A2000- didžiausias mano konstruktorius

Yra toks vienas kompiuteris, A2000, kuris turi nelaimingą NiCd batareiką. Ši baterija yra pakraunama ir dažnai išteka. O ten išteka toks piktas elektrolitas kuris labai ėda varį ir dar mėgsta patekti į patį PCB substratą. T.y. ne tik nugriaužia takelius ar tarpsluoksninius VIA, bet dar ir sujungia ką nors paslapčia.
Todėl net kelios A2000 motininės kurias radau ir pirkau, visiškai neveikia. Visas bandžiau remontuoti, tačiau tik viena kelis kartus parodė vaizdą ir toliau neveikė.
Tai žinoma bėda ir senų kompiuterių entuziastai nukopijavo paskutinės versijos PCB ir paviešino gerberius.

A2000 PCB

Aš vieną tokią plokštę pirkau eBay ir gana ilgai nieko neveikiau. O kai susiruošiau, supratau, kad sunkiausia surinkti paprastų detalių rinkinį (BOM), nes specifines mikroschemas galima nusipirkti (yra problemų su 8520) ar išlupti iš donoro. Rečiausia detalė- rezistorių rinkiniai, kitos pagal retumą- 74Fxxx mikroschemos.
Rezistorių rinkinius kelis dar radau nupirkti, o kitus teko traukti iš senos plokštės. O jie trapūs. Dar reikia išsitraukti DB23 lizdus ir dar lizdus panašius į ISA (Zorro ir CPU lizdai).
O dėl 74F serijos, tai kiek pagalvojau ir nusprendžiau, kad 21 amžiaus 74LS serija tikrai geresnė nei 1980 F serija.
Beveik visos mažos mikroschemos išluptos iš kažkokių senų donorų, o kelias mikroschemas teko nusipirkti alieksprese.

A2000 PCB
Va toks vaizdelis liko iš donoro. Gaila, kad likusios detalės su labai užlankstytom kojelėm (išskyrus ISA tipo slotai). Apačioje nuotraukos matosi nurudijusi PCB kurią aš bandžiau remontuoti. Deja, nepavyko- kompas paveikdavo iki sekundės, po to bandydavo inicializuoti daugiau mikroschemų ir iškarto lūždavo.

Surinkimo metu biški keičiau detalių nominalus- juk šiuolaikinis kondensatorius žymiai geresnis ir mažesnis. Todėl galima sudėti tokio pat mechaninio dydžio, bet didesnės talpos kondensatorius.
Gaila, kad nepavyko perkelti visų mėlynų kondensatorių (1000pF), tai kai kur stačiau šiuolaikinius, 2kV kondensatorius. Kiek negražiai gavosi su spalvine palete.
Keramika apie mikroschemas irgi kai kur geresnė, o kai kur vietoje šimtinių elektrolitų sudėjau 1000uF LOW ESR. Bent jau ant 5V linijų oscilografas nerodo jokių triukšmelių.

A2000 PCB
Kompiuterio replika veikia, ir net pasileidžia žaidimai. Reikia surinkti visas detales iki galo ir galima sukomplektuoti visą kompiuterį Amiga A2000, nes korpusa tai turiu.

5 replies on “A2000- didžiausias mano konstruktorius”

  1. Sveiki, Levai,

    Gal galetumete pasidalinti savo kontaktais, ieskome zmogaus galincio pagelbeti vystant projekta.

  2. Deja, visas mano laikas užimtas hipsterinėje laboratorijoje…
    hipsterlab
    Net savo projektams laiko lieka vos vos. O kai atšils orai, dar bus ir darbai fazendoje.

  3. Tiksliai negaliu pasakyti. Sukondensavus, tikriausiai kokie penki vakarai. Dar nepabaigiau, nes reikia perkelti slotus, o jie biški smirdi kai išlituoji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *