Dažnimatis

Elektronika.lt ir autoriniuose sprut.de puslapiuose yra paprastučio dažnimačio (o gal dažnomačio) schema. Tai tik Mikročip PIC 16F84 kontroleris ir LCD tekstinis moduliukas. Autorius tvirtina, kad jo dažnimatis gali skaičiuoti dažnius nuo 400Hz iki 50MHz. Aš panaudojau greitesnį kontroleriuką, 16F84A-20I/P, ir jis sugebėjo nuskaityti ir 80MHz osciliatoriaus išėjimą.

Frequency counter on PIC MCU

Schema surinkta ant bandymų plokštės. Schema beveik niekuo nesiskiria nuo originalios. Aš nenaudojau pradinio dažnio daliklio ir kalibravimui prismaigsčiau metalinių osciliatorių. Prgramuojant PICą reikia nustatyti, kad osciliatorius yra “HS” ir kad “watchdog timer” bei “powerup timer” išjungti.

frequency counter schematics
Schema spausdinimui.

Tie maži osciliatoriai gamina gana stabilų signalą, išėjimas TTL lygio. Kad pareguliuoti dažnimatį galima keisti kondensatorius prie 10MHz kvarco. Žemiau pateikiami nekalibruoto įrenginio nuskaitymų lentelė.

Quartz Freq readings
12.000000 MHz 12000112 Hz
25.175000 MHz 25175456 Hz
28.322000 MHz 28322656 Hz
80.000 MHz 79999616 Hz

Kažkur pas mane mėtėsi 10MHz metalinis osciliatorius. Būtų įdomu paleisti PICą su išorinių generatorium ir pažiūrėti, gal parodymai būtų tikslesni? Nes dabar užtenka su pirštu pašildyti kvarcą ir dažnis pasikeičia. O gal kas nors perrašytu softą, kad tiktu 5MHz kvarcas? Nes rusiškuose matavimo prietaisuose naudoja super kalibruoti 5MHz kvarcai, kurie prie 20ºC temperatūros išduoda dažni ±1Hz. Ir kaip gražiai jie atrodo.

Programinė įranga (ASM ir HEX).

4 replies on “Dažnimatis”

  1. Koki reik naudot LCD, bo as naudojau DEM16102 ir su tuo neveikia, ar verta bandyti su kitu, gaila visgi pirkti dar kita LCD. Ar visi LCD vienodai valdosi, vienodos komandos.

    dekui

  2. Aš bandžiau su standartiniais moduliais. Su jais veikia. Ar tamstos modulis parodo vieną eilutę juodu simbolių kai į jį paduodamas tik maitinimas? (self-test). Gal paprasčiausiai neteisinga kontrasto įtampa (gal žieminis variantas, su neigiamu LCD bias).

  3. Kai jau dariau “stacionarų” dažnimatį, tai vietoje kvarco panaudojau išorinį generatorių, tokį biškį tikslesnį, kur dažnis nurodytas maždaug taip: 10.00000 MHz. Tai ben jau šitas variantas su minėtu auksiniu rusišku rezonatorium rodė tikslų dažnį. Ir visiškai nepriklauso nuo temperatūros. Tik programuojant PICą reikia nurodyti, kad bus naudojamas išorinis generatorius.

  4. Dekui uz informacija, pabandysiu. Susimuliavau su Proteus, ten viskas veikia, matyt mano LCD, tikrai ne toks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *