Balti LEDai ant 230V

Viskas prasidėjo nuo 5W balto diodo jungimo prie 230V tinklo. Tam tikslui buvo panaudotas kinietiškas korpusas ir balastas. Tačiau balastas nesuveikė- neužteko įtampos ant šio 5W diodo, nors balastas buvo skirtas 5W diodams. Tas diodas tai tikriausia du diodai sujungti nuosekliai tame pačiame korpuse, ar dar kažkokia kombinacija. Paprastai įtampos kritimas ant diodo apie 4V, tačiau ant šio diodo įtampa buvo apie 6V.

LED balast 230V

Balasto modulis kompaktiškas, tačiau, kas keista- korektiškai pagamintas. Kiti balastai kur mačiau, tai maksimaliai supaprastintos schemos ant diskretinių tranzų. Čia sumontuotos dvi mikroschemos ir vienas optotranzistorius.

LED balast 230V

Mikroschema tai Fairchild FSDH321, “Green Mode Fairchild Power Swithch (FPS)”- iki 11W galios impulsinis maitblokis. Darbui su 5W LED pats tas. Kita mikroschema tai paslaptis- manau kažkoks ST semiconductors TSM103 analogas. Joje yra du operaciniai stiprintuvai, vienas iš jų pajungtas prie įtampos etalono. Pasinagrinėjus schema ir kitus pavyzdžius, nustačiau, kad max įtampą riboja dviejų rezistorių daliklis (R4 ir R10). Originalioje schemoje R4 buvo 3.3K, pakeitus į 4.7K įtampa pakilo iki ~6V. Srovės reguliavimas nepakito. Tai aišku bėda, nes reikia 5W energijos- pakėlus įtampą, srovė turėjo buti kiek sumažinta. Tačiau diodas išlaikė (kol kas) šį kankinimą. Tačiau po kiek laiko “lemputė” labai įkaito. Todėl išsukau iš liustros ir perdarysiu srovės ribotuvą R13.

LED balast 230V

Supaprastinta LED balasto schema:

LED balast 230V

Išlyginta tinklo įtampa patenka į FPS mikroschemą ir per bootstrap paleidžia generavimą. Pradėjus tekėti srovei per antrinę trafo apviją, pradeda veikti feedback grandinė. Ji susideda ne iš vieno (kaip paprastam maitblokyje), o iš dviejų komparatorių: vienas matuoja įšėjimo įtampą, kitas- srovę.

11 replies on “Balti LEDai ant 230V”

  1. R13 rezistorius šioje plokštėje buvo padarytas iš dviejų R270 rezistorių. Vieną rezistorių pašalinau- šuntas liko tik 0.27 omo ir srovė per diodą nukrito iki 0.8A. Įtampa ant diodo apie ~6.4V. Vadinasi ant diodo apie 5W- kaip tik tiek kiek reikia. Ir korpusas pradėjo mažiau kaisti. O šviesos pokyčio pernelyg ir nepastebėjau.

  2. Turiu idomu klausimuka truputi ne i tema.. ;] kaip man pasitikrinti star tipo diodus ar jis tikrai 5W ? nes is lemonos tarpininku pirkau ji tai kazkaip man neramu nes jis sviecia lyginai kaip 1W ar nebus susukciave jie ? ;/ na skirtumas tas kad nuo saltinio pajungus per ampermetra 3,57 V rodo 1W = 0.33 A o 5W rodo 0,22 W ;/

  3. Niekaip nepatikrinsi kokia vardinė galia. Paduota galią galima pasitikrinti pamatavus įtampą ir srovę. Tačiau nustatyti kokia gamintojo deklaruota galia neįmanoma buitinėm priemonėm neatlikus destruktyvinių bandymų. Paimi 5W diodą, užmaitini jį 5W, teisingai aušini ir žiūri, ar jis nebando suirti ir ar jo generuojama šviesa nedegraduoja. Čia todėl taip, nes ir 1W duodas kažkiek laiko švies ant 5W, tik jo darbo laikas bus labai trumpas.

    Nors kažką supainiojai apie W,A ir V savo klausime, bet gal tavo 5W diodas visdėlto yra iš dealextreme, ir jo įtampos kritimas nėra 3.57V o arčiau 6V. Mano aprašytas 5W diodas dirba prie 6.4V ir 0.8A =5.12W.
    Radiatoriaus karštis po ilgesnio naudojimo kiek didesnis nei 3W diodų.

  4. Na viskas ok nes paciu diodu nesupainiojai vienas reflektoriui t.y. 1W o kitas tik nupirktas tai nespejau kur dar idet tad, o del 6 ar 4 V tai pagal lemonos tinklalapi raso jog 4 v bet gal reiktu pabandyt uzkelt iki 6v ?

  5. Be teisingo srovės-įtampos šaltinio galima labai greitai tą diodą sudeginti.
    Mano 5W diodas prie ~7W pradėjo tirpdyti plastikinį reflektorių bet vistiek švietė. Tik nežinau kiek valandų jis tokiam režime bepadirbtu.

  6. na o kur cia pateiket balasto schema galima sito viso suzinot pilunites schemas ? ;] su balastu ir kita schema ? ;]

  7. perziurejau schemas pateiktas dalis t.y. ju sarasus ar dar mikroprocesoriu programavime ir juo se zalias ir ju vengiu ten sutikau panasiu komponentu i mikro procesorius isvaizda tikiuosi ten ne jie ? 😀 na turiu oemni ar tarp tu schemos komponentu nera mikroprocesoriu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *