Buitinė spektrografija

Besiblaškydamas internete, radau keletą straipsnių apie spektroskopiją su CD diskais. Veikimo principas labai paprastas- į kartoninę dėžutę kampu įsmeigiamas kompaktinis diskas, kitame šone padaromas plyšiukas šviesai, o per dėžutės galą žiurima ar daromos nuotraukos. Spektrai nėra labai tobuli, bet kaip iliustracijos tinkamos. Štai kelios nuotraukos pažymėtos raidėmis A, B, C ir D.
Spektrogramos
Spektrogramos

Pabandykit atspėti, kokių šviesos šaltinių šios vaivorykštės. O dabar spauskite kad pamatyti atsakymą:

Atsakymai:
A- tai kaitrinės lemputės spektras. Įkaitę metalai spinduliuoja ištisinį spektrą. Jei ir yra kokie susilpnėjimai, jie tokioje primityvioje nuotraukoje nematomi.
B- taupiosios lemputės spektras. Matosi, kad yra daug juodų juostų. Šią šviesą gimdo liuminiforas ant kolbos/vamzdelio paviršiaus.
C- balto LEDo spektras. 1W šviesos diodas. Matosi, kaip prasimuša bazinis mėlynas diodas ir antrinis spinduliavimas kiek atitrūkęs. Ir beveik nėra geltonos spalvos.
D- RGB Ledas. Tai trys diodai sumontuoti viename korpuse. Paleidau per 220 omų rezistorius, tai nėra padarytas “white balance”. Spektrogramoje puikiausiai matosi, kad ši šviesa susideda iš trijų spalvų. Norš nufotografavus diodą tą pastebėti kiek sunkiau.

Spektrogramos

13 replies on “Buitinė spektrografija”

  1. kazkur dar skaiciau kad pagal atspindeta lazerio sviesa nuo CD, galima spresti ar jis original ar padielka 😉

  2. Bandžiau ir aš tokiu būdu daryti, tai rezultatas kaip ir čia ne koks gavosi, geriau daryti truputi paprastesniu būdu o ir gaunasi geriau:
    Paimi kad ir nuo popierinių rankšluosčių likusį popierinį vamzdį, iš vieno galo užklijuoji kartoną su tarkim 2mm pločio 2cm ilgio skyle, toje vietoje suglaudi nuo senoviško skutimosi peiliuko ašmenis kad liktų ganėtinai plonas ir tolygus tarpelis (~0,2mm), kitam gale pridedi iškirptą skaidrų DVD (galima ir CD), pridėti reikia taip kad DVD takeliai būtų lygiagrečiai tarpeliui. Skaidrius DCD/CD galima pasidaryti nugremžus mažą gabaliuką blizgučio, likęs vėliau labai lengvai su permatoma lipnia juostele nusilupa, tik geriau neliesti atsidengusio ploto pirštais nes vaizdo kokybė suprastės. Su DVD gaunasi platesnis/didesnis spektras nei su CD, tačiau su CD gaunasi ryškesnis. Su tokiu reikia žiūrėti šiek tiek žemyn. O jei šviesos šaltinis pakankamai mažas, tai galima žiūrėti tiesiog per skaidrų DVD/CD, pvz. naktį galima matyti kas naudoja taupias lemputes, kas kaitrines, matosi skirtingų tipų gatvių žibintų lempos, skaidrų CD ar DVD uždėjus ant fotoaparato su dideliu išlaikymu galima fotografuoti žvaigždžių spektrus.

  3. Pagal Eigio pasiūlyma pabandžiau padaryti. Rezultatai gal kiek geresni. Panaudojau susenusi įrašoma CD. Šiame CD dar niekas nebuvo įrašyta, tai “grioveliai” dar “nesugadinti” informacija 🙂

    Kiaurasis spektras

    Fotikas deja neparodo geltonos spalvos variacijų naudojant kaitrinę lemputę. “Plika” akim žiūrint vaizdelis kiek gražesnis. Papildomai padariau LCD monitoriaus ir CRT teliko “spektrogramas”. Pas LCD aiškiai matosi šviesos šaltinio kilmė- liuminiscencinė lempa. CRT teliko vaizdelis grynesnis. Tie taškiukai-brūkšniukai tai tikriausiai CRT ekrano šviečiantys taškeliai (gana arti prikišau prie ekrano).
    Pas baltus diodus ryškiai matosi mėlynasis atitrūkimas. Perkuičiau savo šiukšlyną, bet neradau OLEDo. Visus nereikalingus ekraniukus iš mobilkų išmečiau… Todėl nepavyko nufotkinti…

  4. Nežinau, ar susikonstruosiu pats ką nors panašaus, bet tokie dalykai man “veža”. Dar halogeną būtų smalsu pamatyti.

  5. Nu šiaip, halogenas ir yra kaitrinė lemputė. Va norėtusi nufotkinti ДРЛ, natrio ir automobilio “xenoną”…
    O štai mėnulį nufotografuoti nepavyko. Nepavyko net padoriai įžiūrėti.

  6. Pagalvojau pagalvojau ir nusprendžiau susimestruoti ir aš 🙂 Gal gali tą “aparatą” nufotografuoti, nes pagal aprašymą galiu išsivaizduoti, bet būtų lengviau.

  7. Įdėjau keletą nuotraukų kaip atrodo fotografuojant tiesiog prie fotiko pridėjus skaidrų CD (deje su DVD prastai gaunasi, nes be to kad padidina tai dar ir spektras pasidaro labai aukštai ir nesimato šaltinio ir spektro)
    Nuotraukos puslapyje http://eigio.user.lt/spectroscope.html :

    Su pačiu DVD spektroskopu nuotraukas daryti gana sudėtinga, nes fotoaparato išlaikymas gana didelis ir dėl rankų virpėjimo nuotraukos gaunasi neryškios, kaip jau minėjo daug daug daug detalesnės spektrogramos atrodo žiūrint per spektroskopą “plika” akimi ir iš toli. O čia taupiosios lemputės spektrograma:

  8. kad menuli paziuret reiktu per pilnati bent jau bandyt. o taip greit jau ir bus 😉
    zvakes spektrograma taipogi idomi turetu buti 🙂

  9. Nu kad kieme kažkas panašaus į pilnatį. Ir debesėlių nedaug…

    Dabar apie konstrukcija. Atspindžio versijos jau nebeturiu- kartoną sunaudojau kitai versijai. CD nulupau pagal rekomendacijas.

    konstrukcija. Spektrometras.

    konstrukcija. Spektrometras.

    konstrukcija. Spektrometras.

    konstrukcija. Spektrometras.

    konstrukcija. Spektrometras.

    konstrukcija. Spektrometras.

  10. Mėnulio spektro ir man nepavyko įžiūrėti, ne su muiline gal ir pavyktų nufotografuoti, bet jau reiktų sujungti pektroskopą su fotoaparatu kad nejudėtų ir su ilgu išlaikymu ant trikojo fotografuoti.
    Bandžiau dar venerą ar kažkokią kitą planetą fotografuoti tai su mano muiline vos matosi spektras, ką jau kalbėti apie detalų spektrą, o dariau tai su 4 sekunžių išlaikymu.

    O kas tingi meistrauti tai gaima ir su nuluptu CD naktį plika akim žiiūrėti.

  11. gal i menuli reiketu ziureti priekyje “vamzdzio” dar pritvirtinus padidinimo stikla??
    iseitu didesnis svieos srautas…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *