Jokūbo kopečios

Pas mane kūrybinė krizė. Nu totali nedarbo nuotaika. Tinginystės priepuolis. Gryna pimpiliacija užpuolė- matyt toks amžius. Ateinantis po viduramžio krizės. 🙂
Todėl nutariau prisiminti vaikystę, тряхнуть стариной ir nupūsti dulkes nuo seno daiGčiuko gulinčio garaže. O tas daikčiukas- neoninės reklamos transformatorius (ТГ-1020У1):

Jokūbo kopėčios
Tai aukštos įtampos trafas turintis viduje magnetinį šuntą. Tai pasiekiama srovės stabilizacija. Angliškai kažkaip “self ballasting transformer”. Esmė tokia, kad šio trafo aukštos įtampos apviją galima trumpinti kaip užsinori ir trumpo jungimo srovė neviršys 26mA (kaip tik tik arti smertnos dozės). Atviros vijos įtampa anot dokumentacijos turi būti kažkus 10kV (10 000V). Dabar, kai rozetėje kiek daugiau nei 220V, tai išėjimas kiek didesnis. Bet neturiu prietaisiuko pamatuoti šį parametrą. Trafas suvyniotas kaip dvi apvijos po 5kV su centrinę atšaka prijungta prie trafo korpuso. Taip konstruktiškai apsaugota trafo apvija nuo pramušimo. Bet kartu gaunasi taip, kad negalim aukštos įtampos vieno galo įžeminti, kad gauti 10kV žemės atžvilgiu. Beja ši trafuką aš nupy…nau nuo parodos kalno. Bet tada jau ten pakabintos lemputės buvo visos sudaužytos ir nebeveikė. Beja, lyrinis nukrypimas- ot buvo žmonės su fantazija. Visi parodos kalno gatvės stulpai turėjo rodos po du trafus kurie švitino kelių spalvų dekoratyvinį apšvietimą. Iš pradžių buvo kažkas panašau į maskvos olimpinių žaidinių ženklus, po to kažkas kito- nepamenu. Naivus buvo tie tarybiniai žmonės.

Vienas iš lengviausių eksperimentų ir visai gražiai atrodančių: Jokūbo kopėčios arba judantis elektros išlydis. Paprasčiausi du nuogi laidai einantys beveik lygiagrečiai ir į viršų. Apačioje kiek siauriau, kad čia prasidėtu išlydis, viršuje plačiau, kad lengvai baigtusi.

Jokūbo kopečios
Tai rodos dviejų sekundžių išlaikymo nuotrauka. Todėl matosi išlydis per visą laidų ilgį.

Jokobo kopecios
Kiek kitas rakursas. Beja, nuotrauka ir eksperimentas darytas lauke ir vėjas kiek trugdė eksperimentui. Kažkada buvau ikišęs tuos laidus į stiklinį vamzdį nuo dienos šviesos lempos, tai ugnelės bėgiojimas buvo kiek stabilesnis, bet ir žymiai greitesnis- suveikė kamino efektas.
Šio eksperimento paaiškinimas labai paprastas- išlydis (plazma) labai karštas. Šiltas oras (dujos ir nedujos) lengvesnės ir kyla į viršų nusitemdami išlydį iki laidų galo. Ten išlydis išilgėja ir nutrūksta. Tada pramušamas trumpiausias tarpelis apčioje ir procesas kartojasi.

FireHigh VoltageHot

10 replies on “Jokūbo kopečios”

  1. Ten buvo ne stendai kažkokie. Ant kiekvieno stulpo, maždaug 2.5m aukštyje stovėjo du trafai. O kiek aukščiau buvo iš neoninių vamzdelių padaryti olimpiados simboliai- su žvaigždute. Kai veikė, buvo gana gražu. Tačiau nebuvo jokios apsaugos nuo vandalų. Aš jau nepamenu kiek laiko švietė, gal nepilną mėnesį. O trafai taip ir liko. Prastovėjo jie ten kelis metus, poto pradėjo dinginėti. Prie porelės ir mes prisidėjom. O kai draugeliai užmatė tą trafą pas mane garaže, tai jau ant kalno nebuvo neivieno. Veikiančių aš negadinčiau. Poto dar atsimenu tu trafu buvo daug užmirštu ant visokių parduotuvių ir panašiai. Neoninę reklamą labai greitai išstumė primityvus plastikas. Kiek atmenu, kažkur Aleksote buvo kontorėlė kuri tuo užsiimdavo…

  2. Levai,
    O si transformatoriu ar galima butu panaudoti Cizevskio liustrai ???
    Manau iseitu labai neblogas ozonatorius.
    Transformatorius parduodamas ?

  3. Sveikas,
    Šiandien išardžiau mikrobangę ir ten yra HV transformatorius: 4kV 🙂 Kaip manai, galima būtų pasidaryti Jokūbo kopėčias? 🙂

  4. Mikrobangių trafas pavojingas. Nebijai mirti?

    Mirtinas pavojusHigh Voltage

    O šiaip, pas MOT per daug srovės ir per mažai įtampos, kad gautusi gražios Jokūbo kopečios.

    Žiū: http://www.vabolis.lt/2011/05/07/mikrobanges-transformatorius/

    Ten yra filmukas kaip kibirkščiuoja. 2kV yra per mažai automatiniam užsidegimui, o srovės tiek, kad sudega laidai.

    Gal reikėtu dviejų trafų ir balastinių kondikų. Čekiškuose puslapiuose http://www.danyk.wz.cz/index.html yra daug pavojingų eksperimentų ir tikrai bus kas nors panašaus į tas kopečias.

  5. Visi tie trafai vienodi, skiriasi tik tvirtinimas. Daviau gi čeko puslapių nuorodą- jis ten išprotėjęs dėl tu MW transformatorių.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *