. Tas rezistorius reikalingas su kai kuriais televizoriais, kur įėjime stovi elektrolitinis kondensatorius ir kartais jis “pasikrauna” kažkaip neteisingai. Šis rezistorius iškrauna galima krūvį ir video signalas pasitaiso. Taip pat, man nepatinka, kai tranzistoriaus emiteris kabo ore.
Mano video signalo formuotojas (TEA2000) kažkodėl blogai dirbo su 12V maitinimu (pagal datašytą jis turi dirbti nuo 12V) ir LCD televizorius nestabiliai rodė vaizdą. Tačiau vaizdo kokybė buvo puiki prie žemesnės maitinimo įtampos. Todėl, vietoje 10R rezistoriaus (R8), sudėjau 3V3 zenerį (stabilitroną). Dabar video signalo mikroschema gauna 3V mažesnį maitinimą ir veikia puikiai.

Ir paskutinis reikaliukas, apie kurį “kapitalistai” iš viso nerašo:
sound subcarrier removal in ZX spectrum computer
Čia matom, tiksliau, jau nebematom garso subnešančiosios FM generatorių (čia buvo MC1376P). Jis naudojamas garso signalą “uždėti” ant 6MHz nešančiosios ir sumaišyti su signalu RF moduliatoriuje. Tačiau pagal geriausias Sinklerio tradicijas, šis signalas primaišomas dar pačiam PAL signalo generatoriuje. Teoriškai viskas gerai, 6MHz yra žymiai toliau už video signalą ir vaizdo kokybei turėtu neįtakoti. Tačiau super supaprastinus schemą, garso signalas “demoduliuojamas” video signalo generatoriuje ir permoduliuoja video. Ko pasekoje- visokie papildomi brūkšneliai vaizde. Kadangi jau nebėra RF, tai išlupam šią mikroschemą laukan- ir o dievuliau tu mano, video signalas pasidaro idealus.

Tai priminė vieną istoriją. Senobiniais laikais, aš naudojau mažiuką juodai baltą “Šiljalį” kaip monitorių. Ir video signalas būdavo atjungiamas nuo schemos paprastu jungikliu. Kai rodydavo vaizdą, video signalas iš TV atsirasdavo toje pat jungtyje. Taip galima būdavo pajungti du TV, kad rodyti tą patį vaizdą. Taigi žaidžiant su keliais šileliais ir Panasonicu, buvo pastebėti du dalykai- vienas elementarus, bet vaikui keistas- video signalas iš šilelio buvo … spalvotas. O kitas jau keistesnis, tame video signale buvo ir garso nešančioji. Todėl “slave” šilelis staiga pradėdavo groti garsą! Dabar tai aišku, kad mažiukam B/W televizoriuje buvo super supaprastintas video ir audio traktas, be jokių filtrų, todėl tiek garso nešančioji, tiek spalvos dalis praeidavo per visus laidus.

Gavus vaizdą, pradėjau remontuoti patį kompiuterį. Diagnostinis ROM parodė, kad neveikia kokios 5 RAM mikroschemos. Ko pasekoje teko pakeisti visas 16. Nes senosios nedraugavo su naujesnėm (64kBit ir 256kBit). Sudėjus veikiančias mikroschemas, diagnostinė ROM mikroschema pranešė, kad RAM tai OK ir kompas OK… bet akys mato šitokį šlamštą:
bad image from ZX spectrum.
Kiek suprantu, neveikia vienas adresas (A0) iš video signalo formavimo, o iš CPU pusės viskas gerai. Čia prasideda Sinklerio narkomanija- ko verti 470 omų rezistoriai ant data ir adresų linijų. Tai išsprendžiamas “bus conflict”- tipo kas stipresnis, tas ir valdo RAMą. Ir kitos panašios nesamonės. Nesistebių, kodėl ant ULOs prisuktas radiatorius. Viską išlandžiojau, ir kol kas nežinau kas kaltas. Gauti veikiančią ULA tas pats, kas nusipirkti veikiantį kompiuterį. Amstrado 40058 mikroschemą tai dar galima pasidaryti iš palaidų, juolab, kad schema paviešinta. O ULA jau nežinoma, nes kaip jau įprasta “vakarietiškame” retrokompiuterių pasaulyje, jei kas ką nors sudekodavo, tai iškarto paleidžia pabrangų “analogą” ir apsitriesdami kovoją prieš informacijos viešinimą. Rusiškose puslapiuose šios informacijos nėra, nes pas juos “originalai” nelabai vaikščiojo. Sukurti savo ULA galima, tik ar vertą? Čia reikia arba labai neturėti ką veikti arba kad užvirtu šūdai ir iš piktumo viską padaryti per vieną parą. Tačiau pradžiai norėtusi gauti nors dalį informacijos, kad konkrečiai daro ši ULA ir ką reiškia tos kojos. Nes, kaip minėjau, čia gi darė Sinklerio narkomanai.

Va tiek tos karantininės izoliacijos šiai dienai.

Antra dalis
.

3 replies on “ZX Spectrum +2 remontas (pilka versija)”

  1. Dėl kondensatoriaus, dar variantas gali buti kad stengiasi išlaikyti daigto taupumą 🙂 ta prasme specialiai netvarko ir netobulina, kad išlaikytu galimus prigimtinius to retro daigto strigimus ar gliukus 😀

  2. Yra aišku ultra puristų, kurie nori išlaikyti “autentiškumą”. Tačiau, kai kurių kondikų keisti nereikia- dažniausiai nereikia. Nes jie dirba/dirbo ypač švelniom sąlygom. Yra tokie, kurie girdėjo terminą- “recap” ir perka internete kondikų rinkinius… 🙂

    O dėl mažų kondikų… ZX turi vieną malonų būgą- jei jungi prie kompo per kažkokius ten priedus joystiką, tai dažnai stringa kompas. Mat per Vcc liniją kaip antena pasigauna gliukus ir pareina pagrindinis osciliatorius. Gydosi- talpa per maža.

    O pastarasis kompiuteris jau sutaisytas. Grynai schemos dizaino bėdos (chaltūra). Gal net gausis trumpas straipsniukas, jei rasiu daugiau informacijos. Nes norėtusi mano mintis patvirtinti kokia nors dokumentacija.

  3. Visos tos “antenos” puikiai sprendžiasi varžikėmis, o jei dar laidukus per feritinį žiedelį pravert…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *