Stabilizatorius maketinei plokštei

Labai dažnai, bandant visokias schemas maketinėje plokštėje prisireikia stabilizuoto maitinimo šaltinio. Paprastai nieko negalvodamas ten dedu 780x serijos mikroschemą ir viskas. Bet per paskutinius eksperimentus, man pritruko tiek galios, tiek vietos ant maketinės plokštės (breadboard). Ir dar man prireikė neigiamos įtampos šaltinio.
Paprastai, aš naudoju standartinius sieninius transformatoriukus nuo įvairiausiu switchų ar kitų įrenginių. Bet kai prireikė dvipoliarinio maitinimo, tai jau reikia naudoti du transformatoriukus. Ir dar tie laidai visur besimaišantys… Ir dar aišku bėda su reguliatoriaus temperatūra- pas transformatoriukus įtampa nuo 7 iki 20V. O aš savo schemose naudoju 3.3 … 5V, 12V. O kai prireikė aukštesnės neigiamos įtampos, tai neradau tokio transformatoriuko.

Ir kai neišlaikė nervai, gimė va šitas įrenginys:

impulsinis stabilizatorius

Tai joks ne stebūklas, o dvigubas impulsinis stabilizatorius ant LT1076 mikroschemų. Mikroschemas ir droselius išlupau iš kažkokio seno aparato. Schema pagal mikroschemos aprašymą. Viena LT1076 veikia kaip standartinis įtampos stabilizatorius, o kita- impulsinis invertorius. Jis iš teigiamos įtampos gamina neigiamą stabilizuotą itampą. Abiejų reguliatorių išėjimas reguliuojamas su kintamais rezistoriais. Teigiama įtampa kinta nuo Vin iki 0V. Neigiama nuo 0 iki -25V (tiek pavyko pakelti su standartiniu 7.5V 1A transformatoriuku nuo ruterio).

skaityti daugiau…

teigiamas

L1 -46uH (mano turimas 100uH netilpo į plokštę), R3- 3K. C1 ir C3 betkokie. R1 ir R2 kintamas rezisotorius, 10K.

neigiamas

L1 – 22uH, R1 ir R2 ~20K ir 40K. R3 ir R4- kintamas rezistorius, 10K.

Norintiems pasidaryti savo: Eagle schema ir plokštės PCB.

Spausdintinė plokštė (PCB) pritaikyta mano turimai maketinei plokštei- kontaktinės adatėlės sulenda į maketinės plokštės “power” grandines. Visos detalės standartinės- per skylutę. Išskyrus diodus- jie SMD. Dar kai litavau, pora mažiukų kondensatorių pakeičiau į SMD formatą, nes su kojytėm man netilpo.

Tiesa, reikėtų kokio nors radiatoriaus, jei bus didesnės apkrovos. Ir dar, neigiamo šaltinio tvirtinimas turi būti izoliuotas nuo bendro laido, nes bus trumpas jungimas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *