Taškinis suvirinimas

Kartais konstruojant reikia sujungti metalines juosteles. Galima ir sulituoti, bet kartais negalima juostelių, detalių kaitinti. Tai labai svarbu kai reikia pritvirtinti akumuliatorių baterijas. Tada naudojamas taškinis suvirinimas.

Mini taškinio suvirinimo aparatą labai lengva pasigaminti. Tam reikalui reikia: kiek galima galingesnio maitinimo šaltinio (apie 12V), kiek galima daugiau mikrofaradų kondensatorių ir keletos laidelių:

point welder

Schema maždaug tokia:

circuit diagram

Mano eksperimentuose panaudoti 3 kondensatoriai po 100 000μF x 16V. Svarbu, kad laidai nuo kondensatorių baterijos iki virinimo taško būtų kiek galima trumpesni ir storesni. Rezistorius tarp maitinimo šaltinio reikalingas tik tam, kad apsaugoti maitinimo šaltinį nuo trumpo jungimo. Jei maitblokis trumpo nebijo (aš naudojau impulsinį Motorola firmos maitbloki su apsauga), tai rezistoriaus kaip ir nereikia. Geriau reikėtų naudoti maitblokį su reguliuojama įtampa. Taip galima reguliuoti suvirinimo energiją. Nes su per didelė energija galima prakiaurinti akumuliatoriaus indelį.

Va čia pabandžiau suvirinti plieninę plokštelę iš fotoaparato. Tai maždaug 0.25 mm storio nikeliuotas plienas. Akumuliatoriams lituoti reikia susirasti (gauti) plonos nikelio skardelės.

point welder

Suvirinimo taškeliai per padidinimo stiklą

point welder

9 replies on “Taškinis suvirinimas”

  1. Atsargiai su “nebijo trumpo jungimo”. Po daug kartu trumpinimo gali numirti. Kai zaidziau su panasiu daiktu, tai vietoj varzos naudojau automobiline lempa 12V nuo gabaritu.

  2. Taigi parašyta, kad rezistorius saugo nuo trumpo jungimo. O komentare siūloma naudoti automobilio lempą. Kad nebutu keistų klausimų sakysim 7.4 omo 🙂

  3. As esu zaides su panasiu variantu. Buvo 6 kondikai, bendra talpa 10 mili faradu ir 50V. Dar buvo didelis tiristorius ir paleidimo knopke. Privalumas, kad gali pirma prispaust kontaktus, o po to paspaudus mygtuka srove suvirindavo detales. Nuo ikrovimo itampos dydzio priklausydavo suvirinimo sroves dydis. Cool daiktas.

  4. Reikia eksperimentuoti. Šio eksperimento metu buvo naudojama masyvi vario viela. Jei ji ir kiek nudegdavo, tačiau neprilipdavo. Galima dar pabandyti grafitą ar volframą…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *