Naktinė video kamera

Video stebėjimo projektui prireikė kameros kuri galėtų filmuoti ir visiškoje tamsoje. Firma Eproma pasiūlė panaudoti jų kameras YOKO YK-3B41 ar YK-3B43. Jos sumontuotas tipo hermetiškame korpuse, IP65 klasės ir turi viduje įmontuotus IR diodus pašvietimui. Teoriškai, kamera gali filmuoti visiškoje tamsoje. Panašios kameros parduodamos ir Lemonoje.

IR backlight video camera
Video kamera su Sony CCD elementu, 12 IR šviesos diodų. Maitinama nuo maždaug 12V. IR diodai įsijungia tik tada, kai daviklis pastebi tamsą.

IR backlight video camera

Kadangi skaitmeninis fotoaparatas taip pat jautrus IR spinduliams, tai IR pašvietimas puikiausiai matosi nuotraukoje. Bet tamsoje ir žmogaus akis puikiausiai mato, kaip raudonai švyti šviesos diodai. Įdomus efektas- filmuojant visiškoje tamsoje iš arti, matosi žmogaus poodinės kraujagyslės. Šiaip jos paprastai nesimato 🙂

Nors kamera buvo rekomenduota kaip visiškai hermetiška, bet pakliuves modelis tai paneigė. Kiek pažaidus su kameryte bei laikant rankoje, buvo pastebėtas ūmus ryškumo praradimas. Ryškumas dingo dėl paprastos priežasties- tiesiai prieš objektyvą, ant vidinės stiklo pusės susiformavo rasa. Matyt drėgmės nuo žmogaus rankos kažkokiu tai keliu pateko į kameros vidų. Gerai, kad kiek padirbus kamera pati išsidžiovino.

Dar vienas pastebėtas šios kameros blogumas (manau ir kitų kamerų kuriose įmontuotas pašvietimas) tai kad ore skraidančios dulkės ryškiai žiba ir trukdo vaizdui.

Nu ir paskutinis pastebėjimas- ši kamera yra su fiksuotu objektyvų, todėl negalima pasireguliuoti vaizdo ryškumo pagal poreikius.

Išvada: brangus žaisliukas. Tinkamas tik bendro pobūdžio stebėjimui.

2 replies on “Naktinė video kamera”

  1. maciau kazkokiam zurnale kaip is paprasto webcam galima lb paprastai padaryt tokia. tad del brangumo galima gincytis 😉

  2. Galima ir darytis. Bet nereikia lyginti webcamo su normalia PAL/CCIR kamera su pilnu 720*576 taškų vaizdeliu ir 25fps. Tiek webcamai nesugeba išgroti. O dar IP65 korpusas?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *