Yesico ATX PSU

Seniai jau rašiau vandalizavimo skyriuje. Šiandien palukštensim ir pakritikuosim prabangų ATX maitblokį iš firmelės Yesico (http://www.yesico.de). Tai rodos 500W galingumo maitblokis be ventiliatoriaus (FL-550ATX). Čia iškarto pasakau, kad tai biški melagystė- montuojant maitblokį reikia įmontuoti atsarginį “avarinį” ventiliatorių ir kai tik maitblokis perkaista (ten yra temperatūros nustatymo rankenėlė), iškarto įsijungia “siurblys” ir viska perpučia.
Maitblokio išorė labai solidi- aliuminis korpusas, gera darbo kokybė. Maitblokis sunkokas.

Yesico ATX PSU

Tačiau čia “vandalizavimo” puslapiai, todėl “jamam” maitblokį už ragų ir išardom…
Spauskit ant nuorodos, kad pamatyti daugiau teksto, nuotraukų ir kritikos:

Yesico ATX PSU

Maitinimo šaltinis surinktas pagal klasikinę schema: half bridge, kondensatorinis įtampos daliklis. Visas skirtumas nuo įprasto maitblokio, kad naudojami labai dideli aliumininiai radiatoriai ir šiluma teisingai nuvedama į korpusą.

Yesico ATX PSU

O čia jau “polnyj pipec”. Už tokią sumą (Rodos Lietuvoje buvo pardavinėjamas už 719Lt. Anglijoje- £145.82 inc. VAT) jau Power Factor korektorių buvo galima padaryti ir aktyvų. Nors ir ant PCB numatyta vieta aktyviam PFC korektoriui, PFC problema (manau tik tam kad būtų galima pardavinėti EU, o ne dėl PFC) išspresta kai visuose pigiuose ATX maitblokiuose- pasyviai, su droseliu.

Yesico ATX PSU

Šiaip visi žinom, kad impulsiniai maitblokiai veikia ant aukšto dažnio. Aukštam dažniui labai svarbus momentas yra trumpi laidininkai tarp buferinių kondikų, raktų ir transformatoriaus. Čia, dėl konstrukcijos įpatybių, visi tranzai ir diodai sujungti su plokšte gana ilgais laidais.

Yesico ATX PSU

Čia diodų blokas 12V ir dar kažkuriai įtampai. Nors čia nepagailėta ir ant 12V grandinės stovi net trys diodų poros. (Viso 9 diodai ant 12V grandinės).

Yesico ATX PSU

Paranoja pasiekė ir Yesico firmą: firmos protai nusprendė, kad raktiniai tranzai tai didžiausia firmos paslaptis. Todėl tranzų markė nuskusta.

Yesico ATX PSU

Ilgų laidų sindromas liečia ir išėjimo filtro kondensatorius. Kondensatoriai vieni Sanyo gamybos, kiti nežinomi. Kaip matosi iš fotkės, kondensatoriai kabos ant gana ilgų laidų. 12V grandinėje panaudoti 4700uF kondensatoriai, kurie yra ganėtinai stori.

Kadangi į mano rankeles papuola tik pagadinti prietaisai, tai šis prabangus maitblokis “truputi” neveikia. Panagrinėkim gedimus:

Yesico ATX PSU

Tai klasikinis budinčio maitinimo šaltinio gedimas- po lygintuvo ten stovi C-L-C filtras. Pirmas kondikas 1000uF x 10V, antras 1500uF x 10V (Čia 5V grandinė). Čia ESR varža labai labai didelė. Nieko nuostabaus- pirmiausia čia kondikai neaiškios firmos, o ir net išoriškai matosi, kad kondikai išsiputė. Šalia nėra šilumos šaltinio- kaitimas įvyko vien tik dėl VSB apkrovos.

Yesico ATX PSU

O kitas kondikas kurio ESR buvo begalinė, tai šis gražuoliukas. Jis susijes su “avarinio” ventiliatoriaus valdymu. Tačiau man čia iškilo kitoks klausimas. Kondikas- 3300uF ir 10V. Tačiau mano voltmetras ir trumpa ekskursija laideliais parodė, kad šitas “reguliatorius” pajungtas prie 12V grandinės. 12 ir 10 V kažkaip nesiderina.

Išvada: 700 lituokliu?! eikit kaku.

7 replies on “Yesico ATX PSU”

  1. Blemba uz tokias bapkes padarytas jis tikrai zeuriai zeuriai, jau tiek ‘klasikiniu’ klaidu pridaryta kad neduok dieve.

  2. Va čia tai tikras širpotrebas 😀 Draugui rekomendavau Zalman 500W maitblokį su heatpipe, dirba puikiai, o ir kainavo vos 300Lt, daug geresnis daiktas nei tas Yesico 😀

  3. Tai gal tuo paciu ir papasakoks kas tavo tam zalmane geriau padaryta is elektronines puses?

  4. Savo solid state serveriukui (be judanciu daliu), pirkau panasu yesico. Is skelbimu mokejau ~100lt. Dirba mazai apkrautas, jokiu blogybiu nepastebejau.. ardyt nesiruosiu 🙂

  5. Tigi koks skirtumas, kokia firma, svarbu imidžas. Va pasidarė “imidžą“ yesico ir gamina šyrpatriebą 🙂

  6. Vidus tai tikrai nuviliantis. Jeigu nukabint tuos radiatorius viduje ir nurėžt “kabančius” tranzus, tai nelabai ir beatskirsi nuo kokio pigaus Codegen 🙂

    O šiaip, kondikų problema tai čia turbūt visų maitblokių problema. Kiek susidūriau, tai bent jau iki 150 Lt ribos teko pačiam kondikus keist. O brangesnių kažkaip dar neteko sutikti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *