LC matuoklis

Mano testeris matuoja kondensatorių talpą, bet nematuoja induktyvumo. Taip pat labai nepatogus kondensatoriu pajungimas- mažinai nėra kontakto. Internete, www.sprut.de puslapiuose radau kiek įdomesnę LC matuoklio schemą. Matvaimo pricipas- matuojamas dažnio pokytis prijungus nežinomą kondensatorių Cx ar induktyvumą Lx prie veikiančio ir kalibruoto LC konturo. Teorinė dalis plačiai paaiškinta autoriaus puslapiuose. Schemos įdomumas, kad teoriškai ji gana tiksliai matuoja L ir C. Visas tikslumas priklauso nuo etaloninio kondensatoriaus.

Matuoklis valdomas PIC16F84 kontrolerio, displėjus- standartinis LCD alfanumerinis. Nuotraukoje displėjus nestandartinis- gavau LCD modulių su dvigubai didesniais nei įprasta skaičiais.

LC mieruoklis pagal sprut.de schemą:

LC meter

Schema maždaug atrodo taip. Plačiau prašom žiūrėti internete, autoriniuose puslapiuose.

LC meter circuit diagram

Viskas bus sumontuota į 19 colių korpusą nuo kažkokio seno switcho. Tame pačiam korpuse manau bus įdėtas ir dažnimatis bei plačiajuostis funkcinis generatorius. Jei pavyks, į generatorių įvesiu ir sweep funciją. Todėl gal būt bus galima stebėti amplitudines-dažnines charakteristikas. Bet čia kol kas tik projektas.

Prietaisas turi viduje pramoninį impulsinį maitinimo šaltinį kuris duoda +5V, +12V ir -12V. Šaltinis ganėtinai galingas, todėl įtampos bus išvestos ir į išorinius gnybtus. Tik reikės prikurti kažkokę diodine apsaugą…

11 replies on “LC matuoklis”

  1. Galėjai ir tiesiogine nuoroda įdėt, ne visi taip gerai “fokiškai” supranta,kad greit rastu ta straipsnį, ar bent geresnės kokybės shema ]:) 🙂

    Bet ne apie tai 🙂
    Čia tipinė schema LC matuoklio su PIC16F84 Tik va kur gaut ta etaloninį kondika kiek pamenu 1000 pikų +- 1 % tikslumo ? Mažesnio pilna o +-1 %. O gal tame saite piko programkė pritarukta prei didesnio talpumo kondiko ?

  2. Jo, nuorodą galėjai įdėt ir tiesioginę. mane irgi kankina klausimas iš kur gaut etaloninį kondensatorių? Kaži kodėl ant AVR nieko panašaus nerandu?

  3. Komentarų nerodo kol nepatvirtinu- apsauga nuo spamo.

    Dabar apie rodymo ribas. nuo 0pF iki 0.5mkF su esamu droseliu. Žadu įdėti kitą droselį. Induktyvumo ribos dar nepatikrintos, bet mikrohenrius ir milihenrius rodo.

    Angliškai schema: http://www.aade.com/lcm2binst/LC2Binst.htm

    Kondika pirkau rusiška- 1000pF +-5% 1500V. Didelis. Tiksliausias kuri galima rasti. Galima pridėti ir trimerį ir nusireguliuoti talpą.

    AVRui galima perrašyti softą, nes yra išeitinis kodas (source) PICo softo.

  4. Na schema labai idomi, noreciau pasidaryti, tik va kaip ten su softu, arba as zioplas, arba neradau kur yra PIC’o *.herx failas, arba *.asm. Jei pateiktumet nuoroda buciau labai dekingas.

  5. Kokius bitus? PICo? Seniai jau dariau… source parašyta:

    ; Configuration festlegen
    ; 4 MHz: Power on Timer, kein Watchdog, XT-Oscillator

    __CONFIG _PWRTE_ON & _WDT_OFF & _XT_OSC

    Konfiguraciniai bitai šiaip turėtų būti HEX faile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *