Trumposauga

Visada naudojau kaitrinės lempos triuką kai dirbdavau su visokiais maitblokiais, bet pasirodo niekada nebuvau pasidaręs padoraus prietaiso- visada viskas ant snarglių… Todėl nutariau perdaryti viską naujai ir gal kiek geriau ir saugiau. O kartu ir kities parodysiu koks naudingas prietaisas yra paprasta kaitrinė lemputė.

Dirbant su 230V elektros prietaisais, kartai reikia jungti į rozetę prietaisą kuriuo nelabai pasitiki. Todėl reikia limituoti srovę tekančia į tą prietaisą. Tam labai tinka paprastutė schema su nuosekliai pajungta elektros lempute. Trumpo atveju, lemputė šviečia ir saugikliai visame name neišlaksto. O ir dažnai prietaisas nesprogsta ir jo gabalai nebeišlaksto po kambarį. Aišku labai naudinga dar naudoti izoliuojantį transformatorių.

lemputes apsauga
Įjungimo mygtukas turi šviesos indikaciją ir būtinai turi atjungti abu laidus. Papildomas jungiklis- užtrumpina lemputes. Tačiau tai nėra geras jungiklis- jis turi būti su “durniaus apsauga”. Kažkaip mechaniškai blokuotis ar tiesiog gal veikti per kokią rėlę. Reikės gal vėliau pagalvoti.

lemputes apsauga
Taip atrodo “trumpas jungimas” – lempos šviečia, saugikliai sveiki. Aišku biški nepatinka tie “kolonėlių” gnybtai (dar šalia pastatysiu rozetę), bet kol kas rimčiau nesugalvojau.

lemputes apsauga
Schema paprasta ir suprantama.

4 replies on “Trumposauga”

  1. Manau daugelis remontuojančių maitblokius ankščiau ar vėliau pasidaro tokį panašų daigtą. https://www.megejas.lt/index.php/elektra-elektronika/141-220-volts-device-repair-help
    O dėl šildymo lempučių – jos labai didelės, bent jau tos kurias aš turiu, todėl labai nepatogios. Bet paieškojus pas elektrikus galima rasti senų 100-200W lempų. Beje, net mano tėvas buvo pasidaręs panašų daigtą iš specialaus vežiojamo kino aparato generatoriaus apkrovos bloko. Ten buvo 3 apie 30 cm ilgio varželės metaliniame perforuotame korpuse. Bet kam jam to reikėjo prie lempinės technikos nelabai pamenu.

  2. Mažytė lemputė ar tai 40W ar tai 60W. O didesnė- viduje halogeninė, nepamenu kiek galios. Ir nėra labai didelės. Aišku nekalbu, kai kalbama virš 100W, ten gali būti problemos. Bet ten pereinam į kaitinių elementų zoną. Tikrai galima rasti kokį “teną” 400W iki kilovato.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *