PCIe linijų trūkumas?

Jau rašiau, kad naudoju daug mažų diskelių. Kartu su dar likusiais dideliais diskais gaunasi 10 diskų. Ir visada norėjau naudoti kokį nors prabangų RAID kontrolerį. Tačiau kiek kišau kontrolerių į lyšną PCIe (x8) slotą, nei vienas neveikė, kompas net į BIOSą neužsikurdavo:
x8 (x16) PCIe
Tai fizinis x16 lizdas, tik jame elektriškai išvesta x8. Taip dažniausiai būna buitiniuose kompuose- pirmas ilgas, video plokštei, x16, o antras tik x8.

Tas x8 nėra bėda, nes RAID, SAS ir SATA kontroleriai visi buvo x4 arba x8. Tačiau visi cypinosi. Nors šiame lizde puikiausiai veikia antra video plokštė (x16) ar net dviguba tinklo plokštė (Intel® 82571EB 2x1Gb, x4)…
Video plokštė raportuodavo, kad veikia ant x8. Tinklo plokštės neklausiau.

Net paėmus tokį primityvą kaip JMicron Technology Corp. JMB585 ir ikišus į tą slotą, kompas nepasileidžia. Kas per bėda?
x8 (x16) PCIe
Nors mechaniškai tai x4 lizdas, elektriškai tai tik x2 pajungimas. X2 PCIe lizdų nesu matęs. Paskaičius čipo datašytą perskaičiau eilutę “Supports up to two lane of PCI Express”, kas reiškia, kad nebūtinai x2, tinka ir x1. Mano kompo x1 fiziškai nepriima ilgesnių plokščių (o ir ID linija ties x1 pas šią plokštę nepajungta) tačiau pabandžius pajungti per PCIe raizerį viskas magiškai veikia:
x8 (x16) PCIe
Tiesa, kitas galas jau įkištas į laisvą x1 lizdą.

Ta dabartis klausimas. Kodėl neveikia tiesiogiai pajungtos plokštės? Per mažai laisvų PCIe linijų? Nesuvedžioti ID laideliai pas plokštes ar pas motininę? Kas per bėda? Ir veiks šis SATA-PCIe “tiltas” jei mechaniškai prapjausiu PCIe lizdelį ir sujungsiu ID kontaktą?

Jei kas komentuos, kad diskų greitis bus labai mažas, tai atsakymas- aš žinau, tie diskai naudojami tik foniniam rezervinių kopijų darymui.

12 replies on “PCIe linijų trūkumas?”

  1. Jeigu tik backup’ams ar negeriau per USB 3.0 pasijungti? O galima ir mining’o plokštę su daug pcie naudoti.

  2. Raid kontroleriai iš servo? Tamstai kantrybės pritrūksta. Reikia palaukti, o laukti reikia dar ir ilgai, bootinasi RAID kontroleris, tada jau leidžia BIOSui pasileisti.

  3. Tikrai raidai taip necypia… Kompas cypia kaip nerastu RAM.

    2022.02.19.
    Inkišau pabangymui per raiserį LSI SAS 2008 RAID, ir kompas necypia. Tuo tarpu tiesiogiai nepasileidžia. Beja motininė turi POST indikacijas.
    SAS RAID
    Draiverių nekėliau, nes laidas specifinis, kažkur pamečiau.

    pati plokštė:
    SAS RAID on PCIe x1

    POST ir diagnostika:
    POST and DIAG LEDS

  4. Šiaip šis kompas senai mane užknisa. Dabar eksperimentuodamas įkišau DELL UCP-51 Perc 5/i Pci-express Sas Raid Controller, ir kompas nebepasileido. Kas baisiau, ištraukus šią kortą, kompas toliau nebepasileidžia (diskų problemos).
    Kai pirmą kartą buvo ši będa buvau visiškai pasiutęs, o dabar žinau, kad reikia išlupti visas plokštes, įdėti kitą video plokštę (!) ir paleisti kompą. Tada kompas pats persikuria du kartus- matyt persirušiuoja savo resursus. Tada po vieną sukišti atgal plokštes ir vėl viskas veikia iki tol, kol nerandu kokią naują PCIe plokštę.
    Taip, seniai laikas eksperimentams pasidaryti atskirą kompiuterį…

    5A Intel POST error - disk controller init failure
    5A – “Resetting PATA/SATA bus and all devices”

    P.S. Viskas dar baisiau. Net jei pastatai SATA kontrolerį su diskais, sistema užsiblokuoja. Poto viską kartoji iš naujo, tačiau SATA be diskų užsikuria. Tada šutdown, pajungi visus diskus ir sistema veikia be problemų. Mano manymų, kompo BIOS nesugeba susikonfiguruoti tiek “naujų” įrenginių iš karto. 🙂
    diskai
    C – sistema, D – psichologinė atgaiva, E – muzika ir video, F – darbas , H – automatinė pastovi kopija, R,W- ištraukiamos kopijos, X – tmp diskelis, 3 vnt mažiukų SSD.
    Kompui paleisti užtenka tik C disko. Gal kiek užpyktu kai kurios programos be X, bet manau automatiškai rašytu savo šlamštą į C.

  5. Aš pamenu senais laikais teko krapštyti SAS diskus ant PC ir tam reikalui naudojau vizualiai panašią plokštę, tai įstačius tikrai niekas nekilo, juodas ekranas ir nieko, pradėjau ieškoti sliekų.. galiausiai buvo netyčia kompas paliktas ilgesniam laikui, gryžęs radau užsikūrusi.. tai supratau jog reikia jam laiko “pasileisti” Servai ir juk ilgokai keliasi.. tai matomai kontroleriai patys pirmi pasikelia toliau jau pasiduoda visą kitą.. Beje veliau jau skaitinėjau ir kelis straipsnius kaip liaudis daro NAS’us ant PC su raid controleriais.. tai žinau tiek kad tie INTEL tiesiog rebrandinti LSI kontroleriai, ir yra gyvas biesas FIRMWARE variacijų.. buvo aprašymas ir dėl to lėto krovimo.. tačiau buvo paminėtas ir tam tikras firmware tipas kuris leidžia greičiau užsikelti.. aišku nieko nebepamenu, ten gal 6-8metų reikalai. Bet ieškant gilinantis manau tikrai surastum viską.

  6. Tikrai ne kontrolerio užsikurimas. Galima palikti tikrai ilgai (jei nenuprotėsi nuo kompo cypimo) ir tikrai nieko nebus. Ir dar, konkrečiai ši LSI SAS kuriasi apie 30 sekundžių (gal su diskais ir ilgiau) kai pajungta per raizerį.
    O kuo tada paremti tą fenomeną, kad net ištraukius plokštę kompas neužsikuria? Kodėl reikia rezetuoti kompo hardwares “atmintį”? Panašu į kokį nors Intel ME bugą.

  7. Keista situacija, gal kontroleriai nedirba? Arba kažkokią atmintį užpildo. Cypimas tai ne kas kita kaip POST kodas t.t. boot ciklo klaida. Pagal motintiės aprašą ir cypimo ciklus galima būtų nustatyti bent jau dėl ko pyksta.. arba yra vadinamos POST plokštės, rodo bioso indikacijas.

  8. Labai atsiprašau, jo pasirodo įdėmiai neperskaičiau 😉

    Nu visiška mistika su ta motina, net susiradau intelio manualus, pagal struktūras abu PCIe lizdai prijungti tiesiai į CPU.. gal kokios bėdos su pačiu CPU? sata ir like PCIe keliauja jau per PCH.. ten dar įdomiai rašo:
    1 x16 PCIe 2.0 Graphics interface (operates in x8 mode when second slot is populated)
    suprask pirmas PCIe lizdas peršoka į x8 kai kažkas įkišta į antą lizda? aišku ir manualas gali būti su klaidomis..
    Ir pagal viską kas aprašyta.. nebus kažkas su CPU visgi ?

  9. Ne, bandžiau kažkada i3, i5, o dabar i7. Su visais bėdos. Internetuose žmonės skundžiasi šią motina. Tos pačios bėdos- nemato kai kurių video plokščių, cypia, užsikerta. Tačiau kai sukonfiguruota- veikia gerai ir stabiliai. O dėl persijungimo- norma. Retas buitinis CPU turi tiek PCIe linijų, kad užtektu visiems. Intel® Core™ i7-10700K – max 16 porų, mano senukas i7-3770 irgi 16. Visą kitą grynai maklios. 🙂

  10. @Gediminas

    Greiciausiai tas 1×16 slotas yra bifurcated PCIe. Ten 2 x 8 slotai “sujungti” i viena. Cia toks “triukas” kuri daro HW gamintojai, kai labai norisi parodyti, kad turi produkta palaikanti placia PCIe magistrale isejus naujai PCIe revizijai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *