mp3 grotuvas

Maksimoje nupirkau už 79Lt (ar panašiai) MP3 grotuvėlį kuris perduoda muziką radio bangomis į automobilio imtuvą.

mp3 player FM

Aišku labai geros kokybės nesitikėjau, bet kokybė nuvylė labai stipriai. Besiklausant muzika girdi dviejų rušių triukšmai: automobilio borto elektros trugdžiai ir pačio grotuvo trugdžiai. Vienus gali išnaikinti įdėjus filtrus į cigarečių uždegėjo lizdą, o štai su kitais trugdžiais kovoti kiek sunkiau. Taigi pradžiai išardom prietaisiuką. Tereikia atsukti teigiamo kontakto/saugiklio laikiklį ir numauti žiedelį.

mp3 player FM

Viduje trys plokštelės: valdymo ir indikacijos, FM siustuvo, MP3 grotuvo. Raudonas laidelis labai greitai nutrūksta- nieko ten labai svarbaus per jį neina. Tai tik antena. Ji eina iš siustuvo į +12V automobilio grandinę. Taip gaunasi ilga antena.

mp3 player FM

Geltonas kondensatorius tai jau mano išmislas. Taip bandžiau kovoti su trugdžiais. Maitinimo šaltinis maždaug toks- (komponentų numeriai pagal silk screen) +12V, L1 mažyčiukas droselis (nemanau kad jis daro kokią įtaką), 22uF 16V (c17) kondensatorius, U5- UTC78D05L stabilizatorius, mažas keraminis kondikas ir 100uF 6V tantalas. Toliau eina du stabilizatoriai U2 ir U4. Tai visai mažyčiukai 3.3V ir Vcore BU9432-C1 procesoriukui. Jis pagamintas ganėtinai durnos firmos Rohms kuri nesugeba įdėti savo produktų datasheetų ir net aprašų.

Pagal plokštę (PCB) galimas variantas, kad vietoje linijinio stabilizatoriasu U5 gali stovėti impulsinis stabilizatorius kuriam paruoštas laukelis U1, D1, ir L? (nesimato numerio). Impulsinis stabilizatorius gal būtų ir geriau, nes ši konfiguracija dabar labai kaista. Prietaisiukas sriobia gana daug srovės. Bandymas pakeisti saugiklį panašaus dydžio droseliu baigėsi nekaip- droselis ikaito ir aplydė savo korpusą.

mp3 player FM

Internetas suteikė tik šią informaciją. Todėl negaliu toliau analizuoti procesoriukaus tobulinimo. Tik sužinojau, kad jis turi daugiau funkcijų nei išvesta į prietaiso išorę.

The BU9432-C1 and BU9434-C2 audio system processor ICs implement a USB 2.0 full-speed host controller, an MP3 decoder, a D/A converter, and a system controller—allowing playback of MP3 files contained on flash memory via USB. The BU9432-C1 features a headphone amplifier, while the BU9434-C2 incorporates an SD card interface controller, a sound effecter, and I2S/SPDIF interface support.

The chips’ MPEG audio 1, 2, 2.5 decoder features a sampling rate of 8 to 48 kHz and a bit rate of 8 to 448 kbits/s, VBR. The D/A converter has 0.03% distortion, a 93-dB SNR, and an 88-dB dynamic range. The ICs have a FAT file system and are offered in TQFP64V and VQFP64 packages. ($5 ea/1,000—8 to 10 weeks ARO.)

Garsas išvedamas į FM siustuvą kuris surinktas ant kitos mikroschemos HY1417LP. Informacijos apie šį produktą iš viso neradau.

mp3 player FM

Dar ant šio prietaisiuko yra atminties mikroschema 24C02. Matyt čia atsimenamas FM kanalas ir gal paskutinė daina. Bet pas mane paskutinės dainos prietaisas neatsimena. Ant valdymo bloko, prie USB lizdo yra dar viena mikroschema: AM81SA10705. Ji kažkuo susijusi su šviesos diodu indikacija.

19 replies on “mp3 grotuvas”

  1. Neblogas dalykas atrodo tas BU9432. Kaip suprantu, BU9432 groja iš išorinių laikmenų per USB sąsają. Galima pasidaryti neblogą grotuvą su kokiu HDD 🙂 Tik bėda, kad niekur nėra datasheeto, nes be duomenų bus neimanoma padaryti indikacija ir panaudoti kitas BU9432 funkcijas.

  2. ROHM Electronics pasižymi tuo, kad datasheetu nerasta. Gal reikėtų užsakyti tą CDROMą… Nzn.

    O dabar apie kovą su trugdžiais. Primontavau dar vieną 470uF kondensatorių prie USB lizdo kištuko. Ganėtinai stipriai pamažėjo USB “nuskaitymo” triukšmas. Dar pastebėjau, kad kai priartini ranką prie veikiančio prietaiso, padidėja triukšmas. Kiba reikia pagalvoti apie ekranavimą.

    O dėl automobilio triukšmo tai sprendimas paprastas- “simpleksinis” trafas ir dideli kondikai. Gal dar kokių 9V stabilizatorius, kad taip nekaistų pats grotuviukas.

  3. panasi beda – masinoj yra gamyklinis KASETNIKAS!
    Pajungti standartini CD grotuva reiktu smarkiai modifikuoti kelma ir terliotis su pajungimais, etc. Surizikavau su adapteriu DIN->PSEUDO_KASETE uz 15 Lt. is Senuku. Tikejausi prastos kokybes, bet teko maloniai nustebti – jokiu trukdziu is iRiver H420 playerio, groja geriau nei senoj masinoj CD grotuvas 🙂

  4. Papirkau aš tokį panašų – “Hotspot” vadinasi. Tiesa kaina gerokai didesnė pasitaikė, bet užtai groja be triukšmų kol… mašina neužvesta. O vos tik užvedi mašina ir spusteli “gazą”… fone pasigirsta kažkoks cypimas. Manau jog tai tas pats, ką čia pavadino “automobilio borto elektros trukdžiais”. Klausimas: kaip juos panaikint? Kokius ir kur ten dėti tuos filtrus? Nelabai gaudaus elektronikoj, bet gal pavyktų ir pačiam, nes elektrikų automobiliams mūsų “kaime” nerasta.

  5. “Hotspot” tai tas pats, tik brangesnis 🙂
    Gali būti, kad pas ji viduje impulsinis maitblokis- tik išardžius galima tiksliai nustatyti. Mano sunėnas turi “hotspotą”. Irgi brangiau mokėjo. Dėjau aš pas ji į vidų papildomus kondikus, bet nuo borto triukšmo jie nepadėjo. Vienintelis dalykas kas padėjo tai išorinis LC filtras. Jo likučiai dar kažkur mėtosi… C1 1000uFx40V, sinfazinis trafas nuo kompo maitblokio ir … 100 000uFx16V. Šitas filtras fiziškai per didelis, kad būtų praktiškas. Bet užtat triukšmo nuo auto visiškai neliko. 🙂

  6. Ėėė… 🙂 Bijau, kad aš čia matyt nieko pats nenuveiksiu. Bet nors šį tą žinosiu, tad dėkui… 🙂 Išorinis tai čia reik suprast kad statomas prieš pridegiklį ? Bet gal nebūtina ardyti visos panelės? Užtenka pastatyt kur yra vietos, svarbu kad toje grandinėje ar ne?

    P.S Gerai kad porą senų maitblokių turiu… 🙂

  7. Borto trukdžiai, greičiausiai, į radiją patenka tiesiai per imtuvo įėjimą/anteną, ne per FM siųstuvo grandines. Aš panašų žaisliuką pirkau norėdamas “radiofikuoti” bet ką – butą, kiemą, stovyklavietę, ir tikėjausi kad bet koks nešiojamas radijukas priims signalą bent keliasdešimt metrų atstumu – kaip bevielės ausinės. Deja, visoms mano FM radijoms kokybiško veikimo nuotolis buvo ne daugiau kelių metrų nuo teleskopinės antenos, todėl net suabejojau, ar automoblyje jis veiks iš viso – juk ten viskas kabeliuota, ekranuota. Pasirodo, veikia, ir visai pakenčiamai, išskyrus tada, kai įjungiami priekinio lango valytuvai, skleidžiantys didžiausius trukdžius :((
    Vienžo – trūksta signalo lygio, galingumo. Pabandžiau žaisliukui prilituoti papildomą laidelį-anteną – bandant bute nei kiek nepadėjo (tikrai keista, reiktų dar kartą pasitikrinti, ar prilitavau ten kur reikia). Labiausiai padėtų nedidelis vieno tranzistoriaus stiprntuvėlis…

  8. sveiki,
    o kaip atskirti sinfazini trafa ? susiduriau su triuksmo problema tokia pat masinoje tik man domina tik masinos triuksmo pasalinimas. maitbloki turiu . ten net 3 trafai. vienas didesnis, kitu du mazesni. kaip atskirti ? galeciau foto ideti jei padetumete 🙂

  9. Ir kondikų neužmiršk, ir dar, “tarpinis” stiprintuvas prie ko jungiasi? Jei ten irgi galvaninis ryšis su žeme, tai tikrai nepadės toks filtras. Ir kokia to tarpinio stiprintuvo schema, kad reaguoja į tokius trugdžius? Paprastai, stiprintuvai nėra kritiški maitinimo šaltinio triukšmui.

  10. tarpinis stiprintuvas yra tarp gamyklinio stiprintuvo ir kito stiprintuvo (pioneer). ( islupau is gamyklinio lineikas, taciau per silpnas signalas, + sodina signal is vis jei ka nors pajungi kas vartoja nors kiek, taigi gaminau priesstiprintuvi. )
    susilitavau sita shema tik iejimo kondikus kitus idejau neelektroloitus. http://sound.westhost.com/p32_fig1.gif

    sito stiprintuvelio zeme ir minusa viska i minusa, nu su krona groja puikiai 🙂 bet jei masinos maitinimas – kaip rasiau zyzia is karto.

    bandysiu rytoj pajungti. kondiku tokiu dideliu neturiu bet ziuresiu ar is vis yra efektas.
    tai jei pastacius ant iejimo ir isejimo tokius … nes nu viskas gaunasi i korpusa – minusa sujungta butu. tiek gamyklinis, tiek tarpinis, tiek pionierius.

  11. C8- dėti didesnį, prie 12V įdėti droselį (arba vietoje R3) ir dar vieną kondiką. 4700uFx25V ar iš bėdos 16V. Viską į metalinę (ekranuotą) dėžutę. Plokštės išvedžiojimas turi įtakos. Šiaip nepabandęs schemos labai patarti negaliu. O C102 ir C202 kokie?
    Ir dar, gal padarei kur nors klaidelę?

  12. C102 ir C202 kaip schemoje, elektrolitai. as tik c101 ir c201 pakeiciau i neelektrolitus ir garsas lyg geresnis. nes bandziau ir su tokiu ir tokiu.
    ok pabandysiu droseli.
    gal tiesiog kad neardyti shemos padarysiu ant maitinimo fiskes shemute :
    Droselis nuosekliai, tada 4700uFx25V lygegreciai maitnimui,
    + vakar issilupau is maitiako kompo ta trafuka kaip paveiksleyje, tai per viena puse praleisti + per kita – reikia ? dar maitiake radau kondiku nemazu, tai reiksp azeti jei geri – panaudosiu pazaidimui.

    na klaidos gal nepadariau. nes su krona veikia. kitiap neveiktu. nes maitinimas cia gi paprastai pasijungia. tik 2 iejimai maitinimui.
    babandysiu – parasysiu, tada postus bus galima pratrinti 🙂

  13. na va isidejau tiesiog filtra nuo kompo maitblokio ir 99% ok. na liko vos vos dar garsas “tk tk tk” periodiskai tris kartus, kazka ar pingina masina ar kas 🙂 bet cia beliko 2% tarkim buvosio garso ir vos girdisi. taigi norit puikaus rezultato pradziai reikai viska sudeti i ekranuota dezute normaliai o tada dar ziureti ka tobulinti 🙂
    filtriuko nuotraukos : (nieko nedariau tiesiog paemiau is kompo maitinimo bloko)
    http://www.patariu.lt/failai/galas.jpg
    http://www.patariu.lt/failai/priekis.jpg
    per viena puse + paleidau per kita -.

    pabandzius ideti dar nuosekliai droseli toroidini (kazkoki didesni namie turejau) tai tik blogeja viskas. taigi dar kompo maitblokyje dar yra maciau toks trafukas, reiks pasinagrineti kaipo jis buvo kompo maitinime pajungtas ir pabandyti ji dar pajungti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *