3 fazių lygintuvas

Radau vieno Prancūzo projektą- trijų fazių lygintuvas su reguliuojama įtampa (arba 3F AC/AC keitiklis). Kiek suprantu, autorius Philipe Missirliu iš Newton-ENREA Clichy licėjaus. Gal tai koks nors kursinis darbas? O man kaip tik tokio ir reikėjo kitiems projektams. Visą lygintuvą valdo ATMEGA mikroschema, įėjimas- trijų fazių signalas, kuris sustiprinamas ir “skaitmenizuojamas” su operaciniu stiprintuvu (manau čia tiktu ir paprasčiausias komparatorius). Kitas įėjimas- analoginis išėjimo įtampos signalas. Pirmos fazės signalas išfiltruojamas ir paduodamas į pertraukimo koją. Kitos dvi fazės detektuojamos su skaitmenine mikroschema ir nustatoma fazių seka. Įšėjimas- per skaitmeninę mikroschemą kuri įterpia į tiristorių paleidimo signalą (fire) generatoriaus signalą- tai leidžia naudoti skiriamuosius transformatoriukus tristorių paleidimo grandinėje.

3F lygintuvas
Plokštelė gavosi maždaug tokia- beja, tai antrasis variantas. Pirmajam buvo per daug klaidų ir bedarant kilo keletas įdėju. Todėl spjoviau ir perdariau.
Papildomai prie Prancūzo schemos, ant šios PCB yra lygintuvas, +5 ir -5V stabilizatoriai ir P-N mosfetų raktų rinkiniai. Ganėtinai galingi mosfetai leidžia junginėti gana galingą tiristorių kaladę: 600V 30A pusiau valdomą trijų fazių lygintuvą.
Dar papildomai pastačiau pora optoporų- noriu per jas nustatinėti išėjimo įtampą ir padaryti avarinį lygintuvo išjungimą.

3F lygintuvas
Žemos įtampos, vienos fazės bandymas. Prancūzas lygtai minėjo, kad jo softas veikia ir su viena faze. Kažkaip man nepatiko.
“A” tai mano tiristorių lygintuvo kaladė, “B”- skiriamieji transformatoriukai (paveikslėlyje pajungti tik du). Sukiojant laikiną kintamą rezistorių galima reguliuoti išėjimo įtampą.

Ši schema dar neišbandyta su realiom srovėm ir įtampom. Taip pat pastebėti teoriniai ir praktiniai trūkumai kurie kaupia debesius dėl šio projekto ateities:
1. Vienos fazės lyginimas su pusiau valdomu lygintuvu neteisingas- prietaisas nejaučia, kad dirba su viena faze- tiristoriai atidarinėjami su 120 laipsnių poslinkiu. Esant vienai fazei tai negerai. Tiksliau softas tai leidžia, bet reikia perkomutuoti schemą. Man tai netinka.
2. Fazių sekos detekcija prasta- dingus vienai fazei iš “B” ir “C”, 50% tikimybė, kad detektuos neteisingą seką. Kas is to bus as dar nežinau. Tikiuosi, kad dėl tiristorių vienpusio laidumo įtampa bus per maža.

Softą kiek modifikavau, nes originalus nesikompiliavo su gcc. Nežinau dėl softo licenzijos, bet manau kad standartinė “vieša”. Pridedu ir Cadsoft Eagle schemą ir PCB. Viską galima nusikrauti šiame archyve: Softas ir Eagle schema su PCB.
Archyve yra ir originalus aprašymas pdf faile. Ten yra ir pirminė schema ir kiek teorijos.

One reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *