Epochinis kiemo įvykis

Išvažiuoji biški į fazendą, o kai parsirandi namie, pastebi kraštovaizdžio pokyčius. Neveltui tie įtartini diedai sukosi aplinkui. Kodėl šeštadienį?
stulpo nebera Kaune

Tai buvo “stalino vargonų” arba trukdymo stoties (Objekto Nr. 603) viena iš išlikusių antenų. Ji jau kurį laiką buvo nenaudojama, nes mobiliakų technologijos pasikeitė, o toks brangus žemės lopinėlis Kauno “turčių” rajone tikrai viliojo visokius biznierius. Nors žemės sklypai buvo “išdalinti nusipelniusiems žmonėms” dar prieš daugybę metų, mano nuomone čia buvo padaryta klaida. Žemes aišku “garbingi žmonės” pardavė ir kai neliko stulpo tuoj pavarys daugiabučių rajonuką.
Geriau čia buvo įrengti parką- juolab, kad čia išliko gražūs ąžuolai su žemom ir plačiom šakom- gi teritorija išbuvo daugybę metų be žmonių veiklos. Čia buvo prūdas, gyveno antys, medžiuose veisėsi pelėdos… Sklypas buvo unikalus, nes jo nereikėjo niekam grąžinti, nei palikuoniams, nei šventiems žydų kaulams. Tiesiog gabalas valstybinės žemės. Deja, bizniukas buvo prasuktas seniai.

stulpo nebera Kaune
Kai kas atsisuko, kai ką reikėjo nupjauti su “bulgarke”, kai ką ir nuautogeninti. Pradžioje pašalino visus varžtus, ir jų vietoje susuko naujus. O po to kažkaip techniškai nuvertė. Deja nemačiau.

stulpo nebera Kaune
Paguldė stulpą “cielą”. Pirmąjį tai griovė per du etapus. Matyt buvo laisvo ploto.

stulpo nebera Kaune
Liko dar du. Ar TV stulpą griaus aš nežinau, bet tas kitas tikrai bus nugriautas. Nes vietoje šio gamtos lopinėlio reikės įrengti kelis daugiaaukščius ir aišku daug automobilio stovėjimo aikštelių.

Pačiau apie stotį galima pasiskaityti tik interneto archyve… https://web.archive.org/web/20180106071203/http://www.radiojamming.info/

Trukdžių stotis buvo iš trijų bokštų ir tarp jų buvo antenos (ВГДШ). Kartais antenų laidai nutrūkdavo ir taip rimtai kibirkščiuodavo. Tada nuo impulsų net Majakas negrodavo. Elektrinis laukas buvo stiprus, paprastas testerio voltmetras rodydavo įtampa tarp geležinės tvoros segmentų. Mano pirmieji elektronikos eksperimentai (radijo imtuvų konstravimas) visada baigdavosi fiasko, nes tiesioginio stiprinimo radijo imtuvas priimdavo tik šalia transliuojama Majaką. Viena karta girdėjau Majaką net per nepajungta garso kolonėlę. Tai tik įrodo, kad 5G man nebaisu.
Kiek įdomesnis buvo fyderis, kuris ėjo gal kokių 2 ar 3 metrų aukštyje- keli laidai and kokiu 30cm ilgio izoliatorių. Vienas izoliatorius dar turėtų kabėti mano kieme po gebene. Kažkaip aš instinktyviai prie jo nesiartindavau, kai šliaužiodavau po tą uždraustą teritoriją.

9 replies on “Epochinis kiemo įvykis”

  1. Tai kad visur taip.. Nieko naujo. Jau buvo sudėliota kokioje nors Kauno taryboje.. Panašiai kaip ten Matijošaitis padėliojo gatvę per gyvenamuosius namus 🙂

    P. S. Turbūt galėjai tada dar pasidaryti ir nemokamą apšvietimą iš Liuminescencinių lempų, tik tiesą, kad jų nelabai eitų išjungti kada nori ir kada nereikia 😀 Jeigu net ne per prijungtas koloneles girdėdavai. Ir, Levai, ne trugdžiai, o trukdžiai (labai jau rėžia akį) 😉

  2. Nu va, prieš kiek tai metų nulupo bokštui „ausis“, o dabar jau ir bokšto nebeliko 🙁 Beje, niekur neradau šitų bokštų nuotraukų, kaip jie atrodė į SSRS pabaigą. Turiu savo Nemuno krantinės nuotrauką, bet fotkinta su sena juosteline muiline kokiais 1996 ir rezoliucija nedatraukia. Gal tamsta, kaip vietinis, turi kokių to dešimtmečio nuotraukų su šitais bokštais?

  3. Replikuojant dėl žaibolaidžio, tai prieš maždaug 6 metus trenkus žaibui rajone į elektros liniją buvo sudeginta nemažai telekomunikacijos, buities prietaisų įskaitant ir dujinio katilo valdiklį (neapsaugojo nei varistorius, nei stabilitronai, nei archajiškai senoviška honeywell elektronika su ne impulsiniu trafu, nei žemos įtampos stabilizatoriai LDO ant MCU, atmintis buvo ištrinta ir plokštė mirė kaip Afganistane palikti straigtasparniai talibams) . Čia tau ir žaibolaidis neapsaugojęs nuo pirmo žaibo trenksmo per 80 metų 😀
    O dėl sklypo išdalinimo tai jau seniai kalbos eina, kad čia jau supirkti sklypai, tik laukė kol mezonas (LRTC) bus išparceliuotas ir galima bus antenas iš ten šalinti.

  4. Mūsiškė mažesnė ir jau senokai nenaudojama. Buvo GSM mazgas, bet ne daugiau. Tiktoke tai gal kokie nors Sitkūnai? Ten buvo satanistinė stotis (666kHz), bet irgi nenaudojama. Buvo net paskelbti konkursai siųstuvams nupirkti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *