Blicas

Tai vienkartinio foto aparato viduriai. Tiksliau tik blykstės elektronika. Tai, kiek pamenu, Kodak firmos foto aparatas.

Blicas

Blicas

flash circuit
Supaprastinta fotoblykstės schema.

Energija iš baterėjos patenka į įtampos keitiklį surinkta iš kelių tranzistorių ir A transformatoriaus. Iš transformatoriaus įšeina aukšta kintama įtampa. Ji išlyginama diodu ir energija kaupiama kondensatoriuje C. Tuo pat metu prisikrauna ir mažiukas kondensatorius prie mygtuko. Kai kondensatorius užsikrauna maždaug iki 200…300V (nufotografuota schemute iki 297V) ji gali veikti. 300V dar pernelyg mažai, kad pramuštu ksenono dujas išlydžio lempai. Kad įvyktu išlydis, reikalinga išorinė jonizacija. Tai atlieka transformatorius B. Jis kelis šimtus voltu sukauptu mažame kondensatoriuje paverčia keliais-keliasdešimčia tūkstančių voltų ir kurie jonizuoja ora ir dujas pačioje lemputėje. Tada “blicas” ir suveikia.

Blicas
O čia lemputė iš kažkokio mokslinio prietaiso. 300V tokios lemputės neišjudina.

O čia pilna schema iš interneto.

22 replies on “Blicas”

  1. O kaip sumazinti itampa iki kokiu 200-230V, kad daugiau nekiltu. Nuo kurio elemento tai priklauso ?

  2. Įtampa priklauso nuo keletos elementų. Pirmiausia, nuo transformatoriaus. O toliau, jei žiūrėti į schemą iš interneto, tai nuo neoninės lemputės NE. Kai ji užsidega (nuo kažkokios tai įtampos), per D2, Q1 nutraukiamas generavimas.

    Šiaip manau, kad nori panaudoti schemą ne pagal paskirtį. Todėl rašyk daugiau apie ką mastai… 🙂

  3. Dekui uz atsakyma. As panashias kelias blykstes noriu panaudoti makro fotografijoje, tai ten pilnos galios nereiks man. Tai vat galvoju sumazines itampa nors truputi pagreitinsiu pasikrovima ir susilpninsiu blyksni, prailginsiu lempuciu gyvenima, daugiau blyksniu is akumuliatoriu iseis. Galvoju sumazinti iki tiek, kad dar suveiktu blykste. Kondensatorius noriu palikt originalius, todel ir galvoju truputi prigesinti itampa. Jei jau nepavyks, tai kondensatoriu talpas sumazinsiu.

  4. Deja, sumažinus įtampa lemputė paprasčiausiai neužsidegs. Lempos šviesos stiprumas (beja, matuojamas Džiauliais (J)) reguliuojamas keičiant energijos kiekį paduodama į lempą. Lengviausia tai padaryti sumažinus kaupiamojo kondensatoriaus talpą (schemoje C3), paveikslėlyje- didelė juoda bačkutė su dviem laidais kuri netilpo į nuotrauką.

    Nusipirk komplektėlį kondikų kuriu darbinė įtampa apie 400V ir paeksperimentuok. Yra formulės skaičiavimui: http://www.vabolis.lt/2005/06/09/labai-labai-dideli-kondensatoriai/

  5. Pabandziau su ~200V, tai normaliai saudo. Paziurejau, kad pas mane schemute dar paprastesne, nupaisiau kiek atrinkau: http://img37.picoodle.com/img/img37/3/8/11/f_blyksteMMm_8d7237c.gif
    Jei nesunku, uzmesk aki kur chia ka pakeist, kad daugiau 200V nekiltu itampa (nekrapstant transformatoriaus). O su kondensatoriais reiks pasibandyt. Dabar gaunasi, kad energija sumazinu nuo ~5.85J iki ~2.6J, itampa sumazinus iki 200V.
    Dekui.

  6. Nugi tavo schema iš viso supaprastinta. Nieko joje nepakeisi. Keisk kaupiamąjį kondensatorių.

    Šiaip profesionalūs blicai (blykstės) naudoja kiek sudėtingesnį metodą apriboti šviesai- kondikus sunku komutuoti, o nuo įtampos kinta spalva ir lempa ne visada užsidega (ir lempai nesveika). Tai pas juos išlydžio lempa kažkiek laiko po paleidimo atjungiama ar užtrumpinama. Taip apribojamas išlydžio laikas- atitinkamai mažiau šviesos per fotiko objektyvą.

  7. gal klausimas gan naivokas ir kvailas, bet… kokiu maksimaliu dažniu vienkartinio fotoaparato blykstė galė „spindėti“? spėju, kažko panašaus į diskoteką nelabai pavyktų pasidaryti?

  8. Aišku, kad galima dideliu dažniu. Svarbu, kad sistema spėtu pakrauti kondiką ir kad lempa neperkaistu. O šitos lemputės tikrai bijo karščio…
    Ir dar momentas- foto lempos turi labai mažą užsidegimų skaičių. Sakysim 5000 kartų. Normaliai naudojant, fotikas tiek fotkių nepadaro. O štai pajungus kaip stroboskopą… per kiek laiko išgaruos kontaktai? 🙂

    Tokiam reikalui geriau paimti “tvirtesnę” lempą, nei iš muilinės ar vienkartinio fotiko.

  9. Su išimtu iš vienkartinio fotiko bus sunku. Norint priversti blica strobo rezimu reikia pakeisti:
    1. Padidinti keitiklio (A) galingumą.
    2. arba sumažinti kondensatoriaus (C) talpą, bet tada sumažėja šviesos galingumas.
    3. Jei reikalingas automatinis paleidimas- perdaryti paleidimo mechanizmą (B) su kokiu dinistorium.

    Todėl išvada- nusipirkti paprasta strobą parduotuvėje. Arba perdaryti pilnai. Beja, tokia maža lemputė strobo režime ilgai netrauktu.

  10. sveikas,
    noriu paklaust jei perlituociau trafa I stipresni ar to uztektu kad “trenktu” stipriau ?

  11. zero: nežinau ką čia konstruoji, bet vien tik trafo pakeitimas nepadės. Tai komplesinio sprendimo reikalaujantis sprendimas. Tačiau:
    1. Jei reikia padidinti blico energiją (daugiau džiaulių) tai užtenka pakeisti kondensatorių. Tačiau padidės įkrovos laikas- energija tolygiai generuojama generatoriuje iš batareikos.
    2. Jei reikia pagreitinti mirksėjimo dažnį (stroboskopas) reikia sumažinti energiją (sumažinti kondiką)- sumažės ir stiprumas, tačiau generatorius spės greičiau prikrauti.
    3. Norint padaryti ir greičiau ir stipriau- reikia perdaryti visą schemą. Generatorius tikriausiai padaryti kaip šiame straipsnyje. Ir pačią lempą pakeisti į galingesnę, nes šita labai greitai išsilydis.

  12. o jei as vietoj vienos 1.5 paimciau dvi 1.5 baterijas db bandziau saltini padidinti tai krovesi greiciau tai jei ta ir kondika pakeitus ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *