Standartinis tarybinis lempinis stiprintuvas

Tarybinė dažnai būdavo “unifikuota”. Tai reiškia, į įvairias skirtingas dėžes dėdavo standartinius vidurius. O kai kurie vidiniai mazgai budavo dedami į daugelį skirtingų aparatų. Tai lempinio stiprintuvo schema iš kiek aukštesnės (II) klasės aparatūros. Taip maždaug 1966 metų laidos. Pagal aparašymą, išėjimas tik 1,5W, bet kaip pamenu, tokios radijos gana garsiai grodavo.

Typical audio amp in Russia at 1966
Didelė schema spausdinimui.

Kontaktas 17, linija 5: +200V
Kontaktas 15, linija 3: +260V
Kontaktas 21, linija 1: +280V
Kontaktas 20, linija 2: +280V
Kontaktas 12: Audio in
R1: garsas
R2: aukšti
R3: žemi
L1, Л1 6Н2П, ECC83, 12AX7 (su kaitinimo modifikacija)
L2, Л2: 6П14П, EL84, 6BQ5, 7189A

Maitinimo šaltinio schema.
Tube Amp PSU
Didelė schema spausdinimui.

9 replies on “Standartinis tarybinis lempinis stiprintuvas”

  1. […] Senesnėje žinutėje aš rašiau apie unifikuotus stiprintuvus iš tarybinės technikos. Tai “aukštos klasės” stiprintuvas. Šiandien radau schemutę “aukščiausios klasės” įrenginio. Tai net gi ne pirmos klasės įrenginys, bet kaip parašyta straipsnyje būtent “aukščiausios klasės” patefonas ir radija gebanti priimti ir FM stotis. 1964 metais tai buvo labai retas reiškinys. Stiprintuvo išėjimas yra 6W, bet tai tikri, gryni lempiniai vatai. Truputi patobulinus schemą, manau galima pasidaryti visai gerą lempinį stiprintuvą. […]

  2. Sveikas,
    Zinau kad postas labai senas, bet tiesiog radau namie rusisku lempu, ir elektronikoje raukiu kazkiek, nors esu automobilistas. Tai klausimas butu toks: gal galetum pasakyti kokiu analogu transformatoriams? Gal kaime dar rasciau ta aparata is kur tas lempas islupau mazas budabas bet labai tuo abejoju. Su 6.3 maitinimu manau suzaisti galeciau tik va kita dali maitinimo ir isejimo. Aisku butu geriau jei tie analogai parsidavinetu evitoj ar lemonoj.
    Didelis Aciu.

  3. Šitas stiprintuvas labai paprastas ir lengvai atkartojamas. Dėl išėjimo trafo- dėl stiprintuvo klasės, per trafą teka nuolatinė srovė. Todėl trafas turi turėti nemagnetinį tarpelį (šerdis turi buti su tarpu). Tačiau eksperimentui tiktu ir bet koks trafukas nuo senesnės tinklo įrangos (switch, modemai, DSL ir panašiai) kur daro iš 220 kokius 12V. Aukštąją pusę į anodo grandinę, žemoji pusė- garsiakalbis. Tačiau kokybės nebus, ypač po to, kai šerdis įsimagnetins.
    Dėl maitinimo- 6V kaitinimo grandinei apie 1A (kiek daugiau). O anodo grandinėm reikia kiek aukštesnės įtampos, tačiau mažai srovės. Lempos pradeda veikti kažkur nuo 60V, bet geriau laikyti 120V. Didinant įtampą didės galia, bet lempos greitai perkais arba pereis į neteisingus režimus.
    Šiaip stiprintuvą pradžiai galima supaprastinti iki kelių rezistorių, vieno kondiko, vienos lempos (pentodo) ir išėjimo trafo. Visos likusios detalės skirtos tik kokybei ir stabilumui.

  4. Aciu uz issamu atsakyma, ikvepei darbui. Dabar tik laiko reikia atrasti. Dar turiu toki zalsva klausima, cia apie schemos supaprastinima su penktodu, kadangi su lempomis nesu turejas reikalu ( bet noriu tureti) tai neisivaizduoju kaip sia schema dar supaprastinti, gal galetum kazka taip papaisyti, ar kokios literaturos linka numesti. O maitinima kaitinimo grandineje ar galeciau imti 12v ir pajungti dvi lempas nuosekliai? Gautusi po 6v. O ko tos rusiskos lempos bijo labiausiai, ta prasme kada jom buna batai, nes nenoreciau ekspermentiniu budu ju uzlenkti?

  5. Lempos nėra labai jautrios ir jas sugadinti žymiai sunkiau, nei kokį tranzistorių.
    Linko neturiu, gal tik senoviški Radio žurnalai, skyrelis pradedantiesiems.

    Eskizas supaprastinto maždaug toks:
    schema

    Galima jungti kaitinimą nuosekliai tik su vienodom lempom. Nes skirtingų lempų skirtingo galingumo kaitinimo siūleliai.

  6. Beieskant maitinimo kilo mintis. Ar protinga butu padaryti mosfetini valdyma. Tarkim: 220~ tinklo + lyginamasis tiltelis+ atitinkami mosfetai= Itampa kokios noriu keiciama rezistoriaus pagalba, arba pastovios varzos. Tik va idomu ar trumpo atveju ar klaidos kokios, spetu saugiklis nudegti, ar automata ismustu greiciau 😀 Kiek pastebejau schemose nera dvipolio maitinimo t.y. + – ir gnd, zeme eina kartu su -. Ir siaip jei toks dalykas butu galimas ar nebutu zalingas visokiais trigdziais is tinklo?

  7. Tai labai įdinga mintis nes: 1) mirtinai pavojinga; 2) neekonomiška (kiek supratau čia linear stabilizatorius).

    Nors tiesa pasakius, kai kurios senoviškos radiojos ir … kai kurie pigus CRT telikai buvo daromi su panašia schema. Bet ji iš esmės bloga, nebent aparatas skirtas uošvienei.

  8. Na joa apie uosviene tai cia svelniai pasakyta 😀 tokia minti kazkada seniai uzmaciau ir vis galvodavau kur pritaikyti. Na kogero ir liks nepritaikyta.
    Kogero reikes ieskoti tada padoriu transformatriu, pats persivinioti negaliu o ir nzn ar kas dabar pervinioja cia Klaipedoje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *