LCD modulio testas

Gavau keletą paklausimų apie LCD modulio pajungimą prie kompiuterio printerio porto. Gal žmonės nemoka naudotis interneto paieška ar šiaip neįvaldė kalbų… Taigi supaprastintos instrukcijos kaip greitai pajungti LCD prie kompo ir mikliai sukonfiguruoti WinAmp’o pluginą, kad jis kažką rodytų ant ekrano.

Schema labai paprasta. Dėmesio! Kai kurie senesni arba nestandartiniai, “žieminiai”, moduliai reikalauja papildomo įtampos šaltinio prijungto prie Vee kontakto (kontrastas). Tačiau didžioji dalis skystų kristalų moduliu veikia nuo standartinės įtampos ir kad išbandyti modulį užtenka Vee kontaktą pajungti prie žemės. Daugelis moduliu turi “self-test”, testavimo, režimą. Užtenka pajungti maitinimą ir kontrastą ir viena eilė simbolių pasidaro juodi, o kita eilė nesimato.

Pati schema. Tas kintamas rezistorius būtent ir reguliuoja kokia įtampas bus ant Vee kontakto. Pas standartinius modulius užtenka tą koja sujungi su žeme arba panaudoti kintamą rezistorių tarp +5V ir žemės.

Skaityti toliau…

LCD

Čia senas SHARP firmos moduliukas su HD44780A00 mikroschema.

LCD

O čia jau naujesnis moduliukas, ROHM gamybos su SEC 701 / KS0070B kontroleriu.

LCD

O čia jau monstras. Tai LCM-544E modulis. Tikriausiai SANYO gamyos. Tai tiesiog du standariniai moduliai viename korpuse. Turint kantrybės galima atburti kur kokia koja. O jei neturite kantrybės, galite pasinaudoti mano kūryba. 🙂

LCD LCM-544E

Jis rodo 4 eilutes po 40 simbolių. Štai kontaktų lentutė:

Standard 14 or 16* pin
HD44780

LPT pin

LCD Pin Name

LCM-544E

1

18-25

GND

15, 16

2

Vcc

14

3

Vee (-5…+15V)**

13 (~-2V)

4

16

RS

11

5

14

R/W

12

6

1

E0

9***

7

2

D0

7

8

3

D1

8

9

4

D2

5

10

5

D3

6

11

6

D4

3

12

7

D5

4

13

8

D6

1

14

9

D7

2

 

17

E1

10***

15

 

BACKL+

 

16

 

BACKL-

 

*-kartais 15 ir 16 kojos buna priekyje, prie 1 kojos.
** – kontrastas: standartinis kambarinis 0-5V, buna kuriem reikia neigiamos, buna tokių kur reikalinga aukštesnė įtampa.
***- du kontroleriai viename LCD. Su E kontaktu pasirenkamas kontroleris. Kuris viršutinis, kuris apatinis reikia nustatyti eksperimentiškai.

O dabar truputis apie WinAmp. Nusikraukite internete WinAmp LCD pluginą. Kadangi dabar visi naudoją WindowsXP operacinę sistema, tai dar reikia nusikrauti port95nt.exe draiverius windozei. O poto reikia eiti į konfiguracija ir nusistatyti kažką panašaus.

LCD

Tiesa pasakius nors parašyta Win9x, bet veikia ir ant XP…

Čia matosi kiek detalesnė konfiguracija. Prašom atkreipti dėmesį kad čia konfiguracija tam pačiam didžiausiam LCD moduliui.
LCD

10 replies on “LCD modulio testas”

  1. Čia atrodo dot matrix tipo(rodo visokius piešinėlius ir panašiai visam ekrane). 😕

  2. Pastarasis turi atmintį ir adresuojamas kaip atmintis ar panašiai, taviškis nieko neturi, į jį dinamiškai reikia pumpuoti duomenis. To beveik nespėja joks pigus MCU, tokiam LCD reikia LCD kontrolerio. Todėl tokius LCD galima išmesti 🙁
    Greičiausiai tavo LCD pumpuojama po 4 taškus vienu metu, tikriausiai naudojami 2 sinchrosignalai ir galbūt LCD maitinimo invertavimas (kad DC erozija neveiktu), gal dar yra koks pašvietimas?
    Normalus grafinis LCD turi turėti RAM čipą ant korpuso. Jei to nerasta- šlamštas. Nebent kartu turi ir LCD kontrolerį (dažniausiai EPSON firmos).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *