Švaros mėnuo

Pastebėjau, kad pas mane per daug susikaupė elektronikos. Tiesiog pastebiu pas save liguistą potraukį kaupti elektronikos draskulas. Gal tai “sunkios vaikystės”, “elektronikos bado” pasekmės, bet nusprendžiau kiek galima daugiau apmažinti sukaupto šlamšto kiekį.

Šiukšlės paprastai kaupiasi taip- randama kokia nors spausdinta plokštė su reikiama mažyte detalyte. Tai imama visa plokštė. Kažkada bandžiau išsilituoti reikiama detalę, bet paprastai kol detalė atkeliauja iki tikslo, ji arba pametama arba jos kojytės nepataisomai susitraumuoja. Dabar jau stengiaus iškarto išsikirpti detalę su gabalu PCB.
Išlitavus reikiamą detalytę, nepakyla ranka iškarto išmesti visą plokštę- juk kiek dar ten guli panaudojamu detalyčių. Va nuotrauka su šiukšlių dėže.

Siuksles

Va ten, dešinėje, matosi žalia PCB su stamboka juoda BGA mikroschema, šalia du juodi gamepado manipuliatoriai. Pamatėt? Plokštė buvo pakelta dėl vienos detalės- FM75 termo daviklio. Tačiau, namie išlupus daviklį, akutės pamatė dar kelis reikalingus dalykėlius kurie vėliau buvo išpjauti: 1.8V ir 3.3V stabilizatoriai kurių jau prireikė mano vienai schemutei su FPGA čipu. Į šiukšlyna nukeliavo didelis ir matyt specializuotas LG procesorius, 28LV320AT flašikas, paprasta logika, LV logikos keitikliai, šviesos diodai, 100MHz osciliatorius ir daugybė SMD smulkmės.

Va didesnė šiukšlių dėžės nuotrauka.

Čia jau geriau matosi kas išsimetė: Logitech web kamera (morališkai pasenusi, per prasta raiška ir per lėta), DVD grotuvo VFD indikatorius su kontroline mikroschema valdoma 2 laidais, TI DSP čipų blokas, keletas gamepadų (išėmiau RC modulius), CB racija su sulūžusia indikacija ir valdymu, kompo motina su išluptais beveik visais SMD elementais (tiesiog geras detalių šaltinis), kiek giliau guli IBM notebukas (labai senas, juodai/baltas ekranas)- iš jo labai mažai reikalingu detaliu teišsilupo. Kelios kompiuterinės optinės pelės- ieškojau su specifiniu optiniu moduliu, viena bevielė pelė (beveik visos detalės išlupinėtos), keliolika motoriukų- vibratorių (iš gamepadų), kažkokios neiškios PCB, seni DIMMai ir SIMM… O pačiam dugne guli HP 5300 skaneris su pasėdusia lempute. Buvo pakeistas į sekmingai surastą HP6300 skanerį su visai šviežia lempa. Su skaneriais čia buvo ištisa epopėja- šis yra ketvirtas HP skaneris kuri jungiu prie savo kompo. Ilgiausiai tarnavo 5P (nes ji pirkom parduotuvėje), o visi kiti naudoti.

Visą šitą šlamštą radom kambaryje. O kas garaže….

Net širdį skauda išmetant. Bet reikia 🙂

Pagal planą reikia surinkti dar kelias tokias dėžes. Bet tai bus lengva, nes yra tokių prietaisų kurie užima daug vietos. Bet tai jau garaže.

8 replies on “Švaros mėnuo”

  1. Ne viskas “iš ten” kur už dyka. CB racija bandžiau suremontuoti vienam dėdžiui, bet paaiškėjo, kad per daug darbo. Taip ir liko. Notebukas gulėjo kokius 10 metų. (Ten kogero 386) Dirbom su juo. Kai pirkom sumokėjom jo-ma-jo kiek pinigų. Net baisu prisiminti. Skaneris- palikimas iš senos darbovietės. Supjoviau aš visai, bet vis buvo gaila išmesti. Neseniai išmečiau Mac kompą su monitorium- kaip pamenu 300LT mokėjau už jį. Pirkau iš kontoros kur prie sinagogos turėjo parduotuvėlę… Ypač tokius kur mokėjau pinigus gaila išmesti. O kaip gaila išmesti savo kūrybos daikčiukus. Garaže guli ir pora maitinimo šaltinių, garso stipriakas su KT805 tranzais ir net MIDI klavietūra. Nekalbant apie Santaka ir Orion 128 kompiuteriukus.

  2. Jei sugalvosit mesti MIDI klava lauk,tai brukstelkite man i maila.Priglausciau ja ir kitus senus kompus,zinoma skolingas neliksiu 🙂

  3. Ar iš balos toks naivumas? Atrodo, kad dabar pas visus kaip minimum 8G atminties moduliai sudėti… senu, po 1G 🙂 Seni DDR1 tokio dydžio moduliai dar brangesni nei naujesni DDR2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *