Mįslės numeris 2 atsakymas: Damasko plienas

Kiek apdirbau pirkinį- šlifavau, galandau, poliravau, ėsdinau. Gavosi šioks toks rezultatas. Deja, pasiekti pilno grožio nepavyko. Gal ir ruošinys buvo kiek per prastas ir šiaip, šaltkalvis iš manęs gaunasi nekoks… 🙂

Tai paprasčiausiais “virtuvinis peilis” (taip buvo parašyta) iš taip vadinamo Damasko plieno. Aišku čia ne senovinis Damasko plienas, nes jo technologija nebuvo niekur užrašyta. O čia šiaip, plieno apdirbimo rekonstrukcija kuri irgi vadinama Damasko plienu. Bent jau išoriškai ir dar kai kuriais parametrais šitas plienas prilygsta senoviniam variantui. Va jums peiliuko nuotrauka:

Damasko plienas

Tie raštai tai ne kokia graviruotė- tai plieno sluoksniai. Kalant tokį plieną metalas išploninamas, perlenkiamas ir sulydomas. Taip daroma kol gaunasi apie 400 sluoksnių (Taip bent rašo literatūra. Nors čia kaipgi binarinis skaičiavimas- 2,4,8,16,32,64,128,256,512 perlenkiant per pusę). Tai gaunasi toks raštuotas plienas. Tiesa, kad gautusi šios specifinės bangelės, naudojamas papildomas kalimas. Beja šis plienas visur buvo naudojamas kalant šaltuosius ginklus- nuo Japoniškų katanų iki Lietuviškų kalavijų (kalam vijam). Damasko plienas išsiskiria tuo, kad naudojant cheminius reagentus išryškinami sluoksniai. Kai galandau aštriąją dalį, visi raštai paprasčiausiai išnyko. Vėliau panaudojau chemiją ir raštai vėl atsirado.

Damasko plienas

Čia priartintas vaizdelis prie pjaunančios dalies, matosi kad sluoksneliai eina iki pat centro.

Dar Damasko plienas išsiskiria, kad tos bangelės daromos specialiai- tai kaip ir dekoratyvinis elementas. Pas klasikines katanas tie raštai nėra taip banguoti.

Peilio dalis prieš ėsdinima:
pries esdinima.

Kairėje esanti dalis buvo išėsdinta jau Indijoje. Dešinėje pusėje visi ornamentai nusidrožė galandinimo metu. (Peiliai parduodami nepagaląsti).

Dabar reikia prikonstruoti rankeną (kriaunas). Problema ta, kad kotelis yra gana plonas ir trumpas. Nesigauna pritvirtinti dvipuses kriaunas ir užkniedyti. Reikia daryti apvalias kriaunas ir klijuoti (kaip sviestiniam peiliui).

12 replies on “Mįslės numeris 2 atsakymas: Damasko plienas”

  1. O taii… neiseitu prie tokio prikepink antro metalo gabala, ir pasidaryti normalu? Bo apvalus nelabai graziai atrodys 🙂

  2. Lygtai labai linkęs koroduot (taip sakyt rūdyti) damasko plieno. Šlapio nepaliksi, reikės šluostyt.

  3. jei po slifavimo dar nupoliruotum asmeni tai rastai vel atsirastu 🙂

    2^400 = labai daug sluoksniu 🙂 paprastai perlenkia kelis kartus ir uztenka tokiem grubiem rastam.
    katanom lenkia nuo 2 kartu(kinai) iki kokiu 10-20, po to jau sluoksniai labai ploni gaunas. ir siaip ta darydavo metalui isgrynint, nes tamahagane is kurio darydavo(ir dabar tebedaro) yra nehomogeninis… 🙂

    ps. o buvo zoninis grudinimas? ar tik bendras ?

  4. Jo, ne 400 kartų, o 400 sluoksnių. Čia mano redakcinė klaida. Čia aišku ne apie šitą, konkretų egzempliorį kalbama. Čia apie tikrą damasko plieną.

    Šie grubus raštai padaryti kažkaip kitaip- čia matyt ruošinys kažkaip įkalamas, kad sluoksniai susigarbiniuotu. Jei nepatiingėsiu, pabandysiu paskaičiuoti kiek realiai sluoksnių yra.

    Jokio zoninio grūdinimo čia nėra- čia gi piguva. Labai gaila, kad pardavėjas dingo iš eBay. Pas ji buvo labai didelis pasirinkimas ir kainos buvo labai mažos. Pas kitus pardavėjus kainos 3x …10x didesnės.

    O dėl rudijimo- visi “tikri” peiliai rudija 🙂 Tik šiuolaikiniai iš nerudijančio plieno nerudija.

  5. siaip tikru peiliu nebuna:] kiekvienai uzduociai reikia skirtingo peilio is skirtingo metalo(tiksliau medziagos).

    o siaip tai jie bangeles daro labai paprastai: perlenkta kelis kartus gelezte lygiais intervalais ikala arba ipjauna su bulgarke, tada suploja ir vel lenkia. dar gali but traukimas per skirtingu formu skyles…
    tokiu budu gaunamos ivairios formos rastai…

    O rankena pasidaryt nera sudetinga, ir nebutina kniedyt. iklijuotos rankenos visai neblogai laikosi, juk azuolo peiliu nekaposi 🙂 o ir siaip tokiai geleztei vieta tik lentynoj 🙂 rastas nusitrina..
    beje, koks jo hrc ? pardavejas turejo nurodyt… arba bent jau carbon contenta sluoksniuose arba bent plieno kilme…

  6. Nu skutimas priklausytu jei aš jį užgalasčiau smailu kampu, bet tada geležtė būtų per plona. O pardavėjas tikrai nieko nenurodo- čia paprastas metalo laužas 🙂

  7. savelį kazkaip pastaruoju metu patrauke ant saltu ginklu 😀 peiliai , medicininiai kankinimo itaisai 🙂 gal ant ko tai danti griezi, a ? ^^

  8. puikaus plieno peilis, tik reikia saugoti nuo rūdijimo. išrūdija, beje, irgi gražiais raštais.
    Rankeną uždėti tokiam kaip tik patogiausia. Darai kokią nori rankeną, palieki arba pragręži skylutę ir įklijuoji kotą arba įlydai, jei rankena plastmasinė, taip daug geriau, nei kniedyta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *