Indukcinis šildymas: nauja ritė

Po ritės gedimo, nedidelio bummm, dviejų mosfetų ir vieno stabilitrono pakeitimo perdariau ritę. Nutariau suvynioti ritę ant karkaso. Tačiau karkasas turi būti atsparus karsčiui ir permatomas radio bangom. Jau buvau bepradedąs galvoti apie vielinio rezistoriaus laužymą, tačiau savo lobyne radau kažkokio rusiško karinio siustuvo konturą suvyniota at balto keraminio vamzdžio. Gavosi va toks aparatas:

Induction heater

Variniai laidai pajuode dėl terminio apdorijimo. Apie metalo sąvybių pokyčius aš jau rašiau. Paprasčiausiai neįmanoma gražiai užvynioti gana storo varinio laido ant keraminio vamzdelio, kad vijos nesusiliestu. Schema dar patobulinau 30A saugikliu. Tuščiosios eigos darbinis dažnis 126kHz.
Aparatas “in action”:

Kaitinimo “auka” tas pats grąžtas. Tik dabar kiek silpnesnis apšvietimas ir raudonumas žymiai geriau matosi. Dėl IR spinduliuotės, metalo spalva atrodo kiek “sintetinė”- mano video kamera IR spindulius vaizduoja violetine spalva.

Beja prietaisas buvo panaudotas praktiniais tikslais (tai reta mano kūryboje)- reikėjo iškaitinti nulūžusi kotą iš gėlyno ravėjimo kauptuko-grėbliuko. Jo diametras kaip tik tiko į keraminį vamzdelį. Tačiau kauptukas kiek didesnis nei grąžtas- darbinė srovė pasidarė didesnė ir sudegė 30A tirpusis saugiklis. Teko panaudoti vielutę ir pabaigti ūkinius darbus.
Kauptukas-purentuvas sutaisytas ir turi naują kotą, o indukcinio šildymo aparatas sėkmingai numestas garaže. Ši schema kiek pabodo. Jei bus noro, reikės konstruoti ką nors stipresnio.

MagnetHot

12 replies on “Indukcinis šildymas: nauja ritė”

  1. Nu taip, iki raudonumo. Tikriausiai Kiuri taškas buvo pasiektas- plienui jis nėra labai didelis. Pagal interneto šaltinius ~800 C laipsnių.

  2. jo nieko įdomaus negręžtu ir tiek, būna kad ir nekaitintas nuo trinties tiesiog išsilydo
    va šitaip
    http://u.martynas.googlepages.com/20080507003.jpg 🙂

    o kokiu dažniu dirba šitas aparatas?

    ir grąžtą tai tikrai sugadinat, stipriai legiruoti plienai yra labai jautrūs, grūdinat aušinami alyvoje, jame jau tikriausiai yra mikro įtrūkimų, greičiausiai perkaitintas…

  3. Gal ir nėra labai teisingai užgrūdintas. Bet tikrai neperkaitintas- jis kaitintas iki Kiuri temperatūros.
    Kionigui: plieno terminis laidumas nėra didelis. Nėra ko lyginti su Al, Cu ar Ag.

  4. Geriausia grudinti nei vandeny merkiant, atrabotke buitiniu atveju zymiai geriau. Ne karta uzkaitinta grazta tekdavo ismesti nes nebeimdavo gelezies nei per plauko story 🙂

  5. Nepaminejau, kad galask negalandes prastesnius graztus jei jau perkaitini, suminksteja kaip sviestas.,.,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *