TL494 – universali mikroschema, 5 dalis

Viskas veikia ir su pasyviu valdymu. Bet jei pakelti perjunginėjimo dažnį ar prikabinti galingesnius mosfetus (o ypač keletą mosfetų) prasideda bėdos. Aišku srovė per vartų ar užtvaros (gate) grandinę neteka, bet ten yra nedidelis kondensatorius. O kai greitai junginėjam, talpa reikia greitai pakrauti ir iškrauti. Pasyvus valdymas turi savo limitus. Bet yra aktyvaus valdymo schemutė. Ši schema dar turi ir signalo inverterį:

Totem pole driver circuit
Totem pole mosfetų valdymas (push-pull)

Keletas komentarų apie schemą. R5 yra TL494 įšėjimo apkrova. Nereikia didelės srovės, nes sekantis kaskada paprasčiausias tranzistorius. Užtenka ir 1K. Q1 atlieka signalo invertoriaus vaidmenį. R2 apriboja sroves tekančias į “totem pole” sujungtų tranzistorių bazes. Q2 ir Q3 yra poriniai tranzistoriai. R3 naudojamas kai jungiami keli mosfetai- apsaugai nuo savaiminių generavimų. Šis rezistorius tik keli omai. Q1 ir Q3- C945, Q3- A733. Visi tranzistoriai išlupti iš seno kompiuterio maitblokio. R4 simuliuoja apkrovą.

(C945- npn tranzistorius, ~50V, 100mA, 200mW; A733- pnp, ~50V, 100mA, 200mW)

Surinkit porą tokių schemučių ir priderink transformatorių kaip senesnėje žinutėje. Beja, galite pastebėti nežymų schemos efektyvumo padidėjimą. Tik neapkraukit labai stirpriai šią schemą- čia labai daug prazitinių generavimų.

Sekanti pamokėlė 🙂

2 replies on “TL494 – universali mikroschema, 5 dalis”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *