Pradžių pradžia: reguliuojamas stabilizatorius

Jei reikalingas reguliuojamas stabilizatorius, arba jei reikia stabilizatorius su nestandartine įtampa, galima pasinaudoti LM317 (LM117) įtampos stabilizatorium ar bet kokia kita analogiška mikroschema. Tai linijinis stabilizatorius (linear) ir ant jos nusodinamas energijos perteklius. Čia galioja tie patys įtampos kritimo ir galios išsiskyrimo dėsniai kai ir senesnėje žinutėje aprašytam įtampos reguliatoriui.

LM317 reguliatorius

LM317 tai trijų kojų mikroschema, dažniausiai TO220 korpuse, bet yra žymiai mažesnių korpusų. Taip pat ir SMD versijų. Reikia atkreipti į mikroschemos cokoliuote- ji skiriasi nu 78xx serijos. Čia korpusas su varžtelio skylute prijungtas prie išėjimo.

LM317 reguliatorius

Tipinė schema iš datasheeto. Vietoje dvieju rezistorių galima pastatyti vieną kintąmą ir su rankenėle reguliuoti išėjimo įtampą. Išėjimo įtampa teoriškai gaunasi nuo 1.2V iki max maždaug 28V. Maksimali srovė su TO220 korpusu- 1.5A (Čia aišku irgi teorija, nes reikia skaičiuoti galia ir išsiskiriančią šilumą).

LM317 reguliatorius

Surinkau schemutę. Vietoje rezistorių panaudojau 10k kintamą rezistorių. Manau galima naudoti bet kokį rezistorių nuo maždaug 3K iki ? net nežinau kiek kiloomų. Deja kažkodėl man 1.2V minimumas nesigavo. Net ir užtrumpinus valdymo laidelį į žemę…

2 replies on “Pradžių pradžia: reguliuojamas stabilizatorius”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *