Nixie laikrodis

Prisireikė čia mums Nixie laikrodžio. Nixie tai kapitalistiškas indikatorinių dujų išlydžio lempų pavadinimas. Šiaip prikaupiau aš gana daug tokių lempučių, bet savo konstrucijai panaudojau neperdidžiausias ИН-12A arba ИН-12Б lemputes. Jos jungiasi į kištukus, todėl galima lemputes pakaitalioti…

Nixie clock

Ir panaudoti kiek retesnes ИН-15 serijos lemputes. Tada gaunam kiek užkoduotą laikrodį:

Nixie clock

Šiam laikrodžiui panaudotas rinkinukas iš interneto ir komercinė programinė įranga. Šiaip rinkinukas labai brangus. Už tuos pinigus gaunam kokybišką dvisluoksnę spausdintą plokštę (PCB) ir jau užprogramuotą PIC16F876 mikroprocesorių.

Softas turi savo prigulnybių. Viena iš jų- fading digits efektas. Kai skaičiukai vietoj to, kad paprasčiausiai persijungtu, pradžiai vienas prigęsta, o kitas paryškėja.

Laikrodis maitinamas nuo žemos įtampos. Jam reikia kintamos srovės, 9…15V šaltinio. Aš panaudojau adapteriuką nuo seno išorinio modemo. Schemoje esantis keitiklis užkelia įtampą iki 170… 180V. Bet kadangi šaltinis nėra galingas, tai pats laikrodis tik švelniai purto, jei pačiupini ne už reikiamos vietos. Beja, šis įtampos užkeliklis jau yra aprašytas mano puslapiuose.

Schema: komercinis Nixie laikrodis.

6 replies on “Nixie laikrodis”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *