Radiatoriai mosfetams

Kai sudeginau jau keturius tranzus, nutariau kiek patobulinti tranzistorių aušinimą. Nes esamas radiatorius per 5 minutes įkaisdavo iki 75 laipsnių. O ir nutariau daugiau tranzų pakabinti. Todėl dvi dienas skiriau šaltkalvystei ir PCB darymui. Gavosi va toks grožis:

radiatoriai mosfetams

Briaunuotas radiatorius- tai du kompiuterio procesoriaus radiatoriai. Kiek apipjaustyti, bet pagrindinis plotas išliko. Čia iš kiek senesnių kompų, manau nuo senoviškų Celeronų iki 1GHz. Tranzai pritvirtinti prie storos aliumininės plokštelės- ji kokio centimetro storio. Panaudojau šią plokštelę todėl, kad tai “šrotas” iš kažkokio prietaiso ir joje yra gamykliškai padarytos skylutės su sriegiais kaip tik tokio dydžio tranzistoriams tvirtinti. O briaunoje yra skylutės plokštelei prisukti prie PCB plokštės. Visos plokštumos suteptos termolaidžiu tepalu. Dar noriu atkreipti, kad šie tranzai yra izoliuotame korpuse. Jei naudoti standartinius tranzistorius, reikėtu naudoti silikonines ar žėrutines tarpines. Viršuje plokštelės- skylutė ižeminimo laidui.
Dar ant spausdintos plokštės sumontuoti apsauginiai 15V zeneriai. Jie sujungti priešpriešai ir riboja užtūros (gate) įtampa iki maždaug 16V.
Taip pat sumontavau standartines 2.54mm (0.1″) jungtis draiveriams arba šiaip jumperiams (trumpikliams). Galios grandinės taip pat su jungtimis. Juoda detalė kairėje- labai galingas NTC termistorius. Kitoje pusėje (nuotraukoje nesimato)- 5 PTC termistoriai ir išėjimo jungtys.
Dalis PCB apsaugota termoatsparia izoliacine juostele, laku. Taip pat stovi vienas aukštos įtampos SMD kondensatorius.

Dabar tikiuosiu kiek stabiliau paleisti seniau aprašytą projektą… 🙂

8 replies on “Radiatoriai mosfetams”

  1. Sveiki,
    Jau galvojau puslapiukas numiro, bet pasirodo dar kažkas dirbama.
    Kažkodėl šis straipsnis neatsiranda mano Bookmark meniu. Gal ne man vienam, tad peržiūrėkite gal kažkas negerai su RSS feed’inimu.

  2. Labas,
    Jau senai, senai seku tavo projektukus. Labiausiai mane skaudina vandalizmo skyrelis. Nedėlto, kad man būtų gaila tų daiktų, bet dėl to, kad aš pats norėčiau juos išardyt, ištyrinėti. Ardau visikią techniką jau nuo 4m. Tėvas dirbo telikų ir visokių kitokių pričindalų taisykloje, tad kas mėn ar pusę gaudavau po kažkokią įdomybę. Deja, sukakus 7m. persikėlėm iš pajūrio į kitą miestą ir nebeturiu daug tiek ardyti. Su elektroniką jau nuo gimimo, o paskutinius 5m. jau labai intensyviai kuriu. Pasidaręs garso sistemėlę 2x80w RMS mosfetukais ir bosiukui 1×300 ir dviejų AV160 sutiltuotų modulių, kitokio šlamštelio, suku nešiojamos technikos biznį(šiaip taip verčiuosi visgi). Deja, geriausiu atveju gaunu tik kokią radiją ar teliką, bet ir tai retokai. Prašau tavęs, Levai, ne – maldauju, atskleisk paslaptį iš kur gauni tokios technikos, įdomios ir net kaikurios nematytos. Mano atsargos jau pradeda sekti. Paprastų dalių turiu, bet kažko geresnio – beveik nėr… 🙁

    P.S. Jei nenori skelbti viešai – parašyk i paštą:-)

    Didelis dėkui vistiek, kad ir ką nuspręsi

  3. Nu numaniau, kad utilizavimas,bet kad niekur dar neradau tokiu geriu. Kur butu vilniuje ar arti vilniaus kokia vieta, nes niekur negali tipo atiduoti.
    P.S. Soriukas uz nelietuviska rasyma. Is tel. Rasiau.

  4. Bai1tukui – o tu duok skelbimą, kad nemokamai priimi (na gal geriau iš namų paimi) elektroninius prietaisus utilizavimui. Neabejoju, jog atsiras tokių žmonių, kurie tau visokio šlamšto parūpins 🙂

  5. Patobulinimas radiatoriui.

    termostatas

    Pasinaudojau gręžimo staklytėmis darbe ir prakiaurinau konstrukciją. Su dviem “aklom” kniedėm tvirčiau sujungiau radiatorius. Ir dar įsriegiau dvi skylutes ir pritvirtinau 75°C termostatą. Tai kiek apsaugos tranzistorius nuo perkaitimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *