Mano antras lempinis

Viskas prasidėjo nuo to, kad man prireikė kažkokio prietaiso tikrinti “pull-out” lemputes. Tiksliau visą kalną 12AX7 ir 12AU7 dvigubų triodų. O kai jau atsirado maitinimo šaltinis ir šioks toks korpusas, tai kas čia trugdo išgręžti papildomą skylę kitai lempai ir įkišti išėjimo transformatorių. Aišku gavosi mono stiprintuvas, bet aš neturiu daugiau įšėjimo transformatorių. Kodėl “antras lempinis”? Todėl, kad maždaug prieš 20 metų aš buvau beveik pasidaręs savo pirmąjį stiprintuvą…

Štai kaip atrodo aparato išorė:

Tube Amp
Stiprintuve naudojamos trys lempos. Ta ketvirta šiaip pastatyta. Tai: 12AX7 (buvau įkišes ir 12AU7- groja tyliau), 6П14П-ЕВ ir VR150. VR150 tai 150V “stabilitronas”, jis stabilizuoja įtampą preampui.

O čia super-turbo-high-end viduriai:

Tube Amp
Sumontuota bet kaip ir su minimumu detalių. Visos detalės second-hand iš mano mėgiamos japoniškos technikos- 1966 metų japonijos elektronikos pramonės pasiekimas. Išskyrus išėjimo transformatoriu- jis tarybinis, iš kažkokio seno teliko.

O taip švyti lemputės:

Tube Amp
Mano fotikas nelabai ryškiai fotkina prietemoje.

Pirmi įspūdžiai- labai jautrus. Tik prikišk ranką ir tinklo fonas garantuotas. Labai lengvai perkraunamas įėjimas. Labai daug aukštų, o štai žemų man truputi trūksta. Aišku, aš gi ne audiofilas, man meška ant ausies užlipo. Ir, o siaube, testavimui naudojau kompiuterinę kolonėlę ir MP3 muzikėlę iš kompo. 🙂 Gal kitą dieną pajungsiu signalų generatorių ir su oscilografu pažiūrėsiu kas ten gavosi.

Įrenginio schema.

3 replies on “Mano antras lempinis”

  1. Nu va, pritempiau oscilografą ir šiokį tokį signalų generatorių. Generatorius duoda trikampius, sinusoidę ir meandrą. Nėra labai tikslus- “skaitmeninis”, padarytas ant MAXIM čipo.

    Po pirmo triodo signalas toks pats. Po antro triodo ir viskas OK, jei neužsuki potenciometro per daug. O štai su pentodu visiškai blogai. Įėjimas tai gražus. O ant anodo sinuso nuo trikampio neatpažinsi… Ryškiai lemputė ne savo darbiniam ruože. Pašalinus C5, situacija pagerėjo. Bet ne daug. Reikia skaityti fucking manualus ir žiūrėti, kokios įtampos turi būti pas 6П14П, kad neiškraipytu signalo… O galios daug duoda. Ant trafo išėjimo pakabinau rezistorių- nesiklausysiu aš gi spiegimo, tai jis įkaito…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *