Pasakėlė vėl sugedo

Rašiau apie greitą remontą kažkur apie Kalėdas, o štai prieš kelias savaites vėl sugedo krosnis. Ir vėl “trigeris”, tačiau dabar jis kažkaip kitaip užsiožiavo ir kondikai rodos geri. Bet kartais pareina “protelis” ir krosnis nustoja kaitinti. Kreipiausi į vieną kompaniją (automatikos) tai jie biški girdėjo apie tiristorių trigerius… tačiau man nepatiko, kad kai pasakiau kad tiristorius gal 100A, tai jie atsakė- ar tikrai toks galingas. Jėckau, kas yra 100A power elektronikoje- nedidelis radiatoriukas ir moduliukas. Pažadėjo atrašyti… tebelaukiu jų emailo.

Teko konstruoti “stendą”. Gerai, kad kai pirkau iš kinų atsargines dalis, užsakiau visos elektronikos komplektą. Tik kažkodėl kinai įdėjo bent jau 5 voltmetrus ir ampermetus, o “triger” relę visai kitokia…

PID termokontrole tiristoriai
Ampermetras beveik nieko nerodo, nes jis iki 200A (nepadėjo ir gudravimas su srovės trafu), o pajungtas tik lituoklis. Termopora sukišta į lituoklio vidų. Tiristoriaus “kaladėlė” be jokio radiatoriaus- tikrai ji nereikalinga prie tokių galių. Va kai pajungiau elektrinį radiatorių, srovės rodyklė kiek pakilo. Užtat voltmetras rodo skaičiukus. Papildomai pastačiau 50mA ampermetriuką.

Schema maždaug tokia:
PID termokontrole  su tiristoriais schema
Modulis U1 ir yra tas “trigeris”. Iš vienos pusės jis gauna maitinimo įtampos fazę (gali nesutapti su pačiu modulio maitinimu) ir valdymo srovę (nuo 4mA iki 20mA) ir kitos pusės jis išduoda du signalus tiristoriams (rodos nuo 0 iki 178 laipsnių jei teisingai supratau kinų kalbą).
Miliampermetras patvirtino, kad pats PID kontroleris veikia teisingai- bėda tame pat trigeryje. Valdymo srovė ateina, o tiristoriai nesivaldo (pačius tiristorius galima įjungti priglaudus multimetrą voltmetro režime).

Perlydžiau visas lydvietes, pakeičiau pradinį kondiką (šiaip tai atsarginis trigerio modulis, ne tas remontuotas) ir kol kas veikia. Reikės palikti per naktį, ar iš ryto tebeveiks. Svarbiausia tai nepačiupinti tiristoriaus ar neužmesti kokių žirklių ant stendo, nes kai kur nuogi 230V laidai.

Vėliau: iš ryto tebeveikė. Permontavom į tikrą krosnį ir kol kas veikia.

Jei kas žino ne kiniškų “trigerių” modulių, duokit pavadinimus ar nuorodas.

3 replies on “Pasakėlė vėl sugedo”

  1. Paėmiau kitą, dar veikianti aparačiuką ir paanalizavau. Analizės metu užteko krepštelti ir sugedo… 🙂

    detales ir pcb defektas

    detales ir pcb defektas

    Reflow su šviežiu švino lydmetaliu ir viskas ok.

  2. Ne į temą, bet pliusiukas už Lavazos skarbonkę fone 😀 Aš kažkodėl visokius varžčiukus ir panašiai mėgstu į tokias krauti. Tarybinė vaikystė, matyt.

  3. Va kaip atrodo stabili būklė realioms sąlygom:

    PID control stable

    Jei niekas nevarsto durelių, po kažkiek laiko sistema stabilizuojasi. Čia 1100℃, įtampa kažkur 100V, srovė 15A. Kai švieži kaitinimo elementai (SiC) ir neteisingai pajungiama krosnelė, tai abu “manometrai” užkyla vos ne iki galo (čia dvifazė sistema). Kinai visiškai nenumatė srovės feedback. Vienintelė apsauga- automatiniai saugikliai ant sienos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *