TI-99/4A mygtuko remontas su 3D printeriu

Tobulėjant 3D spausdinimo technologijom, atsirado galimybė pakeisti kai kurias sulūžusias plastikines detales. Mano senoviškam TI-99/4A kompiuteriui pašto ir kurjerių tarnybos darbuotojai (ne be nemokančio pakuoti pardavėjo pagalbos) nulaužė 3 klavietūros mygtukus.

3D printed replacement key for TI-99/4A computer
(nuotrauka pasididina)

Baltos spalvos- originalas, permatomi- šiuolaikinis pakaitalas. Kairėje pusėje matosi brokas- ne iš pirmo karto pavyko “nulipdyti” tinkamą detalę, kuri atitiktu visus dydžius. Pačios detalės 3D modelis idiotiškai sudėtingas. tačiau pavyko ko gero iš 4 karto.

Jei kam reikia, 3D modelį, STL formate galima nusikrauti čia:
3D model in STL format for TI-99/4A keyboard key.

Dėmesio! Šis modelis yra dešimt kartų (x10) didesnis nei reikia. Paprasčiausiai, su mano turima 3D programa taip lengviau paišyti. Spausdinant užtenka sumažinti dešimt kartų ir viskas kaip ir gavosi.

P.S. Arklys irgi brokuotas. Kol kas mažiau nei savaitę turiu šį printerį ir dar nelabai žinau visas prigulnybes.

9 replies on “TI-99/4A mygtuko remontas su 3D printeriu”

  1. Na va, ir “konservatyvusis” Levas galų gale 3D spausdintuvą įsigijo 🙂 Tai akivaizdus ženklas, jog 3D spausdintuvai jau išaugo iš “vaikiškų žaislų” kategorijos.

  2. Nu Levas tai jau antrą 3D printerį jau turi, vienas tas kur kaitina ir ima iš katuškės- šūdas didžiausias. O šitas tai visu nuvalkiotas anykubikas fotonas. Aliexprese už printerį ir 1L dervos ~160€, su siuntimu DHL iš Vokietijos (nėra mokesčių, per savaitę atėjo).

  3. Noriu tart zodi uz FDM printerius. Nera jie ‘sudas didziausias’. Tiesiog yra pigus kinietiski kit’ai, su kuriais ‘learing curve’ yra pakankamai skausminga, yra brangus europiniai/amerikietiski, ar net ir tie patys kinietiski modeliai, ale ‘professional grade’, kurie spausdina tol, kol spausdina, o nustojus spausdint, gijos pakeist atvaziuos sertifikuotas specialistas (uz brangiai), ir yra kazkas in the middle – pakankamai gerai pagaminti, kad veiktu be didesniu problemu (visgi reikia tureti omeny, kad 3d printeris yra cnc masina, ir kaip kiekviena cnc masina, jis reikalauja tam tikros prieziuros ir prevenciniu veiksmu), bei kainuoja tiek, kad yra ikandamas dideliai daliai namu ukiu. Ir dar yra vienas niuansas – 3d printeris nebus naudingas, jei tiesiog isigysi daiGta nezinodamas, kam ji naudosi. As 3d printeri isigijau tam, kad galeciau gamintis dezutes smulkiems elektroniniams prietaisams, bet dabar naudoju pagrinde detaliu spausdinimui didesnems cnc masinoms.

  4. Darbe Mars ir Mercury turiu nupirkes, bet labai bjauru su ta derva dirbtis, negalima jos ismest kol UV neapsviesta, gamtai ir pan kenkia ir gaunasi siukslinimas mikroplastiku. Gal paminetumete kaip jus tavrkotes su tokiom atliekom? Ir isopropanolis naudojasi litrais, o jo ir taip pandemijos metu trukumas 😀
    Dar pastebejimas, kad per laika tos dervos nusistovi ir kokybiskai nebeprintina, butina labai gerai ismaisyt pries print.

  5. Dėl “kitų” printerių… man nepatiko kokybė ir tikslumas. O su šituo pavyko išlaikyti dydžius ir “apdirbti dilde” nebereikia. Aš nespausdinu didelių detalių, tai kaip tinka mažiukas.

    Dėl dervos- taip, tai didelis minusas, kad ji kažkiek smirda, gal yra net toksiška, kad žiauriai terliojasi. Atliekos apsviečiamos UV prožektorium (vien tik kad nesmirdėtu ir neliptu). Prožektorius stacionarus ir savadarbis, iš “nagų kietintojo” ir “soliariumo” LEDų.

    Kitas mažesnis:
    UV lempute
    Naudoju ir atliekom ir sutvirtinimui ir klijavimui. Apie 3W. Stovas- barkodu skanerio laikytuvas, kažkoks aliuminio radiatorius ir 2 UV LED ant aliuminines PCB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *